Türk Sinemasının En İyi Kara-Komedi Filmleri

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
turk_sinemasinin_en_iyi_kara_komedi_filmleri

Last Updated on 19 Aralık 2022 by Aslıhan Demiralay

Türk Sinemasından En İyi Kara-Komedi Filmler

Kara Film (Film Noir) diğer filmlerden daha kaba, daha sert ve daha eleştireldir. Bu nedenle içinden çıktığı toplumun değerleriyle uğraşmaktan geri durmaz. Bunu yaparken de kendine has üslubunu ustaca kullanır. Yönetmenin toplumsal ya da bireysel hayattaki meseleleri eleştirmesine imkân sağlayan kara filmler, ilk örneklerinden itibaren klasik anlatılardan keskin bir şekilde ayrılmışlardır. Ülkeden ülkeye kara filmlerin anlatılarında ufak tefek farklılıklar olsa da genel çerçevede benzerlik gösterirler. Ülkemizde ise bu filmlerin ortak özelliği kara mizah şeklinde olmuştur. Mizahı bir amaç olmaktan çıkaran yönetmenler, araç haline getirmişlerdir. Kısacası kara mizahı sık sık kullanan bu filmlerin ortak özelliği insanları güldürürken aynı zamanda düşündürmesidir. Öte yandan, bu türde film çeken yönetmenlerin filmleri zaman zaman yapı bozumuna uğrattığı da söylenebilir. Türk sinemasının en iyi kara komedi filmlerini sizler için derledik.

sofra_sirlari
Sofra Sırları-Demet Evgar

1. Arabesk (1989)

Ertem Eğilmez’in son filmi olan Arabesk, Gani Müjde tarafından kaleme alındı. Türk sinemasının en önemli absürt komedisinden biri olan filmde, Müjde Ar, Şener Şen, Uğur Yücel ve Necati Bilgiç gibi usta oyuncular yer alıyor. Film, çocukluğundan beri birbirlerini seven Müjde ve Şener’in aşkını anlatır. Filmde, bu ilişkiye onay vermeyen Müjde’nin babası ve Müjde’ye aşık olan Kaya isimli gencin engellerine rağmen birbirine kavuşmaya çalışan bir çift vardır. Arabesk isimli filmde, 80’ler Türkiye’sinde popüler hâle gelen arabesk kültürü açık ve net bir şekilde tiye alınır. Filmin IMDB puanı: 8,0.

Arabesk (1989)-Trailer
turk_sinemasinin_en_iyi_kara_komedi_filmleri

2. Kaç Para Kaç (1998)

Reha Erdem tarafından yazılıp yönetilen filmin başrolünü Taner Birsel, Bennu Yıldırımlar, Zuhal Gencer ve Bülent Emin Yarar paylaşıyor. Gerilim unsuruna sıkça yer verilen filmde, sıradan ve namuslu bir hayatın para ile nasıl değişebileceği anlatılır. Filmde sıradan hayatlara sahip insanların hayalleri de trajikomik bir şekilde ele alınmış. Türk sinemasının başarılı kara filmlerinden biri olan Kaç Para Kaç, sinemaseverlerin mutlaka izlemesi gereken bir film. IMDB puanı:7,5.

turk_sinemasinin_en_iyi_kara_komedi_filmleri
kurak_gunler
Kurak Günler-2022
3. Pardon (2005)

Mert Baykal tarafından yönetilen filmin başrolünü Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin ve Ali Çatalbaş paylaşıyor. Çok Tuhaf Soruşturma adlı tiyatro oyunundan uyarlanan filmde; İbrahim, Aydın ve Muzaffer isimli üç arkadaşın hikâyesi anlatılır. Bir yanlış anlaşılma sonucu hapse giren üç arkadaş, yıllar sonra masummuşsunuz denilerek salıverilir. Bu trajikomik filmde, Türk yargı sistemi sert bir şekilde eleştirilir. Son derece çarpıcı bir öyküye odaklanan filmde, toplumsal konulara ağırlık verilmiştir. Filmin IMDB puanı: 8,2.

Pardon (2005)-Trailer
turk_sinemasinin_en_iyi_kara_komedi_filmleri
4. Polis (2007)

Onur Ünlü tarafından yazılıp yönetilen filmin kadrosunda Haluk Bilginer, Özgü Namal ve Sermiyan Midyat gibi usta oyuncular yer alıyor. Film, cinayet masasında çalışan polis Musa Rami’nin iyi bir baba, aşık ve polis olma hikâyesini anlatıyor. Aldığı bir haber sonucu hayatı altüst olan Musa Rami, hayatının kontrolünü yeniden eline almaya çalışır. Film boyunca aksiyon ve maceranın bir an olsun azalmadığı “Polis” sinemaseverlerin mutlaka izlemesi gereken bir film. IMDB puanı: 6,6.

4. Polis (2007)-Fragman
turk_sinemasinin_en_iyi_kara_komedi_filmleri

Zeki Müren’in Rol Aldığı Filmler

5. Kirpi (2009)

Erdal Murat Aktaş tarafından yönetilen filmin kadrosunda Mazhar Alanson, Zuhal Topal ve Murat Serezli yer alıyor. Sulhi Dölek’in aynı adlı romanından uyarlanan filmde, iki inatçı düşmanın birbirlerinden intikam almaya çalışması anlatılıyor. İlk başta masum bir şekilde başlayan bu intikam oyunları, zamanla kontrolden çıkarak tüm ülkenin gündemine oturan sansasyonel bir olaya dönüşür. IMDB puanı: 5,9.

Kirpi (2009)-Fragman
6. Vavien (2009)

Taylan Biraderler tarafından yönetilen filmin başrolünde Engin Günaydın ve Binnur Kaya yer alıyor. Filmin hikâyesi Tokat’ın küçük bir ilçesinde geçiyor. Film, eşi ve oğluyla birlikte Tokat’ta yaşayan Celal’in, hayat arkadaşından kurtulmak için hazırladığı cinayet planını konu alıyor. Ana karakterlerin çok boyutlu bir şekilde ele alındığı Vavien’de, sıradan insanların sıkışmışlığına ve aileler içerisinde yaşanan trajedilere yer veriliyor. IMDB puanı:7,5.

turk_sinemasinin_en_iyi_kara_komedi_filmleri

Türk Sinemasında Engelli Bireylerin Hikayesini Anlatan Filmler

7. Celâl Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi (2011)

Onur Ünlü tarafından yazılıp yönetilen filmin kadrosunda Selçuk Yöntem, Ezgi Mola ve Türkü Turan gibi başarılı oyuncular yer alıyor. Kara komedi türündeki bu film, Celâl Tan isimli bir anayasa profesörünün, ilk eşinin ölümünden sonra hayatını bir şekilde kurtardığı ve evlendiği üniversite öğrencisi Özge‘yi öldürmesiyle başlayan hikâyeyi anlatır. Celâl Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi; yozlaşmış devlet kurumlarını ve çürümüş aile yapısını eleştirirken, film izleyicisine dram, komedi ve polisiyeye özgü öğeleri sunar. IMDB puanı: 6,5.

Celâl Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi (2011)-Trailer
turk_sinemasinin_en_iyi_kara_komedi_filmleri
8. Daire (2014)

Atıl İnaç tarafından yazılıp yönetilen filmin kadrosunda Fatih Al, Nazan Kesal ve Erol Babaoğlu yer alıyor. Filmde, kullanılmayan bir havaalanının etrafında dönen üç farklı karakterin trajikomik hikâyesi anlatılıyor. Trajedi ve komedinin bir an olsun eksilmediği filmde, insana dair durumlar eleştirel bir dille gösterilmiş. Filmin IMDB puanı:6,1.

Daire (2014)-Fragman
turk_sinemasinin_en_iyi_kara_komedi_filmleri
9. Albüm (2016)

Mehmet Can Mertoğlu tarafından yönetilen 2016 yapımı Albüm filmi, kara film anlatısı bağlamında başarılı bir örnek. Filmin kadrosunda Şebnem Bozoklu, Murat Kılıç ve Mihriban Er yer alıyor. Film, Bahar ve Cüneyt isimli bir çiftin doğal yollarla çocukları olmadığı için evlatlık edinme hikâyesini anlatıyor. Çift, evlatlık edinme süreci boyunca çocuğun kendi çocuklarıymış gibi davranabilmek için sahte bir albüm oluşturmaya çalışır. Toplumsal normlar ve alternatif yollarla çocuk edinmek gibi konular üzerine eğilen Albüm, sinemaseverlerin mutlaka izlemesi gereken bir film. IMDB puanı: 6,1.

Albüm (2016)-Fragman
10. Kelebekler (2018)

Tolga Karaçelik tarafından yazılıp yönetilen filmin başrolünü Tolga Tekin, Bartu Küçükçağlayan ve Tuğçe Altuğ paylaşıyor. Filmde; annelerinin intihar etmesi sonucu farklı akrabaların yanına gönderilen üç kardeşin, 20 yıl sonra babalarının ölmesiyle birlikte tekrar aile evine dönmesi anlatılır. Kara komedi tarzındaki filmde, aile kurumu ve akrabalık gibi konular ele alınır. Film, izleyenleri gülümsetirken, aynı zamanda aile, akrabalık, yaşam ve ölüm üzerine düşünmeye sevk eder. IMDB puanı: 7,4.

Kelebekler (2018)-Fragman
Bu Yazıyı Beğendiyseniz Bunlar da İlginizi Çekebilir:
turk_sinemasinda_toplumsal_gercekci_filmler
Türk Sinemasında Toplumsal Gerçekçi Filmler
sarmasik_2015
Sarmaşık-2015
sinema_tarihine_damga_vuran_filmler
Sinema TarihineDamga Vuran Filmler
Türk Sinemasının En İyi Kara-Komedi Filmleri

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir