Last Updated on 17 Mayıs 2022 by Aslıhan Demiralay

20. Yüzyılın Okunması Gereken 50 Romanı

1.The Jungle-Şikago Mezbahaları-Upton Sinclair(1906)

upton_sinclair_sikago_mezbahalari
Upton Sinclair

Upton Sinclair Pulitzer Amerikalı yazar. Daha çok filme de çekilen There Will Be Blood (Kan Dökülecek) romanıyla tanınan usta yazarın The Jungle isimli romanı dilimize Şikago Mezbahaları olarak çevrildi. Yayınlandığı dönemde olay yaratan kitapta mezbahalarda ki kötü çalışma şartları açık bir şekilde anlatılıyor.

2.The Metamorphosis-Dönüşüm-Franz Kafka-(1915)

Franz Kafka’nın okuyanlarda soru işaretleri bırakan kitabı. Gregor Samsa bir sabah uyandığında dev bir hamam böceğine dönüşmüş bulur kendini. Henüz 40 yaşındayken hayatını kaybeden Franz Kafka’nın en önemli eserleri arasında Dava ve Şato’yu da sayabiliriz.

3.A Portrait of the Artist as a Young Man-Sanatçının Genç Bir Adam Olarak Portresi-James Joyce (1916)

Usta yazar James Joyce’un ilk romanı. Katolik-İrlanda geleneklerine karşı baş kaldıran bir adamın kendini Avrupa’ya sürgün ettiği yolculuğun hikayesini anlatan roman otobiyografik motifler de taşır. James Joyce’un diğer önemli eserleri arasında Dublinliler, Ulysses ve Finnegan Uyanması sayılabilir.

4.Siddhartha-Hermann Hesse(1922)

Alman yazar Hermann Hesse’in Siddhartha romanı Budizmle batı dünyasını tanıştıran eserlerin başında geliyor. Hermann Hesse’in 1910-1914 yılları arasında Hindistan’a yaptığı gezinin etkilerini taşıyan roman farklı inançları bir arada sunan bir yapıya sahip.

5.The Great Gatsby-Muhteşem Gatsby-F.Scott Fitzgerald(1925)

F.Scott Fitzgerald’ın filmlere konu olan unutulmaz romanı. Savaş sonrası elde ettiği servetle eski sevgilisini etkilemeye çalışan bir adam ve toplumun iki yüzlülüğü, çöküş ve toplumsal karışıklık üzerine bir baş yapıt. F.Sott Fitzgerald İrlanda asıllı Amerikalı bir yazar, 1896’da doğdu ve 1940 yılında hayatını kaybetti. Benjamin Button’un Tuhaf Hikayesi’de yazarın bilinen eserlerinden biri.

f_scott_fitzgerald_muhtesem_gatsby
F.Scott Fitzgerald-1920’ler
6. As I Lay Dying-Döşeğimde Ölürken-William Faulkner(1930)

William Faulkner’dan ince düşünülmüş bir baş yapıt. Ölüm döşeğindeki Addie, 40 mil uzaklıktaki Jefferson mezarlığına ailesinin yanına gömülmeyi vasiyet eder. Addie’nin tabutunu bir at arabasına yükleyen ailesi mezarlığa doğru bir yolculuğa çıkarlar. 15 farklı anlatıcının duygu ve düşünceleri eşliğinde anlatılan roman yenilikçi tarzı ve ustalıklı yapısıyla dikkat çekmiş bir roman. Willam Faulkner’ın Ses ve Öfke, Ağustos Işığı kitapları da ülkemizde bilinen yapıtları.

7.The Good Earth-İyi Dünya-Pearl S.Buck-1931

Nobel Ödülü alan ilk Amerikalı kadın yazar olan Pearl S.Buck’ın 1931 yılında basılan romanı. Mücadeleci bir çiftçi ve karısının yaşamından kesitler sunan roman Pearl S. Buck’a Pulitzer Ödülü kazandırdı.

8.The WavesDalgalarVirginia Woolf (1931)

Üç erek ve üç kadının çocukluklarından, yaşlılık dönemlerine kadar anlatıldığı roman bilinç akışı tekniğiyle adı birlikte anılan Virginia Woolf’un en bilinen eserlerinden biri. Mrs. Dalloway, Kendine Ait Bir Oda ve Orlando romanları da yazarın tanınmış eserleri arasında.

en_iyi_edebiyat_uyarlamasi_filmler
En İyi Edebiyat Uyarlaması Filmler
9.Of Mice and Men-Farler ve İnsanlar-John Steinbeck (1937)

John Steinbeck denince akla gelen ilk roman Fareler ve İnsanlar. Birbirine zıt karakterli iki mevsimlik işçinin öyküsü. En büyük hayalleri bir toprak parçasına sahip olup insanca yaşamak olan bu iki adamın hikayesi. Nobel ve Pulitzer sahibi yazar Stenbeck’in Gazap Üzümleri, Bitmeyen Kavga ve Cennetin Doğusu’da çok bilinen ve sevilen eserleri.

10.Their Eyes Were Watching God- Tanrı’ya Bakıyorlardı (1937)

Ülkemizde çok tanınmayan Amerikalı yazar Zora Neale Hurston Their Eyes were Wathching God romanında Afrikalı ve Karayip kökenli Amerikalıların deneyimlerinden ve hayatlarından bahsediyor. Zora Neal Hurston’la ilgili ayrıntılar için Zora Neale Hurston‘la ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

11.Out of the Silent Planet-Sessiz Gezegenin Dışında-C.S. Lewis(1938)

Narnia Günlükleri’nin unutulmaz yazarı C.S.Lewis’den bir bilim kurgu. Fantastik yaratıklar ve uzaylılarla dolu bir macera. Clive Staples Lewis İrlanada’lı yazar ve öğretim görevlisi. C.S.Lewis ve Yüzüklerin Efendisi serisinin yazarı J.R.R.Tolkien gerçek yaşamlarında yakın iki dosttur. Lewis, Tolkien’e fantastik bir kitap yazmasını tavsiye eder ve ortaya Yüzüklerin Efendisi gibi bir klasik ortaya çıkar.

12.Goodbye to Berlin-Berlin’e Veda-Christopher Isherwood(1939)

Yine ülkemizde çok tanınmayan bir yazarın romanı. İngiliz kökenli Amerikalı yazar Isherwood’un yarı biyografik romanı Goodbye to Berlin dünyaca ünlü Cabaret müzikaline kaynaklık etti. Goodbye to Berlin yazarın Nazizm’in başlangıç döneminde Berlin’de karşılaştığı gerçek karakterlerden esinlenen bir kitap. Isherwood’un A Single Man isimli romanı da Tom Ford tarafından filme alındı.

13.Reflections in a Golden Eye-Altın Gözde Yansımalar-Carson McCullers (1941)
Carson McCullers

Amerikalı yazar Carson McCullers’ın ilk yayını Harper’s Bazaar dergisinde 1940 yılında basılan eseri, kitap olarak 1941 yılında yayımlandı. Roman Birleşik Devletler’in Georgia eyaletinde bir askeri üs de geçiyor. Üssün komutanın eşine takıntılı olan bir asker ve gizli eşcinsel olan komutan arasında ki ilişkiye odaklanan kitap, 1967 yılında baş rolde Marlon Brando ve Elizabeth Taylor’ın olduğu bir filme de konu oldu.

14.L’Étranger-Yabancı-Albert Camus(1942)

Fransız yazar Albert Camus’nun bir çok dile çevrilen ve çok ses getiren romanı. Meursault isimli bir Fransız, Cezayir’de yaşamakta ve orada bir memur olarak çalışmaktadır. Annesinin ölüm haberini almasıyla, kadının kaldığı huzur evine giden Meursault, annesinin ölümüne ve hayata karşı genellikle kayıtsız ve hatta bir yabancıdır. Bu yabancılık O’nu cinayet işlemeye kadar götürecektir.

15.Other Voices, Other Rooms-Başka Sesler Başka Odalar-Truman Capote(1948)

Ünlü yazar Truman Capote’un yayımlanmış ilk romanı olan kitapta, annesinin ölümünden sonra babasının yanına gönderilen Joel Knox’un öyküsü anlatılıyor. Bambaşka bir ortamda kendini bulan Joel’in, yetişkinlerin dünyasına adım atma hikayesi. Capote’un bilinen diğer eserleri arasında Soğukkanlılıkla, Tiffany’de Kahvaltı ve Çimen Türküsü sayılabilir.

en_iyi_latin_amerika_romanlari
16.1984-George Orwell(1948)

En etkileyici distopik romanlardan biri. George Orwell’ın 1984 yılını tasvir ettiği, totaliter bir rejimin pençesinde ki insanların tek düze ve sert kurallarla belirlenmiş hayatı. Literatüre Big Brother kavramını katan ve bir çok esere ilham kaynağı olan roman.

17.Catcher in the Rye-Çavdar Tarlasındaki Çocuklar- J.D. Salinger (1951)

Amerikalı münzevi yazar J.D.Salinger’ın en tanınan romanı. Bir kolejin hazırlık sınıfından kovulan 16 yaşındaki Holden’ın başından geçenleri anlatan kitabın en büyük özelliği birinci tekil şahıs Holden tarafından anlatılan olayların başkasının başına geliyormuş gibi aktarılmasıdır. J.D.Salinger 1919’da New York’da doğdu. Yayımlanmış son eseri 1965 tarihli olan yazar, en son röportajını 1980’de verdi. Salinger 2010 yılında hayatını kaybetti.

18.Invisible Man-Görünmez Adam-Ralph Ellison (1953)

Afro Amerikalı yazar Ralph Ellison’ın romanında 1940’lar Amerikası’nda isimsiz bir siyahi adamın gözünden, insanın toplum içindeki yerini ve kimliğini araması anlatılır.

19.Lord of the Flies-Sineklerin Tanrısı-William Golding(1954)

William Golding’den günümüzde artık klasikleşen bir distopik roman. Bir uçak kazası nedeniyle adaya düşen bir grup okul çocuğu, bir yandan adada yaşam mücadelesi verirken, bir yandan da adada ortaya çıkan ayrışmayla mücadele ederler. 1911 yılında doğan William Golding Oxford Üniversitesi’nde eğitim gördü, 1983 yılında Nobel Edebiyat ödülünü alan sanatçı 1988’de Sir ünvanını aldı. 1993’de hayatını kaybetti.

20.Lolita-Vladimir Nabokov(1955)

Vladimir Nabakov’un unutulmaz eseri. Amerika’ya yerleşen Fransız bir profesör ev sahibinin 12 yaşındaki kızına aşık olur ve kızı görmeye devam edebilmek için ev sahibi olan kadınla evlenir. Yayımlandığı dönemde olay yaratan kitap 1962 ve 1997 yıllarında iki kez filme alındı.

21.The Temple of the Golden Pavilion-Altın Köşk Tapınağı-Yukio Mishima (1956)

1950’lerde yaşanan gerçek bir olaydan esinlenilerek yazılan romanda; kekeme olduğu için sıkıntılar yaşayan Mizoguçi, babası öldükten sonra bir manastıra bırakılır. Tapınağın güzelliğini kafasına takan Mizoguçi yıkıcı bir yola sürüklenir.

22.The Dharma Bums-Zen Kaçıkları-Jack Kerouac (1958)

Amerikan Beat Kuşağı’nın yaratıcılarından olan Jack Kerouac‘dan bir yol hikayesi daha. Jack Kerouac bu kez kendi iç dünyasında bir yolculuğa çıkıyor. Meditasyon yapıyor, dağlara tırmanıyor ve dostlarla sohbet ediyor.

23.Night-Gece-Elie Wiesel(1958)

1986 yılında Nobel Barış Ödülü alan Elie Wiesel ailesi birlikte Auschwitz-Birkenau’ya gönderildiğinde henüz 15 yaşındaydı. Annesini, babasını ve kardeşini kampta kaybeden Wiesel’in Auschwitz’de gördüklerini ve yaşadıklarını anlatan kitap adeta bir ibret belgesi. Savaşın acımasızlığını en iyi anlatan kitaplardan biri…

24.Things Fall Apart-Parçalanma-Chinua Achebe (1958)

Sömürge sonrası edebiyatının en yaratıcı ve kışkırtıcı eserlerinden biri. Okonkwo çok ünlü bir güreşçi ve savaşçıdır. Bir gün kabilesinden birinin ölümüne sebep olduğunda her şey parçalanmaya başlar. Chinua Achebe 1930 yılında doğdu. Nijerya’lı sanatçı 2007 yılında Man Booker ödülü’nü kazandı. 2013 yılında hayatını kaybeden yazarın ilk romanı Parçalanma isimli romanıdır.

leo_perutz_leonardonun_yahudasi
Leo Perutz Leonardo’nun Yahudası
25.To Kill a Mockingbird-Bülbülü Öldürmek-Harper Lee(1960)

Amerikalı yazar Harper Lee’nin 1930’lu yıllarda Amerika kırsalında geçen romanı. Tecavüzle suçlanan siyahi bir adamın yargılamasını üstlenen bir avukat ve ailesinin gözünden ırkçılık, aile içi şiddet, güneyli kasabaların ilkelliği üzerine incelikli bir roman. Harper Lee‘nin bu ilk romanıyla Pulitzer Ödülü’nü de kazandığını hatırlatalım.

26.Catch-22-Joseph Heller(1961)

Joseph Heller II.Dünya Savaşı’nda bombardıman uçağı pilotu olarak görev yaptı ve bu dönemde edindiği deneyimlerle savaşı anlatan bu hiciv romanını yazdı. 1970 yılında filmde çekilen roman 20.yüzyılın en önemli eserlerinden biri.

27.A Clockwork Orange-Otomatik Portakal-Anthony Burgess(1962)

Anthony Burgess’in distopik romanı. Yazarın özgür iradenin doğasını incelediği kitapta, sokak çetelerinin yarattığı şiddet ve devletin şiddeti engellemek için yaptığı deneyler anlatılıyor.

28.One Flew Over the Cuckoo’s Nest-Guguk Kuşu-Ken Kesey(1962)

Ken Kesey’den sarsıcı bir roman. İşlediği suçlar nedeniyle ceza evine gitmek yerine akıl hastanesine giden bir mahkum, hastanede sıra dışı davranışları ile başhemşirenin dikkatini çekmeye başlar. 1975 yılında Milos Forman’ın yönettiği efsanevi bir filme de konu olan roman yazarın yayımlanan ilk romanı.

29.Cat’s Cradle-Kedi Beşiği-Kurt Vonnegut(1963)

Amerikalı yazar Kurt Vonnegut’tan bir bilim kurgu kitabı. Kitabın ana karakteri Hiroşima’ya atılan ilk bomba hakkında araştırmalar yapan bir adamdır. Bombayı yapan kişi öldüğü için yakınları ile yazışır. Teknoloji, din, bilim ve soğuk savaş hakkında mizah ve hiciv bir arada.

30.Herzog-Saul Bellow(1964)

Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Saul Bellow’un en bilinen romanı. Başarısız bir adam Moses Herzog’un hayat hikayesi anlatılır kitapta. Moses Herzog tanıdığı tanımadığı bir çok insana, önemli yada önemsiz bir çok konuda mektup yazmaya başlar. Saul Bellow Kanada doğumlu Amerikalı yazar. 1915’de doğan yazar 1976 yılında Nobel’i, 1988 yılında Ulusal Sanat Madalyası’nı kazandı. 2005 yılında 90 yaşında hayatını kaydetti.

31. A Moveable Feast-Paris Bir Şenliktir-Ernest Hemingway(1964)

Usta yazar Hemingway’in kurmaca olmayan Paris yaşamına dair notları içeren kitabı. Bir gurbetçi olarak 1920’lerin Paris’inde yaşadıkları, tanıdığı sanatçılar ve yazarlar. Ernest Hemingway Amerikan ve Dünya edebiyatının ilham kaynaklarından olan bir yazar 1899’da doğan sanatçı, 1961 yılında intihar etti.

32.A Personal Matter-Kişisel Bir Sorun-Kenzaburo Oe(1964)

1935 doğumlu Japon yazarın 1964 tarihli unutulmaz romanı. Afrika gezisine gitme umudundaki bir adam evlendiğinde bu umudu azalmaya başlar ve daha sonra engelli bir çocuğu olur. Artan sorumluluklarıyla birlikte geziye ihtimali daha da düşmeye başlayan adam çocuğunu bir düşman olarak görmeye başlar.

33.Maus-Hayatta Kalanın Öyküsü-Art Spiegelman (1972)

Kendi babası da Polonya Gettolarında yaşamak zorunda kalan yazar Art Spiegelman, Kedi’nin Nazileri, Fare’nin ise Yahudileri temsil ettiği bu ilginç kitap, soykırım hakkında yazılmış en incelikli kitaplardan biri. 1948 yılında İsveç’te doğan Art Spiegelman’ın en önemli eserleri arasında The Wild Party, Open Me I’m Dog sayılabilir.

34. Gravity’s Rainbow-Thomas Pynchon (1973)

II.Dünya Savaşı’nın tuhaf ve postmodern bir yorumu olan bu roman, 73 bölüm ve 400’den fazla karakteriyle türünün en ilginç örneklerinden biri. 1937’de doğan Amerikalı yazarın önemli arasında 49 Numaralı Parçanın Nidası, Vineland ve V sayılabilir.

35.Suttree-Cormac McCarthy (1979)

Varlıklı bir aile babası, birden bire lüks hayatından çıkar ve kendini Tennessee Nehri üzerinde bir yüzen eve hapseder. Bu süreçte kendisi ve ailesi hakkında bir çok şeyi keşfetmeye başlar. Ülkemizde çok tanınmayan Amerikalı yazar Cormac McCarthy bir çok eleştirmen tarafından William Faulkner ve Heran Melville’le karşılaştırılır. 2007 yılında The Road (Yol) romanıyla Pulitzer Ödülü’nü kazandı.

36.A Confederacy of Dunces-Alıklar Birliği-John Kennedy Toole(1980)

1980 yılında yayınlanan bir kitap olan Alıklar Birliği’nin yazarı olan John Kennedy Toole 1969 yılında henüz 32 yaşındayken intihar etti. 1981 yılında Pulitzer Ödülü alan alan ilk müteveffa yazar olarak tarihe geçti. Toole’ın ayrıca The Neon Bible isimli romanı da basıldı.

37.The Color Purple-Renklerden Moru-Alice Walker(1982)

1930’ların Georgia’sında Afrikalı-Amerikalı kadınların, ırkçılk, taciz, tecavüz, şiddet ve ağır çalışma şartlarıyla olan mücadelesi.. Yazar Alice Walker’ın basılan ilk romanı olan kitap National Book Award ve Pulitzer Ödüllerine layık görüldü.

38.White Noise-Beyaz Gürültü-Don DeLillo (1985)

Amerikalı yazar Don DeLillo’dan bir baş yapıt. Gladney isimli adam bir kasabada 4. eşi ve çocuklarıyla beraber bir hayat yaşarken, bölgesel bir felaket sonrası yaşamı ve ölümü sorgulamaya başlar.

39.WatchmenAlan Moore(1986)

Usta yazar Alan Moore’un eserinde Amerika Vietnam savaşı’nı kazanır ve Nixon hala başkandır. Soğuk Savaş devam ederken bir cinayet gibi başlayan olay aslında tüm gezegeni ilgiendiren bir komplodur. Alan Moore’un V for Vendetta isimli eseri de unutulmazlar arasında.

40.Kitchen-Mutfak-Banana Yoshimoto (1988)

1964 doğumlu yazar Yoshimoto’nun kitabında Japonyada ki iki özgür ruhlu kadının iki farklı hikayesi anlatılıyor. Kitapta annelik, transeksüellik, aşk ve trajedi konuları yer alıyor.

41.We-Biz-Yevgeny Zamyatin(1988)

Rus yazar Zamyatin’in 1920-1921 yıllarında yazdığı distopik roman 1988’de basıldı. Romanda distopik, totaliter bir geleceğin resmi çiziliyor. 1884’de Rusya’da doğan yazar, 1937’de Paris’de hayatını kaybetti. Ülkemizde yaymılanan diğer romanı ise Ejderha.

42.A Good Scent from a Strange Mountain-Robert Olen Butler (1992)

1945’de doğan Amerikalı yazarın kısa öykülerden oluşan kitabı A Good Scent from a Strange Mountain 1993 yılında Pulitzer ödülü kazandı. Güçlü ve etkili yapısı ve okuyucunun hayal gücünün sınırlarını zorlayan bir eser.

kirmizi_pzartesi_gabriel_garcia_marquez
Kırmızı Pazartesi-Gabriel Garcia Marquez
43.Snow Crash-Neal Stephenson(1992)

1959 yılında doğan Amerikalı yazar Neal Stephenson, siber punk akımının köşe taşı olan kitabı Snow Crash’da günümüzün teknolojisini çok akıllıca öngördü.

44. Art & Lies-Jeanette Winterson(1994)

Büyülü bir gerçekçiliğin romanı olan kitapta, Picasso, Sappho ve aseksüel bir doktor cinsellik ve kimlikle ilgili soruları gündeme getiriyor. Yazar Jeanette Winterson’un diğer önemli eserleri Günışığı Kapısı, Tek Meyve Portakal Değildir ve The Passion sayılabilir.

45. Life After God-Douglas Coupland (1994)

Yazar Douglas Coupland bu ilginç romanında dinsiz yetiştiren bireyleri, anlam ve manevi bir merkez bulmaya çalıştıkları sayısız yolu karşılaştırıyor. Yazarın ülkemizde yayınlanan diğer eserleri Nostradamus ve Oyuncu 1.

46.Fight Club-Dövüş Kulübü-Chuck Palahniuk (1996)

Chuck Palahniuk‘tan kışkırtıcı bir roman. Yaşadığı hayattan nefret adan bir adam umudu kaner dayanışma gruplarında ararken kendisi gibi bir kadınla ve Taylor Durden isimli kendine ait farklı bir felsefesi olan bir adamla tanışır. Taylor’a göre tüketim kültürünün etkisinden kurtulmak için fiziksel acıyla tanışmak gerekir. Yazarın ilk romanı olan kitap David Fincher’ın yönetiminde çok başarılı bir filme de konu oldu.

en_iyi_agatha_christie_romanlari
En İyi Agatha Christie Romanları
47.The Lives of Animals-J.M. Coetzee (1999)

Güney Afrikalı yazar bu ilginç kitabında annesinin vegan olmasıyla yüzleşmek zorunda kalan mantıklı bir akademisyenin masalını, insanlığın hayvanlar alemine yönelik çeşitli muamelelerini inceliyor. Roman 2020 yılında filme alındı.

48.The Perks of Being a Wallflower-Stephen Chbosky (1999)

1970 doğumlu Amerikalı yazar ve senarist olan Stephen Chbosky çok satan bu romanında gerçekten kopukluk ve izolasyondan bahsediyor. Kitap 2021 yılında Emma Watson’ın baş rolde olduğu bir filme çekildi.

49.Places Left Unfinished at the Time of Creation-John Phillip Santos (1999)

Meksikalı Santos, aile mirasını keşfetmek ve kutlamak için, geçmişi, bugünü ve geleceği bir araya getiriyor. Ülkemizde çok tanınmayan yazar John Phillip Santos 1957 yılında doğdu. Bağımsız film yapımcısı, yazar ve senarist olarak çalışmalarını sürdürüyor.

50.Sputnik Sweetheart-Sputnik Sevgilim-Haruki Murakami (1999)

Japonya’dan Yunanistan’a uzanan 3 kişiyi birbirine bağlayan büyüleyici bir aşk hikayesi.

Bu Yazıyı Beğendiyseniz Bunlar da İlginizi Çekebilir:
kitap_kulubu_nasil_kurulur
Kitap Kulübü Nasıl Kurulur?
olmeden_once_okunmasi_gereken_50_roman
Ölmeden Önce Okunması Gereken 50 Roman
kitap_onerileri
Kitap Önerileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir