Bir Kedi Bir Adam İki Kadın

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
bir_kedi_bir_adam_iki_kadin

Last Updated on 3 Kasım 2022 by Aslıhan Demiralay

Bir Kedi, Bir Adam, İki Kadın

Bir Kedi, Bir Adam, İki Kadın-Junichiro Tanizaki

“Her şeye katlanmasındaki yegâne sebep işte bu umuttu.”

“Bir Kedi, Bir Adam, İki Kadın”; Juniçiro Tanizaki’nin  1936 yılında yazdığı, dilimize Sinan Ceylan tarafından çevrilip Jaguar Kitap tarafından 2017 yılında yayımlanan kısa bir roman.

Fukuko, kocasının eski karısı Şinako’dan bir mektup alır. Kadın mektubunda yalnızlığından, eski kocası ve Fukuko’nun mutluluklarında gözü olmadığından bahsettikten sonra tek bir şey ister; Şozo’nun çok sevdiği kedisi Lili’yi. Bu, ilk başta masum bir istek gibi görünse de Fukuko’nun Şozo ile Lili’nin ilişkilerini mercek altına almasına ve kocasını, kedi ile kendisi arasında seçim yapmaya zorlamasına yol açar. Bu mektup ile Lili; biten bir evlilik için umut olurken, diğeri için kavga sebebi haline gelir.

kagit_ev_carlos_maria_dominguez
Kağıt Ev Carlos Maria Dominguez

Tanizaki bu romanı ile “kedi sevgisi” olgusu etrafında aslında insanların ruh hali ve ilişkilerinin karmaşıklığını, alışkanlıklardan vazgeçmenin zorluğunu, işin içinde “insan” faktörü varsa her şeyin ne kadar değişken olabileceğini anlatır. Burnumuza gelen tanıdık bir koku ile, anlık bir görüntü ile, bir nesne ile zamanında üzerini örttüğümüz ne varsa birden ortaya çıkabilir. İşte Lili ve ona dair her şey, aslında hayatımızın derinlerine ittiğimiz, hatırlayana kadar da ne kadar önemli olduğunu fark etmediklerimizin temsilcisidir bir bakıma.

Yazar mümkün olduğunca az betimleme kullanarak, o kadar sade bir dille anlatmış ki derdini, bir bakıyorsunuz kitap su gibi akıp gitmiş. Bu romanda bir yandan bir kedinin üç kişinin hayatını nasıl değiştirdiğini okurken, diğer yandan Japon aile yapısının ve geleneklerinin yaşamı nasıl şekillendirdiğine şahit oluyoruz. Bunun yanında yazarın karakterleri her yönüyle tanıtması; bir sayfada birine hak verirken, diğer sayfada saf değiştirmenize sebep oluyor. Tanizaki’nin samimi üslubu, en sonunda okuyucuya pes ettirip tüm karakterlere aynı mesafede durduruyor sizi. Karakterlerin farkındalıkları, kendi kendilerini eleştirmeleri de çok rastlanılan bir durum olmadığı için ayrıca hoşunuza gidiyor.

tek_yalniz_ben_degilim
Tek Yalnız Ben Değilim-Jean Louis Fournier

“Bir Kedi, Bir Adam, İki Kadın” hayatımızda bazı şeylerin göründüğünden çok daha fazla anlam ifade ettiğini, sevginin, dönüşümün, anlamın küçük ayrıntılarda gizli olduğu hatırlatan sıcacık bir roman.  Keyifli okumalar!

Bu Yazıyı Beğendiyseniz Bunlar da İlginizi Çekebilir:

olmeden_once_okunmasi_gereken_50_roman
Ölmeden Önce Okunması Gereken 50 Roman
yasamak_yu_hua
Yaşamak-Yu Hua
20_yuzyililn_okunmasi_gereken_50_romani
20.Yüzyılın Okunması Gereken 50 Romanı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir