Last Updated on 8 Ekim 2024 by Aslıhan Demiralay
Sinema Tarihinin En Anlaşılmaz Filmleri
Kafa Karıştırıcı Filmler. Sinema tarihinin en kafa karıştırıcı filmleri. Sinema tarihi sonları seyirci tarafından tam olarak anlaşılamamış ya da net bir şekilde sonlanmamış filmlerle dolu. Bazıları yönetmen ve senaristin özellikle bir tercihi olsa da, bazıları filmin mesajının net bir şekilde anlaşılamamasından kaynaklanıyor. Biz de Sinema Tarihinin En Kafa Karıştırıcı Filmleri listesini hazırladık.
Zamanın Ötesinde (Predestination)-2014
Son görevi olarak, bir ajan, zamanda geriye yolculuk yapmak ve 1975’te New York’ta meydana gelen bir bombalı saldırıyı önlemekle görevlendirilir. Ancak bu avın olasılık sınırlarının ötesinde olduğu ortaya çıkar.
Sinema tarihinin en kafa karıştırıcı filmlerinden olan Predestination’ı Spierig Brothers yönetti. Filmin senaryosu Robert A. Heinlein’in All You Zombies isimli kısa öyküsünden Michael ve Peter Spirieg tarafından uyarlandı.
Filmin baş rollerinde Ethan Hawke, Sarah Snook ve Noah Taylor yer alıyor. Filmin IMDB puanı:7,4.
Neon Şeytan (The Neon Demon)-2016
Filmin yönetmeni Nicolas Winding Refn, geleneksel olmayan filmleri çekmeye yabancı bir isim değil. Neon Şeytan moda ve modellerin yüzeysel dünyasına odaklanıyor. Jesse gençliği ve güzelliği ile moda dünyasında yol alırken aynı zamanda çevresinde kıskançlık da yaratır.
Filmin en çarpıcı özelliklerinden biri renk kullanımı. Yönetmen Nicolas Winding Refn verdiği bir röportajda renk körü olduğunu ve sadece ana renkleri ve kontrast renkleri ayırt edebildiğini söyledi.
Psikolojik gerilim türündeki filmin senaryosunu yönetmen Nicolas Winding Refn, Mary Laws ve Polly Stenham’ın birlikte yazdı, Elle Fanning, Christina Hendricks, Keanu Reeves ve Karl Glusman baş rolde. 7 milyon dolara mal olan filmin IMDB puanı: 6,1.
Un Chien Andalou(1929)
Luis Buñuel ve Salvador Dali’nin 16 dakikalık, tuhaf ve gerçek dışı bir kısa film. Luis Buñuel’in yönettiği filmin senaryosu yönetmenin kendisi ve dahi ressam Salvador Dali’ye ait. Yönetmen Buñuel; filmde bir kadının gözünün yarılması ve bir piyanonun üzerinde çekilen ölü bir at gibi keskin ve gerçek üstü imgeler sunuyor. Anlaşılamayan, yorumlara açılan imgesel bir film. Döneminin sinemasının kesinlikle ilerisinde olan filmde henüz 24 yaşında hayatını kaybeden Pierre Batcheff, Simone Mareuil, Luis Buñuel, Salvador Dali ve Pancho Cossío rol alıyor.
Filmin çok üzücü olan özelliklerinden biri ise 2 baş rol oyuncusunun ileriki dönemlerde intihar ederek hayatını kaybetmesi. Pierre Batcheff film gösterime girdikten 3 yıl sonra, 1932 yılında 24 yaşında aşırı doz nedeniyle hayatını kaybetti. Simone Mareuil ise 1954 yılında 51 yaşındayken kendini benzine buladı ve halka açık bir yerde kendini ateşe verdi.
Akıl Defteri (Memento)-2000
Christopher Nolan’dan anlaşılması zor bir film daha. Hatırladığı son şey karısının öldürülmesi olan bir sigorta müfettişi amnezi rahatsızlığı sebebi ile yeni olan hiç bir şeyi hatırlamaz ve biz filmde Leonard’ın hikayesinin 2 versiyonunu izleme fırsatı buluruz. Bir hikaye zamanda ileriye doğru hareket ederken diğeri hikayeyi geriye doğru anlatır ve her seferinde daha fazlasını ortaya çıkarır.
Christopher Nolan’ın yönettiği filmin senaryosu yönetmen Nolan ve erkek kardeşi Jonathan Nolan’a ait. Filmde Guy Pearce, Carrie-Ann Moss ve Joe Pantoliano baş rolde yer alıyor. 9 milyon dolara mal olan film, dünya çapında 40 milyon dolardan fazla hasılat elde etti.
Filmin IMDB puanı: 8,4.
Kutsal Dağ (La Montaña Sagrada)-1973
Yozlaşmış, açgözlü bir dünyada, güçlü bir simyacı, mesih bir karakter ve yedi materyalist figürü, aydınlanmayı umdukları Kutsal Dağ’a götürür.
Şili’li sinemacı Alejandro Jodorowsky’nin yazıp yönettiği filmde, yönetmen Alejandro Jodorowsky, Horacio Salinas ve Zamira Saunders baş rolde yer alıyor. Tarot kartlarından ilham alan karakterlere sahip olan film sürükleyici yorucu bir anlatıma sahip.
Filmin çekimleri başlamadan önce yönetmen Jodorowsky, bir Zen ustasının yönetiminde bir hafta boyunca uykusuz kaldı ve bir ay boyunca filmin kadrosuyla birlikte yaşadı.
Film 750.000 dolarlık bütçeyle çekildi. IMDB puanı: 7,8.
Solaris (1972)
Bilince sahip bir gezegen olan Solaris’in en büyük gücü oraya gelen insanların zihinleri ile oynamaktır. İnsanların bilinçaltına giren Solaris, insanların hafızlarındakileri maddeleştirir. Gezegende görevli insanlar Solaris’in bu gücünün etkisine kolayca girecektir.
Andrei Tarkovsky’nin yönettiği filmin senaryosu Stanislaw Lem’in aynı adlı romanına dayanıyor. Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis ve Jüri Järvet baş rolde. Filmin IMDB puanı: 8,0.
Stanislas Lem’in romanın uyarlamasından rahatsızdı ve romanı insanların “uzaydaki erotik sorunları” hakkında yazmadığını belirtti.
Filmin 2002 yılında aynı adlı bir versiyonu olduğunu da hatırlatalım.
Deccal (Antichrist)-2009
Danimarkalı aykırı yönetmen Lars von Trier’in hem senaryosunu yazdığı hem de yönettiği filmde; Charlotte Gainsbourg ve Willem Dafoe baş rolde. Yaslı bir çift kırık kalplerini ve sorunlu evliliklerini yoluna koymak için bir dağ evine çekilirler. Ancak zamanla işler yoluna girmenin çok uzağına gitmeye başlar.
Filmde yer alan seks sahnelerinde Willen Dafoe için bir vücut dublörü kullanıldı. Çünkü yönetmen Trier, Dafoe’nin vücudunun karakter için fazla iyi olduğunu ve seyircinin dikkatini dağıtacağını düşünüyordu. Her iki başrol oyuncusunun da çok iyi performans gösterdiği film hiç kuşkusuz en kafa karıştırıcı filmlerden biri. Filmin IMDB puanı: 6,5 olan film 11 milyon dolara mal oldu.
New York Yanılsamaları (Synecdoche, New York)-2008
Charlie Kaufman’ın yazıp yönettiği filmde, genç yaşta aramızdan ayrılan Philip Seymour Hoffman kariyerinin en iyi rollerinden birinde yer alıyor. Filmde Hoffman dışında Samantha Morton, Michelle Williams ve Catherine Keener’da rol alıyor.
Filmde bir tiyatro yönetmeni, yeni oyununun bir parçası olarak bir depoda New York şehrinin gerçek boyutlu bir kopyasını yaratırken işiyle ve hayatındaki kadınlarla mücadelesi anlatılıyor.
Filmde Philip Seymour Hoffman’ın canlandırdığı karakterin soyadı Cotard. Bu durum psikolojik bir rahatsızlık olan Cotard Sendromuna bir gönderme olarak düşünülüyor. Cotard Sendromu; kişinin öldüğüne, var olmadığına, iç organlarını kaybettiğine veya çürümekte olduğuna inandığı nadir bir nöropsikiyatrik bir bozukluk.
20 milyon dolara mal olan filmin IMDB puanı: 7,5.
Gizli Kimya (Upstream Color)-2013
Ülkemizde çok tanınmayan bir isim olan Shane Carruth’un yazıp yönettiği filmde, Amy Seimetz, Frank Mosley ve Shane Carruth baş rolde.
Kris isimli genç kadın alıkoyulduğu yerde işkencelere maruz kalır. Halüsinasyonlar gören Kris; gerçeklik duygusunu da kaybetmeye başlar. Genç kadına domuzlardan yapılan hücre transferleri de olayları daha karışık hale getirir. Jeff isimli bir adamla tanışan Kris için bir çıkış yolu görünse de yaşananlar kolay kolay unutulamaz.
Gizli Kimya yönetmen Shane Carruth’un başarılı bulunan Primer (2004) filminden sonra yönettiği ilk film.
Film genelde beğenilse de asla anlaşılamadığını düşünen eleştirmenler de mevcut. Sonuçta Gizli Kimya sinemanın en kafa karıştırıcı filmlerinden biri oldu. Filmin IMDB puanı: 6,5 ve bütçesi 50.000 dolar.
İz Sürücü (Stalker)-1979
Rus yönetmen Andrei Tarkovsky’nin en kafa karıştırıcı filmlerinden biri. Senaryo ünlü Rus yazar kardeşler Arkadiy ve Boris Strugatskiy’nin Piknik Na Obochine romanına dayanıyor. Senaryoyu da yönetmen Andrei Tarkovsky yazdı.
İsmi bilinmeyen bir ülkede Bölge adı verilen bir alan vardır. Bu Bölgenin içinde dileklerin kabul edildiğine inanılan Oda isimli bir yer de bulunur. Hükümet buraya girişleri yasaklasa da insanlar buraya girmenin bir yolunu bulmaya çalışırlar. Bir yazar ve bir profesörde buraya girebilmek için bir rehber eşliğinde yola çıkar.
Alisa Freyndlikh, Aleksandr Kaydanovskiy, Anatoliy Solonitsyn ve Nikolay Grinko baş rolde.
6 milyon rubleye mal olan filmin IMDB puanı:8,1.