Last Updated on 14 Mart 2023 by Aslıhan Demiralay
Sinema Akımlarının En Dikkat Çeken Örnekleri
Sinema akımlarının çoğunlukla I. ve II. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıktığı söylenebilir. Özellikle klasik Hollywood filmlerine tepki olarak doğan bu akımlar, her ülkenin kendine has bir takım özelliklerini yansıtır. Dünyanın en büyük sinema endüstrilerinden biri olan Hollywood’daki bol aksiyonlu, büyük bütçeli ve star kadrolu filmlere, bu akımlarda rastlanılmaz. Sizler için sinema akımlarının en güzel örneklerini derledik.
Sovyet Montaj Sineması
Sovyet montaj sineması, montaj üzerine kurulu bir akımdır. 1924 – 1930 yıllarında etkili olan bu akımın en önemli temsilcileri arasında Lev Kuleşov, Sergey Ayzenştayn, Vsevolod Pudovkin ve Dziga Vertov gibi isimler bulunur. Sovyet montaj sineması, daha önce kullanılan basit montaj tekniği yerine kurgu-montaj kuramının geliştirilmesine ve böylece sinemanın diğer sanat dallarından ayrılmasına neden oldu. Bu akımın en güzel üç örneğini sizler için derledik.
3. Ana (Mat)-1926
Filmin yönetmen koltuğunda kurgu/montaj teorileri ile bilinen Rus yönetmen Vsevolod Pudovkin oturuyor. Rus yapımı olan film, Maksim Gorki’nin Ana isimli romanından uyarlandı. Vsevolod Pudovkin’in “Devrimsel Üçlemesi”nin ilk filmi olan Ana, aynı zamanda en popüler olanıdır. Filmde, Rus Çarının koyduğu kurallara başkaldıran bir kadının hikâyesi anlatılır. Akademik çalışmalara konu olan Ana, sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilir. Filmin IMDB puanı: 7.5.


2. Potemkin Zırhlısı(Bronenosets Potemkin)-1925
Sergey Eisenstein tarafından yönetilen film 1925 yapımı. Sovyet Hükûmeti tarafından ısmarlanan film, Ekim Devrimi’nin görüntüsü niteliğinde. Film, Sergey Eisenstein’ın kurgu (montaj) kuramını denemesi açısından sinema tarihinde önemli bir yere sahip. Gerçek bir olaydan esinlenilen filmde, Rusya’nın Karadeniz donanmasına bağlı Potemkin Zırhlısı’nda kötü koşullarda çalışan mürettebatın Çar Rejimine karşı başlattıkları ayaklanmayı anlatılır. 75 dakikadan oluşan .film, sessiz olmasına rağmen son derece çarpıcı görüntülere sahip. Filmin IMDB puanı: 8.0.

1. Film Kameralı Adam (1929)
Rus yönetmen Dziga Vertov’un yazıp yönettiği film belgesel tarzda çekildi. 1929 yılında gösterime giren filmde, Rus Halkının bir günü anlatılır. Senaryo, oyuncu ve dekorun olmadığı filmde sosyalist gerçekliğe dikkat çekilir. Sine-göz akımının kuramcısı olarak kabul edilen Dziga Vertov, film boyunca çarpıtılmış gerçekleri izleyiciye sunar. Sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilen “Film Kameralı Adam” sine-göz kuramının en net şekilde görüldüğü filmlerden biridir. Filmin IMDB puanı: 8.4.


Alman Dışavurumculuğu
Alman dışavurumculuğu, mizansen üzerine kurulu bir akım. 1919 – 1927 yıllarında etkili olan bu akımın en önemli temsilcileri arasında Robert Wiene, Henrik Galeen, Friedrich W. Murnau ve Paul Wegener gibi isimler bulunur. Sinema akımlarının ilginç bir örneği olan Alman dışavurumculuğu, çoğunlukla sıra dışı dekorların, çarpıtılmış görüntülerin ve abartılı ışıkların kullanıldığı filmlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Öte yandan, Alman dışavurumculuğunun ömrü nispeten kısa olsa da sonrasında çekilen korku ve kara filmlere ilham olmayı başardı. Bu akımın en güzel üç örneği:
3. The Golem (1915)
Paul Wegener ve Henrik Galeen tarafından yönetilen filmin kadrosunda Rudolf Blümner ve Carl Ebert gibi dönemin Alman oyuncuları yer alır. Korku türündeki film, halk arasında yaygın olarak bilinen bir Yahudi halk masalından uyarlandı. The Golem, Yıllar önce kaybolmuş bir Yahudi tapınağını arayan antikacının maceralarını konu alır. Filmin IMDB puanı: 6.7.

2. Nosferatu, Bir Dehşet Senfonisi (1922)
F.W. Murnau tarafından yönetilen filmin kadrosunda Max Schreck, Gustav von Wangenheim, ve Greta Schröder gibi Alman sinemasının önemli oyuncuları yer alıyor. 1922 yılında gösterime giren film, korku türünde çekildi. Almanya’nın küçük bir kasabasında karısıyla birlikte yaşayan Thomas Hutter, günün birinde sembollerle dolu bir mektup alır. Bu mektubun peşine düşen Thomas Hutter, çok geçmeden kendisini büyük bir maceranın içerisinde bulur. Filmin IMDB puanı: 7.9.

1. Dr. Caligari’nin Muayenehanesi (Das Cabinet des Dr. Caligari)-1920
Robert Wiene tarafından yönetilen film, Alman dışavurumculuğunun en önemli örneği olarak kabul edilir. 1920 yapımı olan film siyah-beyaz ve sessiz olmasına rağmen, film eleştirmenleri tarafından sanatsal açıdan en önemli filmlerden biri olarak değerlendirilir. Sinema tarihine damga vuran filmde; Alman kasabasında işlenen seri cinayetler neticesinde yaşanan olaylar anlatılır. Korku ve gizem türünde filmleri seven sinemaseverlerin mutlaka izlemesi gereken türden bir film. Filmin IMDB puanı: 8.1.


İtalyan Yeni Gerçekçiliği
İtalyan yeni gerçekçiliği, hümanizm üzerine kurulu bir sinema akımı. 1959-1964 yıllarında etkili olan bu akımın en önemli temsilcileri arasında Roberto Rossellini, Vittorio De Sica, Federico Fellini ve Luchino Visconti gibi isimler bulunur. İtalyan sinema akımı yani İtalyan yeni gerçekçiliği; dekor ve kostümlerin kullanılmadığı, oyuncuların halk arasından seçildiği, çekimlerin gün ışığında gerçekleştirildiği ve hikâyelerin toplumsal konulara değindiği filmlerden oluşur. Hümanist bakış açısının ön planda olduğu bu filmler, II. Dünya Savaşı’ndan sonra İtalyan yönetmenler tarafından çekildi. Bu akımın en güzel üç örneği:
3. Roma, Açık Şehir (Roma Città Aperta)-1945
Roberto Rossellini tarafından yönetilen filmin başrolünü Aldo Fabrizi ve Anna Magnani paylaşıyor. 1946 yılında gösterime giren film, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü aldı. İtalyan yeni gerçekçilik akımının ilk örneği olan film, Nazi işgali altında bulunan Roma’daki bir grup insanın hikâyesini konu alır. Filmin IMDB puanı: 8.0.

2. Sonsuz Sokaklar (La Strada)-1954
Federico Fellini tarafından yönetilen filmin kadrosunda Anthony Quinn, Giulietta Masina ve Richard Basehart gibi İtalyan sinemasının önemli oyuncuları yer alıyor. 1956 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü’nü kazanan “Sonsuz Sokaklar”, Zampanò isimli bir adamın hikâyesini konu alır. Zampanò, panayır işiyle uğraşan kaba saba bir adamdır. Ekmek parası için karavanıyla birlikte kasaba kasaba dolaşan Zampanò, her gittiği yerde başına dert açmayı başarır. Filmin IMDB puanı: 8.0.

1. Bisiklet Hırsızları (Ladri di Biciclette)-1948
Vittorio De Sica tarafından yönetilen “Bisiklet Hırsızları” İtalyan yeni-gerçekçilik akımının ilk temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Oyuncuların halktan insanlar olması, gerçek mekânlarda çekilmesi ve güneş ışığından yararlanılması nedeni ile kendinden önce çekilen büyük bütçeli filmlere bir başkaldırı sunmaktadır. II. Dünya Savaşı sonrasında İtalyan bir ailenin yaşadığı ekonomik sıkıntıların anlatıldığı film, izleyenlere dönemin Roma sokaklarında gezme fırsatı sunmaktadır. Ayrıca filmde, Antonio Ricci ve ailesinin hikâyesi üzerinden İtalyan Halkının sefaleti sunulmaktadır. İtalyan yapımı olan bu dram filmi, tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Filmin IMDB puanı: 8.3.



Fransız Yeni Dalgası
1959 – 1964 yıllarında etkili olan bu sinema akımın en önemli temsilcileri arasında François Truffaut, Jean-Luc Godard, Éric Rohmer ve Claude Chabrol gibi isimler bulunur. Fransız yeni dalgası, İtalyan yeni gerçekçiliğinden etkilenen bir grup Fransız yönetmen tarafından ortaya atıldı. Öte yandan bu sinema akımını temsil eden bu yönetmenler, klasik film anlayışını yıkarak sanat filmlerine ağırlık verdiler. Bu akımın en güzel üç örneğini sizler için derledik.
3. Serseri Âşıklar (À Bout de Souffle)-1960
Jean-Luc Godard tarafından yönetilen filmin başrollerini Jean-Paul Belmondo ve Jean Seberg paylaşıyor. Fransız yeni dalgasının en önemli filmlerinden biri olan “Serseri Aşıklar”, sinema tarihinin kültlerinden biri haline geldi. Film, Michel ve Patricia isimli iki kişinin hikâyesini konu alır. Michel, başını belaya sokmuş bir adamdır. Ülkesine dönecek parayı bulmaya çalışırken, genç ve güzel bir kadın olan Patricia ile tanışır. İkili arasında başlayan aşk hiç tahmin etmedikleri bir şekilde ilerleyecektir. Filmin IMDB puanı: 7.7.
2. Hiroşima Sevgilim (Hiroshima Mon Amour)-1959
Alain Resnais tarafından yönetilen filmin kadrosunda Emmanuelle Riva, Eiji Okada ve Stella Dassas gibi Fransız sinemasının önemli oyuncuları yer alıyor. 1959 yılında gösterime giren film, Fransız yeni dalgasının en güzel örneklerinden biridir. Film, Hiroşima’ya atılan bombanın ardından çekilen bir filmde rol alan Emmanuelle Riva ile Hiroşima’daki günlerinde ona eşlik eden Eiji Okada’nın hikâyesini konu alır. Emmanuelle ve Eiji arasında başlayan aşk, ikisinin de başkalarıyla evli olmalarından dolayı tehlikeye girer. Filmin IMDB puanı: 7.9.
1. 400 Darbe (Les Quatre Cents Coups)-1959
François Truffaut tarafından yazılıp yönetilen film, sinema eleştirmenleri tarafından modern sinema sanatının başyapıtlarından biri olarak gösterilir. Ayrıca bu filmin bir diğer önemli özelliği ise Fransız yeni dalga akımının en önemli temsilcilerinden biri olmasıdır. Fransızcada “okulu kırmak” anlamına gelen “400 Darbe” filminde, okuldan kaçan bir çocuğun hikâyesi anlatılır. Toplumsal düzenin küçük bir çocuk üzerinden eleştirildiği filmde, Fransız Halkının yaşamına yakından tanıklık edilir. Filmin IMDB puanı: 8.1.


Yunan Tuhaf Dalgası
Yunan tuhaf dalgası, eleştiri üzerine kurulu bir sinema akımı. Yunanistan’daki ekonomik krizin ardından ortaya çıkan bu akımın en önemli temsilcileri arasında Yorgos Lanthimos, Babis Makridis, Athina R. Tsangari ve Christos Nikou gibi isimler bulunur. Yunan tuhaf dalgası, kendine has üslûpla aile ve toplumu eleştiren filmlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Öte yandan son derece rahatsız edici konulara değinmekten kaçınmayan bu filmler, dini kurumlardan siyasi otoriterlere kadar pek çok şeyi açık bir şekilde eleştirir. Bu akımın en güzel üç örneğini sizler için derledik.
3. Attenberg (2010)
Athina R. Tsangari tarafından yönetilen filmin kadrosunda Ariane Labed, Vangelis Mourikis ve Evangelia Randou gibi başarılı Yunan oyuncular yer alıyor. Uluslararası pek çok ödül kazanan film, Marina ve Bella isimli ikin genç kadının hikâyesini konu alır. Erkeklerle arasına mesafe koyan Marina, bir taraftan kanser hastası babasına bakarken diğer taraftan hayatını yaşamaya çalışmaktadır. Filmin IMDB puanı: 6.2.
2. Zavallı (Oiktos)-2018
Babis Makridis tarafından yönetilen filmin kadrosunda Evdoxia Androulidaki, Makis Papadimitriou ve Giannis Drakopoulos gibi Yunanistan sinemasının önemli isimleri yer alıyor. -Film, Lawyer isimli sıra dışı bir adamın hikâyesini konu alır. Lawyer, mutsuzluktan zevk alan bir adamdır ve hayatta daima mutsuz olmanın yollarını arar. Filmin IMDB puanı: 6.7.
1. Köpek Dişi (Kynodontas)-2009
Yönetmenliğini Yórgos Lánthimos’un üstlendiği filmin kadrosunda Christos Stergioglou, Angeliki Papoulia ve Mary Tsoni gibi yetenekli oyuncular yer alıyor. Film, üç çocuklu bir ailenin sıra dışı hikâyesi üzerine kuruludur. Dışardaki dünyaya son derece kapalı olan bu ailenin kendine has kuralları bulunur. Çocuklarına saplantılı derecede düşkün olan ebeveynler, köpek dişleri düşmeden çocuklarını dış dünyaya salmak istemezler. Filmin IMDB puanı: 7.2.
