Last Updated on 4 Temmuz 2022 by Aslıhan Demiralay
Gece Kuşları-Edward Hopper
Bir gece yarısı restoranının hüzünlü görüntüsü; bir çok sanat eserine ilham kaynağı oldu. Şiirde, edebiyatta ve sinemada…
Gece Kuşları tablosu 1942 yılında o dönem 60 yaşında olan ressam Edward Hopper tarafından yapıldı. Tablonun ölçüleri 84×152 cm ve tuval üzerine yağlı boya.
Gece kuşları, bilindiği gibi geceleri bir şeyler yapmaktan hoşlanan insanlara verilen bir lakap. Tabloda ki insanların hiç biri birbiriyle konuşuyor gibi görünmez. Tabloda restoranın girişi görünmez ancak dev cam vitrini restoranda ki insanlarla, resme bakan insanları birbirinden ayırır.
Sanatçı Edward Hopper tablonun New York’taki bir sokak köşesinden esinlense de dönemin bir çok şehrinde rastlanabilecek bir görüntü.
Karanlık ve terk edilmiş olarak gösterilen sokak köşesinde büyük şehrin yalnızlığını resmeder.
Resimde onu bir film karesi gösteren, alçak ve geniş şekli ve pürüzsüz yüzeyi dikkat çekicidir.
Dramatik renklendirme film karesi izlenimini güçlendirir.
Restoranın içinde yer alan ışıklar,yeşile çalan sarı rengiyle elde edilmiş ve bu şekilde floresan etkisi vermiştir.
Restoranın üzerindeki yazılar bir reklam panosunun parçası ve restoranın ismi de insanlar gibi anonim.
Restorandaki insanlardan biri ressamın kendisi Edward Hopper’dır.
Edward Hopper 22 Temmuz 1882’de New York’da doğdu. New York Sanat ve Tasarım Enstitüsü’nde sanat eğitimi aldı. Okulda ki hocası Robert Henri’nin çalışmalarında etkisi oldu .Sanat alanında kendini geliştirmek için Paris’e ve Avrupa’nın değişik yerlerine seyahat etti. Önceleri ekonomik kaygılar nedeniyle illustrator olarak çalışmalar yaptı ve ticari bir ressam olarak çalıştı, uzun süre sanatıyla ön plana çıkamadı.
İlk tanınan eseri 1923 tarihli The Mansard Roof isimli tablosuydu.1924 yılında sınıf arkadaşı Josephine Nivison ile evlendi.1967 yılında New York’da stüdyosunda hayatını kaybetti.
Amerikan gerçekçi akımının kurucularından olan hocası Robert Henri’nin de etkisiyle Amerikan gündelik hayatının mekanlarına yerleştirdiği öznelerle kalabalıklar içinde yalnız olmayı gösteren bir ressam. Edward Hopper gerçekçiliğin ve yalnızlığın ressamı olarak da tanımlanır. Tabloları adeta bir fotoğraf karesi hissi yaratır.
Edward Hopper’ın En Bilinen Eserleri
1925 yılında bir başka ünlü eseri House by the Railroad ‘u çizdi.