Halka Yol Gösteren Özgürlük

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
halka_yol_gosteren_ozgurluk

Last Updated on 13 Şubat 2023 by Aslıhan Demiralay

Halka Yol Gösteren Özgürlük (La Liberté Guidant le Peuple)-Eugène Delacroix

Halka Yol Gösteren Özgürlük Eugène Delacroix’nin yapıldığı dönemde eleştiriler alan başyapıtı. Fransa’da ki devrimi simgeleyen tablo 1789 Devrimi’ni değil Temmuz 1830 Devrimini anlatır. Delacroix tam da 1830 yılında yaptı bu eseri. Günümüzde Louvre Müzesi’nde sergileniyor Halka Yol Gösteren Özgürlük.

1830 Devrimi Bourbon Hanedanı iktidardayken başladı ve tamamen bu hanedana karşı girişilen bir eylemdi. X.Charles kral yanlısı gerici bir hükümetin başına geçti ve 6 yıl boyunca Fransa’yı yönetti. Basın özgürlüğünü kaldıran ve seçilen meclisi dağıtmaya çalışan Kral X.Charles’ın eylemleri nedeniyle Paris ayağa kalktı. Bu devrim sonunda Louis Philipe tahta geçti.

Aslında Delacroix bir halk adamı değildi ve devrimlerin hayatın zevk veren taraflarına ket vurduğundan şikayet ederdi. Eugène Delacroix’nın ailesi zengindi ve babası Napoléon Bonaparte’ın dış işleri bakanı olarak görev yaptı. Ancak aile monarşinin tekrar gelmesi için servetlerini çarçur etti. Fakat Delacroix 1830 eylemlerinden etkilendi ve yeğenine bir mektup yazdı:

Sen bu olaylara ne diyorsun? Bu yüzyıl olağan üstü değil mi? 3 gündür burada top ateşi ve tüfek mermileri arasında yaşıyoruz. Benim gibi sıradan bir yayanın vurulup ölme ihtimali süpürge sopalarına tutturdukları demir parçaları ile düşman üstüne yürüyen eğreti kahramanların ölme ihtimali kadar.

Eugene Delacroix

Alexander Dumas’da barikatların etrafında gördüğü Delacroix’yı biraz pısırık bulduğunu söylediği kayıtlara geçti. İşte bu atmosferde yapıldı Halka Yol Gösteren Özgürlük.

halka_yol_gostern_ozgurluk
Eugène Delacroix-Halka Yol Gösteren Özgürlük(La Liberté guidant le peuple)

Halka Yol Gösteren Özgürlük Tablosunun Hikayesi

Ancak Delacroix barikatların etrafında çok etkili olmasa da olaylardan etkilenerek hemen aynı yıl Halka Yol Gösteren Özgürlük tablosunu yapmaya başladı. 3 ay gibi kısa sürede bitirdiği eser devasa boyutlarıyla da dikkat çekici. 275 cm x 330 cm boyutlarındaki tuvali elde etmek için Delacroix üç tuval bezini dikti. Biraz da hızlı yapmasının etkisi ile fırça izleri tablonun her yerinde görünür.

gustave_caillebotte
Gustave Caillebotte-Paris Caddesi Yağmurlu Bir Gün

Resimde görülen cesetler ressamın başka ressamlardan etkilendiğini düşündürür. Napoléon’un en sevdiği ressam Antoine-Jean Gros’dan etkilenmeler olduğu söylenir. Gros’nun resimleri o dönem bir sergi ile halka gösterildi. Özellikle Waterloo’dan sonra Gros’nun resimleri mağlubiyeti hatırlattığı gerekçesi ile sergilenmemeye başlamıştı. Ayrıca Théodore Géricault’nun Medusa’nın Salı isimli tablonun insan figürlerine benzer figürler de var. Géricault henüz 33 yaşında hayatını kaybettiğinde hali hazırda sanat çevrelerini alt üst eden çalışmalar yapmayı başarmıştı.

1792 Devrimi sonrası Fransız Cumhuriyetini bir kadın figürü simgelemeye başladı. Elbise giymiş bu kadının başında Frig Bonesi vardı. Bone Antik Roma’da köleler için özgürlüğün simgesiydi.

Delacroix’nın tablosunda ki kadın figürünün yüzü halka dönük ve diğer figürlerden büyük çizilmiş.1830 Devriminde savaşan kadınları çok iyi yansıtır. Tablonun ortasında bir barikat çizmiş Delacroix ve bu barikat biraz tuhaftır çok fazla dikkat çekmez. Ancak ressam imzasını bu barikatın üzerine atmayı tercih etti.

Halka Yol Gösteren Özgürlük Tablosunun İlk Sergilenişi

Louis Philipe 1830 Devriminden sonra tahta çıktı ancak 1000 sivil yurttaş canından oldu.

1831 yılında Luxembourg Sarayında ki bir sergide ilk kez görücüye çıktı. Yapılan diğer devrim resimlerinden farklı yapısı ile eleştirmenlerin tepkisini aldı. Klasik kahramanlık tablolarından değildi çünkü. Delacroix’nın ayak takımı eleştirmenlerin keyfini kaçırdı. Ayrıca Özgürlük Tanrıçasından da rahatsız oldular. O dönemde Özgürlük Tanrıçası alegorik bir şekilde çizilirdi. Eleştirmenler burada ki tanrıçayı şüpheye yer bırakmayacak şekilde kirli bulurlar. Kadını özgürlüğün alegorisi değil balık pazarından bir kadın olarak değerlendirdiler.

caravaggio_narcissus
Caravagggio-Narcissus

Bu sergiden sonra devlet Halka Yol Gösteren tablosunu 3000 Franka satın aldı. Eser bir süre ortadan kayboldu. Ancak tablonun yapısı, devrimi idealleştirerek çizmemesi, cesur Fransız askerinin sokaklarda katledildiğinin gösterilmesi bazı çevreleri çok memnun etmedi. Bir kaç yıl sonra tablo sessiz sedasız bir şekilde ressama iade edildi. Delacroix’da resmi teyzesinin köyde ki evine gönderdi.

1855’de Paris Evrensel Sergisi bir kişisel sergiyle Delacroix’yı onurlandırma kararı aldı. Ancak ayaklanma resmi fazla kışkırtıcı bulunduğu için sergilenmesi kabul edilmedi. Delacroix buna itiraz etti ve bu resimde böylece sergiye alındı. Dlacroix’nin 1863’de ki ölümünden 11 yıl sonra Louvre Müzesi’ne dahil edildi.

Halka Yol Gösteren Özgürlük Tablosunun Popüler Kültüre Etkisi

20.yüzyılda devletin simgesi haline gelen özgürlük tanrıçası Marianne adını aldı. Fransız heykeltıraş Jules Dalou tarafından dev bir heykeli yapıldı ve Delacroix’nin tablosunda ki kadın gibi tasvir edildi. II.Dünya Savaşında ve sonrasında 1968 olaylarında bir simge haline geldi. Posterlerde, afişlerde, pullarda ve paralarda, kısacası her yerde görmek mümkün.

Bu Yazıyı Beğendiyseniz Bunlar da İlginizi Çekebilir:
gustav_klimt-altinli_kadin
Gustav Klimt-Altınlı Kadın
edgar_degas_letoile
Edgar Degas-Dansöz
frederic_leighton_flaming_june
Frederic Leighton-Flaming June

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir