Last Updated on 8 Aralık 2022 by Aslıhan Demiralay

En İyi Metin Erksan Filmleri

Metin Erksan Filmleri. Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Metin Erksan filmlerinde çoğunlukla toplumsal konuları işledi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun olan Erksan, sinema kariyeri boyunca 42 filmin yönetmenliğini ve 28 filmin senaristliğini üstlendi. Özellikle çekmiş olduğu toplumsal gerçekçi filmler sayesinde ulusal ve uluslararası pek çok ödülün de sahibi oldu. Bugün dahi sinema okullarında filmleri gösterilen Metin Erksan’ın en iyi 10 filmini sizler için derledik.

En İyi Yılmaz Güney Filmleri

10. Şeytan (1974)

Metin Erksan tarafından çekilen filmin kadrosunda Canan Perver, Cihan Ünal ve Meral Taygun rol alıyor. Bu film, 1973 tarihli ABD yapımı “Şeytan” isimli filmden uyarlandı. Küçük bir kızın ve annesinin hikâyesine odaklanan filmde, şeytani bir takım olaylar yaşanır. Ebeveynleri ayrılma kararı alınca, önce psikolojik rahatsızlıklar yaşadığı düşünülen küçük kızın, çok geçmeden ruhunun şeytan tarafından ele geçirildiği ortaya çıkar. Eve getirilen imam ise küçük kızı içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için büyük çaba gösterir. 1970’li yılların şartlarıyla çekilen “Şeytan”, Türk sinemasının en önemli korku filmlerinden biri olarak kabul edilir. Filmin IMDB puanı: 4.5. Metin Erksan filmleri arasında farklı bir yere sahip olan film, ilginç bir uyarlama.

metin_erksan_filmleri
en_cok_oscar_kazanan_oyuncular
En Çok Oscar Kazanan Oyuncular

9. Kadın Hamlet (1977)

Metin Erksan tarafından yönetilen film, İngiliz oyun yazarı William Shakespeare’in “Hamlet” isimli eserinden uyarlandı. Hamlet rolündeki Fatma Girik’e; Sevda Ferdağ ve Reha Yurdakul gibi Yeşilçam filmlerinden tanıdığımız oyuncular eşlik etti. 10. Moskova Uluslararası Film Festivali’nde gösterilen “Kadın Hamlet”, Metin Erksan’a uluslararası bir prestij sağladı. Tiyatro ve sinema sanatının kolektif bir ürünü olan bu film, Hamlet isimli eserin bambaşka bir yorumu niteliğinde. Filmin IMDB puanı: 6.6.

metin_erksan_filmleri
8. Cingöz Recai (1954)

Metin Erksan tarafından yönetilen film, Türk roman yazarı Peyami Safa’nın aynı adlı eserinden uyarlandı. Cingöz Recai rolündeki Turan Seyfioğlu’na; Neriman Köksal ve Avni Dilligil gibi Türk sinemasından tanıdığımız oyuncular eşlik etti. Armatör Hüseyin Faik’in öldürülmesiyle başlayan film, cinayet mahalline gelen Gazeteci Nevzat, nam-ı diğer Cingöz Recai ile Polis Müdürü Mehmet Rıza’nın cinayeti çözmek için seferber olmasını konu alır. Aksiyon ve heyecanın bir an olsun hız kesmediği “Cingöz Recai”, sinemaseverlerin mutlaka izlemesi gereken bir film. Filmin IMDB puanı: 6.8.

Metin Erksan filmleri arasında ender olan aksiyon filmlerinden biri.

metin_erksan_filmleri
handan_ipekci_filmleri
Handan İpekçi Filmleri
7. Karanlık Dünya (1953)

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun kaleme aldığı ve Metin Erksan’ın yönettiği filmin kadrosunda Âşık Veysel, Ayfer Feray ve Kemal Öz gibi unutulmaz isimler yer alıyor. 1953 senesinde gösterime giren film, Anadolu’da mahsulün yetersiz büyümesini gösterdiği için sansüre uğrar. Türk biyografi ve dram türündeki filmde Âşık Veysel’in hayatı konu edilir. Türk ozanı Âşık Veysel’in doğduğu köyde çekilen film, Veysel’in yaşamının gerçekçi bir açıklaması gibidir. Anadolu kırsalındaki yaşamı gözler önüne seren “Karanlık Dünya”, izleyenlerine dönemin Türkiye’si hakkında ipucu verir. Filmin IMDB puanı: 6.9.

metin_erksan_filmleri
6. Müthiş Bir Tren (1975)

Metin Erksan tarafından yönetilen film, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık’ın aynı adlı hikâyesinden uyarlandı. Metin Erksan’ın Türkiye Radyo Televizyon Kurumu için hazırladığı Türk Edebiyatı uyarlamaları seri filmlerinden ilki olan “Müthiş Bir Tren” filminin kadrosunda Ahmet Arkan, Zerrin Arbaş ve Bahri Ateş yer alıyor. Serinin diğer filmleri ise “Sazlık”, “Hanende Melek”, “Geçmiş Zaman Elbiseleri” ve “Bir İntihar”dır. Tren istasyonuna gelen bir adamın treni beklerken, istasyondaki diğer yolcularda bir tuhaflık fark etmesiyle birlikte eski karısını ve ölen çocuğunu trenin vagonlarında görür. Bunun üzerine yaşadığı bu paranormal olayı anlamaya çalışan bir adamın hikâyesi anlatılır filmde. Filmin IMDB puanı: 7.2.

metin_erksan_filmleri
en_iyi_wong_kar_wai_filmleri
En İyi Wong Kar-Wai Filmleri
5. Suçlular Aramızda (1964)

Senaristliğini ve yönetmenliğini Metin Erksan’ın üstlendiği filmin kadrosunda Ekrem Bora, Belgin Doruk ve Leyla Sayar gibi Yeşilçam filmlerinin usta isimleri yer alıyor. Dram ve polisiye türündeki bu filmde, çalıntı bir sahte kolyenin etrafında gelişen olaylar ve cinayetler anlatılır. Filmin hikâyesinde ön plana çıkan konu sınıf farklılıkları ve önyargılar olduğundan, bu film Milano Film Festivali’nde Metin Erksan’a “En İyi Sosyal İçerikli Film” ödüllünü kazandırır. Filmin IMDB puanı: 7.3.

metin_erksan_filmleri
4. Yılanların Öcü (1962)

Metin Erksan tarafından yönetilen film, usta yazar Fakir Baykurt’un aynı isimli romanından uyarlandı. İlk olarak sadece Türkiye’de gösterimine izin verilen “Yılanların Öcü”, 1965 yılında Sansür Kurulu’nun aldığı sonraki bir kararla Türkiye dışında da gösterimine izin verildi. Fikret Hakan, Nurhan Nur ve Erol Taş gibi usta oyuncuların yer aldığı filmde, yoksul bir köylü olan Bayram’ın evinin önüne başka bir ev inşa edilmek istenmesi sonucunda yaşanan mücadeleler konu edilir. Yaşlı annesi, karısı ve üç çocuğuyla birlikte yaşayan Bayram, evlerinin önüne kendi evlerini inşa etmek isteyen Haceli ve Muhtar ile amansız bir mücadeleye girişir. Filmin IMDB puanı: 7.6.

metin_erksan_filmleri

En İyi Ferzan Özpetek Filmleri

3. Gecelerin Ötesi (1960)

Yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını Metin Erksan’ın yaptığı filmin kadrosunda Kadir Savun, Suphi Kaner ve Suna Selen gibi usta oyuncular yer almaktadır. Film, aynı mahallede yaşayan ve hayattan farklı beklentileri olan 7 arkadaşın; paraya ulaşmak için çete kurmalarını ve benzin istasyonu soymalarını konu alır. 27 Mayıs öncesi Türkiye’sinin portresini çizen filmde, Amerikan rüyası eleştirilmektedir. Metin Erksan’ın en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilen “Gecelerin Ötesi”, sinemaseverlerin mutlaka izlemesi gereken türden bir filmdir. Filmin IMDB puanı: 7.7.

metin_erksan_filmleri
sinema_tarihinin_ilkleri
Sinema Tarihinin İlkleri
2. Susuz Yaz (1963)

Susuz Yaz Türk Sinemasının en başarılı yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Metin Ersan tarafından Necati Cumalı’nın hikâyesinden uyarlandı. Filmin başrolünü Erol Taş, Hülya Koçyiğit ve Ulvi Doğan gibi başarılı oyuncular paylaştılar. Film küçük bir köyde geçer. Osman isimli bir çiftçinin arazisinde çıkan suyu sahiplenmek istemesi sonucunda, diğer köylülerle arasında yaşanan gerilim ve Osman’ın ölen kardeşinin karısının hikâyesi anlatılır. Anadolu halkının sorunlarını ve töreyi anlatan “Susuz Yaz” sinema tarihimizin en başarılı toplumsal gerçekçi filmlerinden biri oldu. Filmin IMDB puanı: 8.0.

metin_erksan_filmleri

Yılmaz Erdoğan’ın Yönettiği Filmler

1. Sevmek Zamanı (1965)

Yönetmenliğini Metin Erksan’ın üstlendiği ve senaristliğini Kemal Demirel ile paylaştığı filmin kadrosunda Müşfik Kenter, Sema Özcan ve Fadıl Garan gibi Türk tiyatro ve sinema dünyasının önemli oyuncuları yer alıyor. Sevmek Zamanı, “Ben sana değil, resmine aşığım.” repliği ile hafızalara kazınmış ve Türk sinemasının gelmiş geçmiş en önemli filmlerinden biri olmayı başarmıştır. Film, Halil isimli genç bir adamın boyadıkları boş köşklerden birinin üst katındaki duvarda asılı kadın resmine âşık oluşunu anlatır. Resimde ki kadın olan Meral ise Halil’in kendisine âşık olduğuna inanarak bu aşka karşılık verir. Ancak Halil, Meral’e değil, onun resmine âşıktır. Metin Erksan’ın alışılagelmişin dışındaki sinema anlayışı, konusu ve konuyu ele alma biçimi nedeniyle “Sevmek Zamanı” Türk sinemasının kültlerinden biri hâline geldi. Filmin IMDB puanı: 8.1.

Sevmek Zamanı Metin Erksan filmleri arasında bambaşka bir yere sahip.

metin_erksan_filmleri
Bu Yazıyı Beğendiyseniz Bunlar da İlginizi Çekebilir:
turk_sinemasinda_toplumsal_gercekci_filmler
Türk Sinemasında Toplumsal Gerçekçi Filmler
turk_sinemasinin_en_iyi_kara_komedi_filmleri
Türk Sinemasının En İyi Kara Komedi Filmleri
turk_sinemasinin_en_iyi_korku_filmleri
Türk Sinemasının En İyi Korku Filmleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir