Last Updated on 19 Ocak 2023 by Aslıhan Demiralay
Beyni geliştiren kitaplar. İnsan bedeni gelişimin devam ettiren bir yapıya sahip. İnsan beyni de sadece gençlikte ve okul yıllarında değil her zaman gelişebilecek, yeni ufuklara doğru yol alabilecek, gelişime açık bir organ. Bu sebeple ne okuduğumuz, ne izlediğimiz ve ne dinlediğimiz de önem kazanıyor . Beyni geliştiren kitaplar listesi de ne okumamız gerektiğine dair ipuçları içeriyor.
Beyni Geliştiren 7 Kitap
Einstein İle Ay Yürüyüşü (Moonwalking with Einstein)-Joshua Foer
Einstein ile Ay Yürüyüşü son derece ilginç bir kitap. Kitapta kronik derecede unutkan bir gazetecinin Birleşik Devletler’de bellek şampiyonu olması anlatılıyor.
Joshua Foer’de unutkanlıkla mücadele eden bir adam olarak bir yıllık çalışmasının ve eğitiminin sonunda bellek şampiyonu oldu.
Joshua Foer’de bu kitabında geçmiş dönemlerden kalma anımsama tekniklerini esprili ve öğretici bir dille anlatıyor. Kitabın Türkçe baskısı mevcut.
Beyni geliştiren ve hafızayı güçlendiren bir kitap.
Altıncı Yok Oluş (The Sixth Extinction)-Elizabeth Kolbert
New York Times Gazetesi’nin kitap ekine göre yılın en iyi 10 kitabından biri olan kitapta yazar hem samimi, hem eğlenceli, hem de bilgi dolu bu kitapta, New Yorker yazarı Elizabeth Kolbert, insanın, gezegenimizdeki hayatı, diğer hiçbir türün yapmadığı şekilde değiştirmesinin nedenini ve nasılını anlatıyor.
Altıncı Yok Oluş, dünyanın geleceğine dair; entelektüel tarih, doğa tarihi ve saha muhabirliğini bir araya getiren ve kitlesel yok oluşa dair güçlü bir anlatım sunan önemli bir kitap. Kitap Türkçe çevirisiyle kitapçı vitrinlerinde yer alıyor.
Beyin geliştiren kitaplar arasında unutulmayacak eserlerden biri.
Zamanın Kısa Tarihi (A Brief History of Time)-Stephen Hawking
1988 yılında basıldığından beri büyük bir olay haline gelen kitap ünlü fizikçi Stephen Hawking’in imzasını taşıyor.
Kitaptan Başlıklar:
“Evren nasıl başladı ve başlamasını olanaklı kılan şey neydi?
Zaman her daim ileri doğru mu akar?
Evrenin bir sonu ya da sınırı var mı?
Uzayda başka boyutlar var mı?
Her şey sona erdiğinde ne olacak?”
“Böyle büyük problemleri araştıran bir dehâyı izlemek heyecan verici.” Sunday Times
Farz Edelim ki (What If)-Randall Munroe
Randall Munroe xkcd.com isimli internet sitesinde ülkemizde Cin Ali diye adlandırılan çizim tekniğiyle karikatürler yayınlıyor.
Randall Munroe okuyucularından gelen sorulara cevap verir nitelikteki karikatürleriyle ruh eşinizi bulma ihtimalinden gerçek elementlerle periyodik cetvel yapmaya çalışırken kaç kez feci şekilde ölebileceğinizi mizah dolu ama çok gerçekçi verilerle açıklıyor.
“Aptalca sorulara zekâ ürünü cevaplar. Randall Munroe her şeyi açıklığa kavuşturuyor.” Guardian
Kitabın Türkçe baskısı mevcut.
Başka Zihinler (Other Minds)-Peter Godfrey-Smith
Dünyada memeliler ve kuşlar dışında bir türün daha zeki yaratıklar olduğu genellikle göz ardı ediliyor. Kafadanbacaklı türü yani, ahtapot, mürekkep balığı ve kalamar. İnsanları tanıyabilen, bulunduğu yerden kaçabilen bu canlıları Peter Godfrey-Smith’in kitabıyla daha da yakından tanıma imkanı buluyoruz. Sevilen ve başarılı bilim-kurgu filmi Arrival’da uzaylılar ahtapot şeklinde belki de bu yüzden resmedilmişti.
Bilim felsefesi çalışmalarıyla tanınan yazar Peter Godfrey-Smith’in bu eşsiz kitabı ülkemiz de basılarak okuyucunun beğenisine sunuldu. Beyni geliştiren, hayata ve doğaya farklı gözle bakmamızı sağlayan kitaplardan biri.,
Sapiens-Yuval Noah Harari
Homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü? – Para neden herkesin güvendiği tek şey? – Kadınlar üstün sosyal becerilere sahipken, neden çoğu toplum erkek egemen? – Güç elde etmekte böylesine yetenekli olan insanlar neden bu gücü mutluluğa dönüştürmekte başarısızlar? – Geleceğin dini bilim mi? – İnsanların miadı çoktan doldu mu? 100 bin yıl önce Yeryüzü’nde en az altı farklı insan türü vardı. Günümüzdeyse sadece Homo Sapiens var. Diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak?
Kitapta bu ve benzeri bir çok soruyu sorarken, yanıtlar da kitabın içinde saklı. Geçmişten günümüze insanlık hakkında bir çok soruyu içeren kitabın Türkçe baskısı kitapçılarda okuyucularının bekliyor.
Beyin kapasitesini geliştiren, farklı sorular eşliğinde düşünmeyi sağlayan kitaplardan biri.
Eşyanın Tabiatı ( Stuff Matters)- Mark Miodownik
“Kendimizi uygar saymak hoşumuza gidebilir ancak bize uygarlığı bahşeden, büyük ölçüde malzeme zenginliğimizdir…
Biz onları yarattık, onlar da karşılığında bizi bugünkü halimize getirdiler.”
Mark Miodownik bizi malzemelerin iç dünyasına götürüyor. Günlük hayatta kullandığımız, çok da üzerinde düşünmediğimiz malzemelerin nasıl doğduğunu, keşiflerinin ardında ki hikayeyi anlatan bu benzersiz kitap 20 dile çevrildi. Beyin geliştiren kitaplar arsında özel bir yere sahip kitabın Türkçe baskısı da mevcut.
“Miodownik betonu bile ışıldatacak kadar iyi yazıyor.”
FINANCIAL TIMES