Last Updated on 6 Mart 2025 by Aslıhan Demiralay

laurel_hardy
Laurel-Hardy

Sinema tarihinin en sevilen ikililerinden olan Laurel ve Hardy, yıllar önce yaptıkları filmlerle Artık efsane mertebesine gelen ikilinin bazen komik bazen hüzünlü hikayeleri…

Stan Laurel

Ülkemizde Cılız (İngilizce bumbling=beceriksiz) olarak bilinen Stan Laurel gerçek adıyla Arthur Stanley Jefferson 1890 yılında İngiltere Lancashire’da doğdu. Tiyatral bir aileden geliyordu ve babası oyuncu ve tiyatro menajeriydi. Stan Laurel ilk tiyatro deneyimini 16 yaşında Glasgow’da yaşadı.

Çalıştığı kumpanyayla Amerika Birleşik Devletlerine 1910 ve 1913 yıllarında seyahatler yaptı. Amerikadayken isminin 13 harfli olması nedeniyle uğursuz olduğunu düşündüğü için soy adını Laurel olarak değiştirdi.

İlk kısa filmi Nuts in May (1917)‘di. 1920’lerin başında kendi komedi serisiyle ufak başarılar elde etti. Daha sonra şaka yazarı ve yönetmenliği ilk sıraya alarak oyunculuğu ikinci plana attı.

1925 yılında Hal Roach Stüdyolarıyla bir anlaşma imzaladı.

steve_mcqueen_in_neredeyse_oynayacagi_6_rol
Steve McQueen’in Neredeyse Oynayacağı 6 Rol

Oliver Hardy

Oliver Hardy gerçek adıyla Norwell Hardy 1982 Harlem, New York doğumlu. Hardy 1913 bir sinema salonunu yönetirken en azından ekrandaki oyuncular kadar iyi olacağını düşündüğü için Florida da ki Lublin Stüdyoları’nda çalışmaya başladı.

Takip eden yıllarda çoğunluğu sessiz 200 civarında filmde oynadı. 1925 yılında Tin Man isimli filmde oynadı. Bu film ünlü Wizard of Oz filminin sessiz versiyonuydu.

1926 yılında Oliver Hardy’de Hal Roach Stüdyolarıyla bir sözleşme imzaladı.

Ortak çalıştıkları film sonrası stüdyonun All-Star komedyenleri arasına girdiler ancak henüz bildiğimiz anlamda bir takım değildiler. Stüdyonun yöneticilerinden Leo McCarey ikili arasında ki kimyayı fark ederek daha çok filmde birlikte oynamalarını sağladı.

1927 yılının sonunda resmi olarak bir takım oldular. Geliştirdikleri komedi formülü aslında basitti ; sakarlık ve sonsuz iyimserliğin bir kombinasyonu.

Tek bir düşüncesi olmayan iki zihin….

Stan Laurel

Genellikle basit, gündelik olayları beceriksizlik ve saflıkla içinden çıkılamaz bir duruma getirirlerdi.

laurel_hardy
Laurel Hardy (1 Ocak 1920)

Laurel ve Hardy’nin mizahı oldukça görseldi ve vurgu için şakacı bir dil kullanıldı. Çoğunlukla oldukça karmaşık ve karikatürize şiddet içeren fiziksel tartışmalar (karakter olarak) vardı. Beceriksizlikleri ve talihsizlikleri, en basit çabalarda bile gerçek bir ilerleme kaydetmelerini engelledi.

En çok hatırladıkları diyalog araçlarından biri “Bunu bana tekrar söyle” rutiniydi. Laurel, Hardy’ye aklına gelen gerçekten akıllıca bir fikri anlatıyordu ve Hardy, “Bunu bana bir daha söyle” diye yanıtlıyordu. Laurel daha sonra bu fikri tekrarlamaya çalışırdı ama anında unutup saçma sapan gevezelik etmeye başlardı. Açıkça ifade edildiğinde Laurel’in fikrini anlamakta zorluk çeken Hardy, daha sonra karışık versiyonu mükemmel bir şekilde anlar.

Bazı durumlarda komedileri, Laurel’in “beyaz büyü” dediği tarzda gerçeküstücülüğün sınırındaydı. Örneğin, 1937 yapımı Way Out West filminde Laurel sanki çakmak kullanıyormuş gibi başparmağını yukarı doğru hareket ettirir. Başparmağı ateşleniyor ve gayet normal bir şekilde Hardy’nin piposunu yakar. Bunu görünce hayrete düşen Hardy, film boyunca başarısız bir şekilde bunu kopyalamaya çalışır. Filmin sonlarına doğru Hardy bunu başardığında ise dehşete düşer ve korkar.

Laurel ve Hardy (The Tree In Test Tube/1942)

İkili, 1940’ların sonlarına doğru eskisi kadar popüler olmasa da birlikte çalışmaya devam etti. Ancak 1950’lerde sağlık sorunları ve kişisel nedenler nedeniyle kariyerleri yavaşlamaya başladı. Oliver Hardy, 1957 yılında vefat etti. Stan Laurel ise 1965’e kadar yaşadı, ancak Hardy’nin ölümünden sonra bir daha sahneye çıkmadı.

Laurel ve Hardy, yalnızca dönemlerinin değil, tüm sinema tarihinin en büyük komedyenlerinden biri olarak kabul edilir. Onların slapstick tarzı, modern komedyenler ve yönetmenler için büyük bir ilham kaynağı oldu.

Ayrıca çizgi filmlerden televizyon dizilerine, müzik videolarından reklam kampanyalarına kadar birçok alanda referans gösterildiler. Pek çok film ve televizyon şovu, onların karakter dinamiklerinden ve mizahi unsurlarından ilham aldı.

Laurel ve Hardy, sinemanın altın çağında komediyi şekillendiren öncüler olarak anılmaya devam etmektedir. Bugün bile filmleri, komedi sanatının en saf ve en etkili örneklerinden biri olarak izlenmekte ve takdir edilmektedir.

let_s_make_love_1960
Let’s Make Love(1960)
roscoe_arbuckle
Roscoe Arbuckle’ın Hüzünlü Hikayesi
hollywood_un_en_guzel_kadinlari
Hollywood’un En Güzel Kadınları
en_cok_oscar_kazanan_oyuncular
En Çok Oscar Kazanan Oyuncular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir