Last Updated on 16 Şubat 2023 by Aslıhan Demiralay
İyi bir kitabı dingin bir ortamda yalnız okumak güzel olsa da, bazen kitap hakkında tartışmak, farklı fikirler paylaşmak, tek başına fark edemediğimiz ayrıntıları başkalarından duymak da kitaptan alınan zevki artırır.
Bunun için okuduğumuz kitabı, okumuş başka birine tesadüfen rastlamayı beklemektense bir kitap kulübüne girebilir veya daha da iyisi bir kitap kulübü kurabiliriz.
Dünya çapında kitap kulüplerinin çok bilinen örnekleri var. Oprah Book Club, Oscar’lı oyuncu Reese Witherspoon’un kitap kulübü Reese Kitap Kulübü.
Ayrıca Bir Kitap Kulübü Nasıl Geliştirilir yazısı da ilginizi çekebilir.
Oprah Book Club’ın etkisini anlatan en iyi örnek belki de 2004 yılından. 2004 yılında Oprah Book Club listesine giren Tolstoy’un unutulmaz eseri Anna Karenina’nın, o dönem Birleşik Devletler’de tekrar best-seller olduğunu hatırlatmak gerekir.
Carly Gorga’nın dediği gibi: “Aslında kitap kulübü ortak ilgi alanları olan insanları bulmak ve herkesin dahil olduğunu hissetmesini sağlamakla ilgilidir.“
6 Kolay Adımda Bir Kitap Kulübünü Başlatmak
1.İlk Adım Üyeleri Bulmak
Kitap kulübünü açmaya karar verdikten sonra atılacak ilk adım üyeleri bulmak. Üyeleri aramaya başladığınızda, okumayı sevdiğini bildiğiniz arkadaşlar veya ofis dışında zaman geçirmeyi gerçekten isteyeceğiniz iş arkadaşlarınıza ulaşmayı deneyebilirsiniz.
Yada günümüzün popüler sosyal medya mecralarını kullanarak da insanlara ulaşmayı deneyebilirsiniz. Bu yolla farklı görüşlere sahip insanlara ulaşmak mümkün olabilir.
2.İkinci Adım Grup Kurallarını Belirleyin
Kitap kulübün hayata geçirirken grup kurallarını baştan belirlemek sonradan oluşacak sıkıntıların önüne geçmeyi sağlayabilir. Bazı insanlar kitap kulüplerini sosyalleşmenin başka bir yolu olarak görebilir ve kitaba odaklanmak yerine sohbeti tercih edebilir. Fakat gerçekten kitap odaklı olmak isteyen bundan rahatsız olabilir. Bunun önüne geçmek için kuralları baştan belirlemekte fayda var.
3.Üçüncü Adım Kitabı Seçmek
Ortak ilgiyi ayakta tutmak için kitap seçimi de son derece önemli. Kitap türleri seçimi baştan yapılmalı (roman, kişisel gelişim, psikoloji gibi…).Roman türü üzerine odaklanan bir grupsa romanın türü bile belirlenebilir. Yani romantik romanlar ya da gizem romanları gibi. California Modesto’da sadece Jane Austen kitaplarına adanmış bir kitap kulübü bile var.
4.Dördüncü Adım Doğru Soruları Sormak
Kitap kulübünün önemli kısımlarından biri doğru soruların sorulmasını sağlayarak bir çeşit beyin fırtınası yaratmak gerekir. Bu şekilde kitapla ilgili farklı fikirler ve düşünceler paylaşılabilir. Toplantılar için bazı örnek sorular:
- Kitabın en sevdiğin bölümü neydi?
- Kitapta en az beğendiğin kısım neydi?
- Senin için çabuk okunan bir kitap mıydı?
- En çok hangi sahneden etkilendin?
- Kitapta en çok etkilendiğin cümleler hangisiydi?
- Herhangi bir bölümü tekrar okudun mu?
- Yazarın başka bir kitabını okudun mu?
- Kitap seni nasıl etkiledi?
- Kitabı okudukça, kitapla ilgili hangi fikirlerin değişti?
- Kitabın yazarına söylemek istediğin bir şey var mı?
- Kitabı tekrar okumak ister misin? Neden?
Bu ve benzeri soruları artırmak mümkün. Bu sorularla kitapla ilgili farklı fikir ve düşüncelerin önü açılabilir.
5.Beşinci Adım Kitap Kulübünün Toplantı Zamanına Karar Vermek
Toplantıların sıklığı ile ilgili olarak gerçekçi tahminler yapılmalı. Eğer çok sık olursa ve insanlar kitabı okumayı yetiştiremezse katılım azalır ve motivasyon düşer. Bu sebeple gerçekçi hedefler konmalı. Bu tarz oluşumlar için en gerçekçi toplantı sıklığı genellikle ayda birdir. Tabi bu tarih belirleme gruptaki kişilerin okuma hızı ve meşguliyetlerine göre daha sıklaştırılabilir.
6.Altıncı adım Kitap Kulübü Nerede Toplanacak?
Toplanma sıkılığına karar verdikten sonra, yeri seçmeye sıra geliyor. Yurt dışında genellikle evlerde yapılan bu toplantılar artık ülkemiz şartlarına çok fazla uymuyor.
Birde gruptaki insanlar çok samimi değilse dışarıda buluşmak daha iyi bir sonuç verebilir. Kafe yada oturulacak yeri olan kitapçılarda toplanmak daha iyi bir fikir gibi.
Eğer şehir dışından katılımcılarınız varsa internet üzerinden görüşme yapmak daha iyi bir seçenek. Toplu iletişim kurulacak Zoom, Skype gibi alternatifler de son derece yararlı. Ayrıca Goodreads‘e kaydolarak da organizasyon yapmak mümkün.