En İyi Distopik Romanlar

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
distopya_romanlari

Last Updated on 4 Ekim 2023 by Aslıhan Demiralay

En iyi distopik romanlar listesi hazırlamanın zor yanı bu konuda yazılmış çok iyi kitapların olması. Ancak en iyi distopya romanı listesi yapmanın kolay yanı bu konuda yazılmış çok iyi kitapların olması.

Geçmişi çok eskiye gitmese de distopik romanlar, edebiyat meraklılarının en sevdiği türlerden biri. Yerli ve yabancı sitelerde bu konu ile ilgili bir çok liste olsa da biz etkisi en fazla olan distopik romanları bir listede toplamayı tercih ettik.

Distopik Romanlar

Biz (We)(1924)-Yevgeni Zamyatin

Genellikle 1984 ve Cesur Yeni Dünya kitaplarının ilham kaynağı olarak gösterilen kitap ilk kez 1924 yılında İngiltere’de yazarının ülkesi Rusya’dan çok uzaklarda yayımlanabildi. Biz duvarlarla çevrili bir dünyada yaşayan insanların camdan yapılmış saydam evlerinde “Tek Devlet” tarafından gözlenmesini anlatır.

We distopik romanların edebiyat dünyasında başlangıcı sayılabilir.

Yevgeni Zamyatin: 1884 yılında Tambov’da bir rahibin oğlu olarak doğdu. Petersburg gemi mühendisliği fakültesinden mezun oldu, öğrencilik hayatı boyunca devrimci hareketlere katıldı ve Potemkin isyanı sırasında Odessa’daydı. Bir süre İngiltere’de çalıştıktan sonra Rusya’ya döndü ve Dünya Edebiyat Topluluğunda görev aldı ve bu dönemde bir çok kısa öykü yazdı. Edebiyatın yanı sıra gemicilik alanında da çalışmaya devam etti .1931 yılında Stalin’in özel izniyle Paris’e taşındı ölünceye kadar orada yaşadı. Bütün eserleri ancak 1988 yılında ilk kez kendi ülkesi Rusya’da ve Rusça da basılabildi.

biz_yevgeni_zamyatin

Damızlık Kızın Öyküsü (Handmaid’s Tale) (1985) Margaret Atwood

Belirsiz bir zamanda geçen roman belli kadınların sadece Damızlık Kız olarak görülmesini savaş ve doğurganlıktan başka hiç bir şeyin önemli olmamasını anlatır.

Margaret Atwood: 1939 yılında Kanada’da doğan Atwood 6 yaşında yazmaya başladı ve 16 yaşında yazar olmaya karar verdi. Kurgu dışında şiir, hikaye ve çocuk kitapları da yazdı.

damizlik _kizin_oykusu
Cesur Yeni Dünya (Brave New World) (1932) Aldous Huxley

Cesur Yeni Dünya okuyucuyu “Ford”dan sonra 632 yılına götürür. İnsanlar Londra Merkez Kuluçka Şartlandırma Merkezinde üretilirler. Toplumsal istikrar ve huzurun güvencesi şartlandırmadır. Herkes mutludur. Cesur Yeni Dünyanın sloganı “Cemaat, Özdeşlik, İstikrar”dır. Kadın-erkek ilişkilerinde bağlanmanın iyi gözle bakılmadığı, daha embriyo halindeyken herkesin zeka seviyesi ve yapacakları işlerin belirlendiği, sınıflar arasında geçiş ya da neredeyse temasın olduğu bir düzen. Herkesi sorgusuz sualsiz mutlu olduğu bir yaşam…..

Aldous Huxley: 1894 yılında İngiltere Surrey’de doğan Huxley şiir ve öyküler yazarak edebiyat hayatına başladı. Birçok bilim adamı ve sanatçı yetiştiren bir aileden geliyordu. İlk olarak tanınması 1921 yılında yazdığı Crome Yellow romanıyla oldu.1963’de Los Angeles ‘da hayatını kaybetti.

cesur_yeni_dunya
tum_zamanlarin_en_iyi_ingiliz_romanlari
Tüm Zamanların En İyi İngiliz Romanları
1984-George Orwell

1949 yılında basılan 1984 kitabı her şeyin devletin denetiminde olduğu hafızası ve muhalefeti olmayan bir toplumu anlatır. Her şeyi, herkesi kontrol eden ve gözleyen Big Brother (Büyük Birader) kavramını edebiyat literatürüne sokan kitap basıldığı günden bu yana etkisini kaybetmemiştir. Güncel olayların bile politikalara göre değiştirildiği, tarihin her dakika yeniden yazıldığı, insani duyguların yerinin olmadığı bir düzen de sorgulamadan yaşayan bir adam, bir günlük yazmaya başladığında her şey değişmeye başlar.

George Orwell: Eric Arthur Blair adıyla 1903 yılında Bihar Hindistan’da doğan Orwell Eton Kolejinden mezun olduktan sonra bir dönem Burma’da bulundu daha sonra Fransa’da yaşadı ve çeşitli işlerde çalıştı. İspanya İç Savaşı başladığında Franco karşıtı güçlere katıldı. Savaşın bitmesi ile sınır dışı edilerek İngiltere’ye döndü ve edebiyat çalışmalarına ağırlık verdi.1950 yılında veremden hayatını kaybettiğimde ardında 10 kitap ve sayısız makale bıraktı.

george_orwell_1984
1984-George Orwell
1984_george_orwell
Otomatik Portakal (A Clockwork Orange) (1962) Anthony Burgess

“Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna bir baskı yöntemi uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum.” Anthony Burgess

Belirsiz bir gelecekte anarşinin kol gezdiği bir toplumda, yönetim insanları şartlandırarak şiddetten uzak tutmaya çalışır. Bir yanda sadece yapabildiği için insanlara şiddet gösteren çeteler, bir yanda dışarıdan müdahalelerle bu durumu düzeltebileceğini düşünenler. Gençlerin yarattıkları sokak dili de romanın ilginç özelliklerinden biri.

Adını Cockney dilinde ki “Uqueer as as clockwork orange” deyişi yani “Olabilecek en yüksek derecede gariplikleri barındıran kişi” anlamına gelen sözden adını ve etkisi devam eden roman.

Anthony Burgess:1917 yılında Lancashire de doğan Burgess yazar, besteci ve eleştirmen.1959 yılında tedavi edilemez bir beyin tümörü teşhisi konduğunda eşinin geçimini sağlamak için roman yazmaya başladı.12 ay içinde 5.5 roman yazdı ve bu sırada teşhisin yanlış olduğu anlaşıldı. Ancak artık tanınan bir yazardı. Hayatı boyunca 50’den fazla roman ve kitap yazdı . Anthony Burgess 1993 yılında Londra’da hayatını kaybetti.

otomatik_portakal
Otomatik Portakal Filmi Ve Özgürlük Sınırı
otomatik_portakal
Hayvan Çiftliği (Animal Farm) (1944) George Orwell
george_orwell_animal_farm
George Orwell-Animal Farm

George Orwell’ın ikinci ünlü romanı. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar çiftliğin yönetimini ele geçirerek kendilerini sömüren insanların elinden kurtulurlar. Amaçları daha eşitlikçi bir toplum yaratmaktır. Aralarında en akıllı grup olan domuzlar kısa sürede yönetimi ele geçirir ve insanlardan daha sert ve sömürücü bir düzen getirirler. Sistem eşitler arasında daha eşitler üzerine kurulur.

Sisteme inanmaya ve kötü taraflarını görmeyi reddeden bazı hayvanlar ise sistem tarafından öngörülebilir ya da ihmal edilebilir hasar olarak görülmeye başlanırlar.

hayvan_ciftligi_george_orwell
en_iyi_agatha_christie_romanlari
En İyi Agatha Christie Romanları
Dönüşüm (Metamorphosis) (1915) Franz Kafka

Gregor Samsa tatminsiz bir satıcıdır ve bir sabah uyandığında kendini devasa bir hamam böceği olarak bulur. Evde yaşayan annesi ve kız kardeşiyle konuşamadığını fark eder. Ailesi bu yeni durumla baş etmekte zorlanır. Ev halkı Gregor’u bir sorun olarak görmeye ve O’ndan kaçmaya çalışırlar.

Franz Kafka:1883’de Prag’da doğan Kafka Almanca konuşan bir Bohemyalıdır. Roman ve hikayeler yazdı. Hukuk eğitimini bitirdikten sonra İşçi Kaza Sigortası ensititüsünde çalıştı, bir yandan da yazmaya devam etti. En tanınan eserleri Dönüşüm(1915) Dava, Şato ve Amerika’dır. 1924’te Kierling’de tüberkülozdan öldü.

donusum_kafa
Fahrenheit 451 (1951) Ray Bradbury
ray_bradbury_fahrenheit_451
Fahrenheit 451-Ray Bradbury

Guy Montag isimli itfaiyecinin görevi kitap yakmaktır ve 10 yıldır bu işi son derece zevkle, sorgulamadan ve düşünmeden yapar. Bir gece 17 yaşında özgür geçmişi anlatan bir kızla karşılaşınca bütün hayatı değişir. Televizyon düşkünü eşini, hayatı ve topluma dayatılan sistemi sorgulamaya başlar.

Ray Bradbury:1920’de Illinois’de doğan Bradbury 20 yaşındayken ilk öykülerini yayınladı. 500’den fazla oyun, şiir, öykü ve roman yazdı. 2012’de 91 yaşında Los Angeles’da yaşamını yitirdi.

fahrenheit_451_ray_bradbury
beyni_gelistiren_kitaplar
Beyni Geliştiren Kitaplar
V For Vendetta (1982) Alan Moore
v_for_vendetta_alan_moore
V for Vendetta-Alan Moore

Alan Moore tarafından yazılan David lloyd tarafından çizilen V For Vendetta belirsiz bir tarihte totaliter İngiltere’de geçer. Guy Fawkes maskesi takan bir adam insanları rejime itaat etmemeye davet eder. En çok akılda kalan cümleler…

Hatırla, 5 kasım gecesini hatırla
Barutu, ihaneti ve komployu
Hiçbir neden bilmiyorum ki gerektirsin
Barut komplosunun unutulmasını
V

Alan Moore: 1953’te Northampton İngiltere’de doğan Moore çizgi roman dünyasını değiştiren isimlerden biri. V For Vendetta dışında From Hell ve Watchmen ve The League en bilinen eserleri.

v_for_vendetta
Swastika Geceleri(Swastika Night) (1937) Katharine Burdekin

İkinci Dünya Savaşı sonunda Hitler dünyayı ele geçirir ve yeni bir dünya düzeni kurulur. Bu düzenin üzerinden de 700 yıl geçer Kadınlar damızlık hayvan vasfına sahiptir ve bütün üstünlük erkeklerin elindedir. Dünyada herkes sadece bir kişiye tapar oda Hitler’dir. Bu kitabın en önemli özelliklerinden biri 1937 yılında Hitler henüz hayattayken ve II. Dünya Savaşı başlamamışken yazılmış olması.

Katharine Burdekin: 1896 yılında Derbyshire ingiltere’de doğdu. Birçok romanında Murray Constantine adını kullandı.10’dan fazla roman yayımladı. Swastika Geceleri Feminist Press tarafından 1985’de yeniden yayınlandı. Burdekin 1963’de Suffolk’da 67 yaşında hayata veda etti.

En iyi distopik romanlar

En İyi Distopya Romanları
en_iyi_politik_filmler
Bu Yazıyı Beğendiyseniz Bunlarda İlginizi Çekebilir:
20_yuzyililn_okunmasi_gereken_50_romani
20.Yüzyılın Okunması Gereken 50 Romanı
en_iyi_savas_romanlari
En İyi Savaş Romanları
leonardonun_yahudasi
Leonardo’nun Yahudası

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir