Last Updated on 20 Temmuz 2023 by Aslıhan Demiralay
Reggae Müzik
Merhaba Sevgili Okur,
Bugün seninle müzik türleri içerisinde tatlı bir havaya sahip, coolluğu zamanlar arası bir yerde olan Reggae ile ilgili bilgi edineceğiz. Bu müzik türü aynı zamanda Karayip Tarzı olarak da isimlendirilir. Sözleri, felsefesi, kendine has ritmi ve tonlamasıyla bizlere bambaşka bakış açıları sunan bu müzik türü Jamaika kökenlidir. Diğer müzik türlerinden biraz daha farklı bir özelliğe sahip bu müzik türü, insan hakları ve buna benzer konuları öncelik olarak almakta ve içinde büyük bir felsefe barındırır. Reggae, 1960’ların sonlarında Jamaika’da ortaya çıkan bir müzik türü. Davul, bas gitar ve piyano tarafından oluşturulan güçlü ritmi ve sıra dışı ritim gitar tıngırdatması ile karakterize oldu. Reggae şarkılarının sözleri genellikle sosyal ve politik konuların yanı sıra aşk ve maneviyatla da ilgilenir. Reggae’nin popüler müzik üzerinde önemli bir etkisi oldu ve Dub, Ska ve Rock dahil olmak üzere diğer birçok türün gelişimini etkiledi. Bob Marley, tüm zamanların en ünlü ve etkili Reggae müzisyenlerinden biri olarak kabul edilir.
Birçok kişi bu türü Pop ya da Rock müzikten ayırt edememekte. Aslında sadece sözleri ve yansıtılan düşünce biçimi sayesinde bile bu türü ayırt etmemiz mümkün, oldukça da kolay. Öğrendiğime göre istatistiki olarak birçok kişi bu türün, “hayata dair umut kattığını” söylemiş. Başta ilginç olsa da zamanla bu fikir mantıklı gelmeye başladı. Özellikle sabahları yumuşak ve huzurlu bir başlangıç için oldukça uygun bu türün kendisi. Hadi biraz daha detaylı inceleyelim!
Reggae Müziğin Kökeni
Reggae’nin kökenleri, 1950’ler ve 1960’larda Jamaika’da popüler olan Ska ve Rocksteady müziğe kadar izlenebilir. Reggae, 1960’ların sonlarında ayrı bir tür olarak gelişti ve 1970’lerde Bob Marley, Peter Tosh ve Jimmy Cliff gibi sanatçıların yükselişiyle uluslararası tanınırlık kazandı. Reggae müziği, genellikle bir davul veya bas gitar kullanılarak oluşturulan güçlü bir bas hattına sahiptir. Davullar tipik olarak sabit, dört vuruşlu bir düzende çalınır ve trampet ikinci ve dördüncü vuruşları vurgular. Gitar genellikle senkoplu bir ritim yaratarak sıra dışı bir kalıpta tıngırdatılır. Reggae şarkıcıları genellikle müzik üzerine ritmik, doğaçlama bir şekilde konuşmayı veya ilhami şeyler söylemeyi içeren “Toasting” adı verilen bir teknik kullanırlar. Bu teknik, 1960’larda ve 1970’lerde Jamaika’daki DJ’ler tarafından popüler hale getirilmiştir ve Reggae müziğinin ayırt edici özelliği olarak kabul edildi. Yoksulluk, baskı ve adaletsizliğe karşı direniş gibi temalar Reggae şarkı sözlerinde yaygındır ve birçok Reggae şarkısı aynı zamanda Jamaika’da ortaya çıkan ve tür üzerinde önemli bir etkiye sahip olan bir din olan Rastafaryanizm ile de ilgilidir.
Reggae’nin popüler müzik üzerinde önemli bir etkisi var ve Dub, Ska ve Rock dahil olmak üzere diğer birçok türün gelişimini etkiledi. Reggae ayrıca özellikle Jamaika ve diğer Karayip ülkelerinde önemli bir kültürel güç oldu ve tüm dünyada popüler olmaya devam etti. Reggae, Jamaika müziğinde devrim yaratan müzik türü. 1960’ların sonunda ortaya çıktığında, sadece Jamaika’ya değil tüm dünyaya kültürel bir bomba gibi indi. Yavaş sarsıntılı ritmi, militan ve ruhani sözleri ve diğerlerinin yanı sıra şarkıcılarının asi görünümü, dünyadaki müzik türlerini, kültürleri ve toplumları etkilemiş, özellikle ABD, Afrika ve Avrupa’da yeni karşı kültür hareketlerinin gelişmesine katkıda bulundu. Gerçekten de 1960’ların sonunda Birleşik Krallık’ta Dazlak Hareketi’nin doğuşuna etki eden şeylerden biri oldu bu tür. 1970’lerde Eric Clapton ve The Clash gibi sanatçıları etkileyerek Batı Punk Rock/Pop kültürlerini de etkilediği söylenir. Bu tür, aynı on yılda ABD’deki ilk rapçilere ilham vererek hip-hop kültürünün doğmasına bile neden oldu. Ayrıca bu tür, 1970’lerin sonundan bu yana; Afrika kökenli şarkıcıları, Fildişili şarkıcılar Alpha Blondy ve Tiken Jah Fakoly’yi ve bu noktayı açıkça gösteren Güney Afrikalı Lucky Dube’u da etkileyen bir tür.


Reggae Müziğin En İyi Örnekleri
Sevgili okurum, sana iyi bilinen Reggae şarkılarından birkaç örnek sunmak isterim. İşte bu şarkılardan bazıları:
- Bob Marley ve The Wailers’dan “One Love”: Bu şarkı, Bob Marley’in en popüler ve kalıcı şarkılarından biri olarak kabul edilir. 1977’de yayınlandı ve birlik ve sevgiyi teşvik etti. “People Get Ready” olarak da bilinir ve birçok sanatçı tarafından seslendirildi, barış ve sevgi için bir marştır diyebiliriz.

- Bob Marley ve The Wailers’dan “No Woman, No Cry”: Bu şarkı Bob Marley’in bir başka klasiği. İlk olarak 1974’te piyasaya sürüldü ve 1975’te uluslararası tanınırlık kazandı. Şarkı, gettodaki yaşamın ve karşılaşılan zorlukların bir yansımasıdır desek yeridir. Sadece orada yaşayan insanların değil, aynı zamanda bir umut ve dayanıklılık mesajı da verdiğinden herkesin favorisi.

- Bob Marley ve The Wailers’dan “Buffalo Soldier”: Bu şarkı 1983’te Marley’in ölümünden sonra yayınlandı. Amerikan İç Savaşı sırasında Birlik Ordusu için savaşan siyah askerlere bir saygı duruşu niteliğinde. Tarihsel referanslar açısından zengin bir şarkı olmasıyla birlikte, aynı zamanda kimlik ve özgürlük temalarını da işleyen bir şarkı.
- Bob Marley ve The Wailers’dan “Get Up, Stand Up”: Bu şarkı 1973’te yayınlandı. İnsanları haklarını savunmaya ve adaletsizliğe karşı mücadele etmeye çağıran bir protesto şarkısı. “İnsan Hakları” (Civil Rights) hareketi sırasında çok etkili olan bir şarkı ve bugün de işlevini korumaya devam ediyor.

- Son olarak, Bob Marley’den “Redemption Song”: Bu bir 80’ler şarkısı, Bob Marley’in en kişisel ve içe dönük şarkılarından biri olarak kabul edilir. Köleleştirilmiş Afrikalıların mücadelelerini ve devam eden özgürlük ve eşitlik mücadelesini yansıtmış ve Marley’in Rastafaryan inançlarına derinden kök salmıştır, ayrıca Marley’in en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir.
Yukarıdaki paragraflarda verdiğim örnekler, popüler Reggae şarkılarından sadece birkaçı. Her biri kendine özgü tarzı ve mesajı olan sayısız başka Reggae şarkısı ve sanatçısı var. Konu hakkında daha detaylı bilgi edinmeyi arzulayanlar için bir video linki ise aşağıda:
Tekrar görüşmek üzere. Hoşça kal!!!