Last Updated on 23 Eylül 2024 by Aslıhan Demiralay
Savaş Filmleri
En iyi savaş filmleri aslında sinematografik olarak en iyi filmler olmasının dışında, savaşın acılarını ve yarattıklarını da en iyi şekilde anlatan filmler.
İnsanlık kadar eski bir kavram savaş. Yaşattığı acılar, kayıplar, travmalara rağmen 21. yüzyılda bile hala varlığını sürdüren bir delilik hali. Ordular genellikle vatan, özgürlük ve halkları için savaştıklarını düşünürler fakat daha çok para, iktidar ve politikacıların çıkarları için savaşırlar.
En iyi savaş filmleri listesini de bu düşünceyle hazırladık.
En İyi Savaş Filmleri
Ölüme Koşanlar (The Big Red One)-1980
Samule Fuller’ın yazıp yönettiği filmde II. Dünya Savaşı sırasında Birinci Piyade Taburu’nun Kuzey Afrika ve Avrupa’daki maceralarını anlatıyor. Baş rollerinde usta aktör Lee Marvin, Mark Hamill nam-ı diğer Luke Skywalker ve Robert Carradine yer alıyor. Genel olarak Amerikan bakış açısını gösteren film baş rol oyucusu ve yönetmeninin II. Dünya Savaş’ında bizzat savaşmış olması ile de ilginç bir hal alıyor. Kara -mizah sahnelerin çoğunlukta olduğu yapımın özellikle final sahnesi ile akıllarda kaldığını da hatırlatalım. Filmin 113 dakikalık bir versiyonu bulunurken tekrar gözden geçirilmiş 162 dakikalık bir versiyonu da bulunuyor. IMDB notu:7.4.
Ölüme Koşanlar en iyi savaş filmleri listelerinin tartışmasız gediklilerinden biri.
Büyük Firar (The Great Escape)-1963
Paul Brickhill’in aynı adlı gerçek olaylara dayanan kitabından uyarlanan filmin yönetmeni John Sturgess. Adeta bir yıldızlar geçidi olan filmde Steve Mcqueen, James Garner, Richard Attenborough, Charles Bronson ve James Coburn rol alıyor. Bir Alman toplama kampında esir olan çeşitli ülkelerin askerleri kamptan kaçabilmek için plan yaparlar. Tünel kazan askerler ,tünel bittikten sonra birbirlerinden ayrılarak Nazi askerlerine yakalanmamaya çalışırlar. Baş roldeki Steve Mcqueen’in bütün motosikletli sahneleri dublör kullanmadan yapmaya çalışması ve başaramayınca sadece bir sahnede dublöre ihtiyaç duyması da filmin ilginç anektodlarından biri. En iyi montaj dalında Oscar adayı olan filmin Elmer Bernstein elinden çıkma tema müziği de unutulmazlar arasında. Filmin IMDB puanı:8.2.
60’lı yıllarda yapılan en iyi savaş filmlerinden biri.
Teneke Trampet (Die Blechtrommel)-1979
Oscar Matzerath 1924 yılında Danzig’de doğar ve üç yaşından itibaren büyümesi durur. Çevresinde ki yetişkinlerin mutsuzluğunu ve kederlerini gözlemleyen Oscar, II.Dünya Savaşı’nın başlamasıyla daha da hissizleşen yetişkinlere karşı tepkisini trampetini çalarak gösterir.
Günter Grass’ın aynı adlı romanından uyarlanan filmi Volker Schlöndorff yönetti. David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler baş rolde.
Film en iyi yabancı film Oscar Ödülü’nü kazandı. IMDB notu: 7,5.
Günaydın Vietnam (Good Morning Vietnam)-1987
Barry Levinson’un yönettiği filmde usta aktör Robin Williams unutulmaz performansıyla baş rolde. Filmde ayrıca Forest Whitaker ve Bruno Kirby’de rol alıyor. Robin Williams bir radyo DJ’ini canlandırıyor ve Vietnam’da savaşan Amerikan askerlerine moral vermek için radyo yayınlarına başlıyor. Programını hafızalarda yer eden Good Morning Vietnam cümlesiyle açan Williams giderek askerler arasında bir fenomen haline gelir. Fakat popülerliği ve pervasızlığı nedeni ile üslerinin tepkisini çekmeye başlar. Savaş karşıtı yapımlardan biri olan filmin belki de en etkileyici sahnesi Louis Armstrong’un Wonderfull World şarkısı eşliğinde ki savaş sahneleri. Şarkı sözleri muhteşem bir dünyadan bahsederken ekranda bombalar patlar ve insanlar ölür. Robin Williams filmdeki rolüyle en iyi erkek oyuncu Oscar’ına aday oldu. Filmin IMDB puanı:7.3.
Vietnam Savaşı’nın bir başka yüzünü anlatan film savaş filmleri kategorisinin en iyi örneklerinden.
Çöküş (Der Untergang)-2004
Oliver Hirscbiegel’in yönettiği film Hitler’in özel sekreteri Traudl Junge’nin anılarını yazdığı kitaptan uyarlama. II.Dünya Savaşı’nın son günlerinde Hitler ve yakın çevresinin Berlin’de ki sığınakta yaşadıkları anlatılıyor. Özellikle baş rol oyuncusu Bruno Ganz’ın devleşen performansıyla da hatırlanacak filmin bir çok etkileyici sahnesi de mevcut. Özellikle Joseph Goebbels’in eşi Magda Goebbels’in Hitler’in olmadığı bir Almanya’da yaşamak istememesi nedeni ile 6 çocuğunu zehirlemesi uzun zaman akıllardan çıkmayacak bir sahne. Hitler’in savaşın son günlerinde bile Alman ordusunun kaybettiğini kabul etmemesi ve 15 yaşlarındaki gençleri bilerek ölüme göndermesi de savaşın çirkin yüzünü gösteren anlar. Filmde Bruno Ganz’ın dışında Traudl Junge rolünde Alexandra Maria Lara, Thomas Kretshmann ve Juliane Köhler yer alıyor. En iyi yabancı film Oscar’ına aday olan filmin IMDB puanı: 8.2.
Savaş görüntülerinden ziyade cephe gerisini ve savaşın yıkıcılığını anlatan en iyi savaş filmlerinden biri.
Hayat Güzeldir (La vita è Bella)-1997
Roberto Benigni’nin Vincenzo Cerami le birlikte yazdığı ve Benigni tarafından yönetilen film gösterime girdiği yıl neredeyse bütün ödüllere aday oldu. Yine Benigni tarafından baş rolü oynanan film Nazi toplama kampına düşen bir adamın, oğlunu olayların dehşetinden korumak için yaptıkları anlatıyor. Her şeyi oğluna bir oyun gibi göstermeye çalışan ve bir yandan da kendini ve oğlunu hayatta tutmaya çalışan bir babanın hikayesi.7 dalda Oscar’a aday olan film en iyi erkek oyuncu (Roberto Benigni),en iyi müzik ve en iyi yabancı film dallarında ödülü kazandı. Filmin IMDB puanı: 8.6.
İkinic Dünya Savaşı’nı anlatan Nazi toplama kamplarından bahseden en iyi savaş filmlerinden biri.
Müfreze (Platoon)-1986
Usta yönetmen Oliver Stone’un yazıp yönettiği bu ikonik filmin baş rolünde Charlie Sheen, Tom Berenger ve Willem Dafoe yer alıyor. Savaş karşıtı tavrıyla göze çarpan film Vietnam savaşı sırasında geçiyor. Yönetmen Oliver Stone bizzat Vietnam Savaşında Amerikan Ordusunda 14 ay boyunca görev yaptı ve deneyimlerini bu filmde kullandı. Deneyimsiz bir askere bir köyü yok etme görevi verilmesi üzerinden savaş psikolojisi, askerlerin yaşadıkları üzerine bir baş yapıt. 8 dalda Oscar’a aday olan film en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi ses ve en iyi kurgu dallarında ödülü aldı. Özellikle soundtrack’iyle de ilgi çeken film gerçekçi savaş sahneleriyle de göz dolduruyor. Filmin IMDB notu:8.1.
Gerçekçi sahneleriyle kuşkusuz en iyi savaş filmlerinden biri.
Ran-1985
Ünlü Japon yönetmen Akira Kurosawa’nın hem senaryosunu yazdığı hem de yönettiği baş yapıt. Shakespeare’in Kral Lear oyununun bir uyarlaması olan film. Ran kelimesi Japonca ve Çincede isyan ve ayaklanma anlamına gelir. Bir hükümdar olan Hidetora yetkilerini ve konumunu üç oğlu arasında paylaştırmak ister ancak üç oğlu kendi aralarında ve babaları Hidetora’ya karşı iktidar mücadelesine girerler.12 milyon dolarlık bütçesi ile dönemin en pahalı Japon filmi olmuştur. Kuroswa’nın inanılmaz özenli çalışmasıyla göze çarpan yapım gurur, dürüstlük, onur ve ihanet gibi kavramları epik bir dille anlatır. Tatsuya Nakadai, Akira Terao ve Jinpachi Nezu’nin baş rollerinde olduğu yapım 4 dalda Oscar’a aday oldu ve en iyi kostüm dalında bu ödülü aldı. IMDB notu:8.2.
Avcı (The Deer Hunter)-1978
Yönetmen Michael Cimino’nun rus ruleti sahneleriyle hafızalara kazınan filmi. Robert De Niro, Meryl Streep, Christopher Walken ve genç yaşta hayatını kaybeden John Cazale’in baş rollerinde olduğu film Pennsylvania’da yaşayan Rus kökenli işçilerin Vietnam Savaşı’nda yaşadıkları çok gerçekçi bir dille anlatılıyor. Ancak savaş karşıtı bir film olmasına rağmen ülkelerini savunan Vietkongların tasvirlerinde çok da tarafsız kalınmaması bir çelişki sayılabilir. 9 dalda Oscar’a aday olan film, en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi yardımcı erkek oyuncu (Christopher Walken),en iyi kurgu ve en iyi ses dallarında bu ödülü aldı. IMDB notu:8.1.
Kıyamet (Apocalypse Now)-1979
Vietnam Savaşı döneminde geçen Francis Ford Coppola’nın baş yapıtı. Film Joseph Conrad’ın Heart of Darkness kitabından uyarlandı. Marlon Brando’nun canlandırdığı albay Kurtz, Kamboçya’da yerli halkı ve Amerikan askerlerinden oluşan gurubuyla Vietnamlılarla savaşır. Martin Sheen’in canlandırdığı yüzbaşı Willard’a ise Kurtz’u bulup öldürmek görevi verilir. Gerçekçi görüntüleri ve ustalıklı yönetimiyle son derece etkileyici bir filmdir.8 dalda Oscar’a aday olan film en iyi sinematografi, en iyi ses, en iyi film, en iyi yardımcı erkek oyuncu(Robert Duvall)ve en iyi yönetmen dallarında ödülü kazandı. IMDB notu: 8.4
Er Ryan’ı Kurtarmak (Saving Private Ryan)-1998
Steven Spieberg’den epik bir II.Dünya Savaşı filmi. Üç erkek kardeşi savaşta ölen Er Ryan’nın cepheden alınıp güvenli bir yere götürülmesi için bir ekip kurulur. Ekip Er Ryan’ı bulmak için mücadele ederken, cepheden cepheye gitmek zorunda kalır.
Özellikle filmin açılışında 20 dakika süren Normandiya Çıkarması sahneleri, gerçekçi çekimleri ve savaşın acımasızlığını gözler önüne seren yapısıyla takdir toplamayı başardı.
Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore, Barry Pepper, Edward Burns ve Vin Diesel’ın baş rolde olduğu filmin senaryosu Robert Rodat’a ait.
70 milyon dolara mal olan film dünya çapında 482 milyon dolardan fazla hasılat elde etti. IMDB puanı: 8,6.
11 dalda Oscar’a aday olan film, en iyi yönetmen (Steven Spielberg) dahil 5 dalda bu ödülü kazanmayı başardı.
Savaşın acımasızlığını ve kötülüğünü ilk elden anlatan film, hiç kuşkusuz en iyi savaş filmlerinden biri.
Savaşın kendisi ne kadar kötü ve çirkin olsa da bu durum sinematografi ve sanatsal açıdan güzel filmler çekilmesine engel değil. En iyi savaş filmleri