Hayatta Kalanlar

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
hayatta_kalanlar

Last Updated on 9 Şubat 2023 by Aslıhan Demiralay

Hayatta Kalanlar-Alex Schulman

“Bazen travma yaşadığımızda zihnimiz anılarımızı değiştirirdi. Benjamin bunun nedenini sordu, terapist de “Dayanmak için” diye cevap verdi.”

Hayatta Kalanlar, İsveçli yazar Alex Schulman tarafından yazılmış, dilimize Nuray Zeynep Tamer tarafından çevrilmiş, Timaş tarafından Ocak 2022’de yayımlanmış bir roman.

Hayatta Kalanlar Kitabı Konusu

Nills, Benjamin ve Pierre üç erkek kardeştir. Annelerinin vasiyetini yerine getirmek üzere, çocukluklarında yazları geçirdikleri göl evine dönerler. Ancak bu dönüş zamanla birbirlerine yabancılaşmış bu üç kardeş için bir hesaplaşmaya dönüşür.

bir_yaz_aksami_on_bucukta_marguerite_duras
Bir Yaz Akşamı On Buçukta-Marguerite Duras

Schulman roman boyunca, kardeşlerin şimdiki zamanda yaşadıklarını, buna paralel olarak yıllar önce göl evinde geçirdikleri son yaza dair anılarını anlatıyor bize. Anlatı; geçmişle bugün arasında mekik dokurken; bugüne dair olayları kronolojik olarak, geçmişe dair geri dönüşleri de tam tersi akışta önümüze seriyor.

“Hayatta Kalanlar”da; çoğunlukla tecrübe ederek hayatı öğrenmeye çalışan, birbirlerini sahiplenen, ilgi ve sevgi eksikliğinden olsa gerek romanda Anne ve Baba olarak bahsedilen ebeveynlerce büyütülen, -aslında çoğunlukla da kendi kendilerine büyüyen- üç kardeşin hikâyesini okuyoruz. Başlangıçta anlatılanlar sıradan yazlık anıları gibi görünse de roman boyunca bir tuhaflık ve yarım kalmışlık hissi yakanızı bırakmıyor. Yazar, zaman geçişleri üzerine oturttuğu olay örgüsü ve tekinsiz anlatım biçimi ile okuyucuyu bir kırılmaya hazırlıyor. Okurken bir noktada bir şeyler olacağını hissediyor ancak tahmin edemiyorsunuz. Son sayfada yüzleştiğiniz gerçek ve keder hissi de kitabın kapağını kapadıktan sonra bile size bir süre eşlik ediyor.

Hayatta Kalanlar Kitabı Son Söz

“Hayatta Kalanlar” okuyucuyu pişmanlık, eksiklik, büyüyememe, “koşullu” sevgi, anılar, zihnimizin bize oynadığı oyunlar üzerine düşünmeye sevk eden, bende zaman zaman kardeşleri şefkatle kucaklama hissi uyandıran bir roman oldu. Duygular üzerine hem sade ve basit hem de çarpıcı ve etkileyici bir anlatı isterseniz “Hayatta Kalanlar”ı okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar!

“Aslında kederin bir süreç olduğu doğru değil. Keder bir varoluş durumu. Hiç değişmiyor, taş gibi oracıkta duruyor.”      

Bu Yazıyı Beğendiyseniz Bunlar da İlginizi Çekebilir:
en_iyi_biyografi_kitapları
En İyi Biyografi Kitapları
sessizlik_oteli
Sessizlik Oteli-Audur Ava Olafsdottir
surucu_koltuğu_muriel_spark
Sürücü Koltuğu-Muriel Spark

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir