Last Updated on 27 Kasım 2023 by Aslıhan Demiralay
Tüm Dünyadan Yasaklı Kitaplar
Yasaklı kitaplar. Aslında yasak ve kitap kelimelerinin bir araya gelmemesi gerekse de, tarih boyunca bazı kitaplar ve dolayısıyla fikirler sakıncalı görülüp yasaklandı. Bazen totaliter rejimler özgürlük fikirlerinden korktukları için, bazen dini kurumlar ahlaksız olarak gördükleri için kitapları yasakladılar. Biz de yasaklı kitapların bir listesini yaptık. Yasaklı kitaplar ve kitapların yasaklanma sebepleri:
Yasaklı Kitaplar
1.Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (Im Westen nichts Neues)-Erich Maria Remarque
Nerede Yasaklandı: Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Nazi Almanyası’nda yasaklandı. 1933-1945 yılları arasında Almanya’da Nazi rejimi altında sadece yasaklanmakla kalmadı hem de yakıldı.
Neden Yasaklandı: Naziler savaşın acımasızlığını ve gerçek yüzünü göstermek istemiyorlardı. Kitapta ki gerçekçiliğin vatansever duygularla örtüşmediği fikrindeydiler.
Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok yasaklı kitaplar listesinin en bilinen kitaplarından biri.
2. Hayvan Çiftliği (Animal Farm)-George Orwell
Nerede Yasaklandı: Hayvan Çiftliği kitabı Kuzey Kore’de yasaklandı.
Neden Yasaklandı: Komünist bazı ülkeler kendi yönetim yapılarına bir eleştiri olarak algıladıkları için yasaklanması istendi.
Hayvan Çiftliği Kitabından Bir Alıntı:
“Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir.”
3.Bejing Coma-Ma Jian
Nerede Yasaklandı: Bejing Coma kitabı Çin’de yasaklandı.
Neden Yasaklandı: Kitap; Çin Hükümeti’nin artık gündeme gelmesini istemediği totaliter yönetime vurgu yapıyordu.
4. Lady Chatterley’nin Sevgilisi (Lady Chatterley’s Lover)-D. H. Lawrence
Nerede Yasaklandı: Lady Chatterley’nin Sevgilisi romanı İngiltere’de 30 yıldan fazla süre yasaklandı.
Neden Yasaklandı: Üst sınıftan evli bir kadın ile alt sınıftan bir adan arasındaki erotik bir ilişkiyi konu alan Lady Chatterley’s Lover, müstehcenlik gerekçesiyle İngiltere’de otuz yılı aşkın bir süre yasaklandı. 1968 yılında Penguin Yayınevi yasağın kaldırılması için açtığı davayı kazandı ve kitap kısa sürede bir çok baskı yaptı.
Hiç kuşkusuz en uzun süre yasaklı kalan kitaplardan biri.
Lady Chatterley’nin Sevgilisi kitabından:
“Elini onun omzuna koydu ve yavaşça, nazikçe sırtının kıvrımından aşağı, kör bir okşama hareketiyle, çömelmiş bel kıvrımına doğru ilerlemeye başladı.”
5. Da Vinci Şifresi (The Da Vinci Code)-Dan Brown
Nerede Yasaklandı: Da Vinci Şifresi kitabı Lübnan’da yasaklandı.
Neden Yasaklandı: Hristiyanlığa bir saldırı olarak algılanan kitap yasaklandı. Da Vinci Şifresi kitabında simge bilim profesörü Robert Langdon; Hz. İsa’nın şarap içtiğine inanılan Kutsal Kase’nin peşine düşer.
6. Silahlara Veda (A Farewell To Arms)-Ernest Hemingway
Nerede Yasaklandı: Silahlara Veda kitabı İtalya ve Boston’da yasaklandı.
Neden Yasaklandı: Cinsel, “kaba” içeriği nedeniyle Boston gazete bayilerinden ve Caporetto savaşında ordunun geri çekilmesini tasvir ettiği için İtalya’da yasaklandı.
7. Alice Harikalar Ülkesinde (Alice’s Adventures in Wonderland)-Lewis Carroll
Nerede Yasaklandı: Alice Harikalar Ülkesinde 1931 yılında Çinin Hunan eyaletinde yasaklandı.
Neden Yasaklandı: Alice Harikalar Ülkesinde bir çocuk kitabı olması nedeniyle yasaklandığı düşünülmeyen kitaplardan biri ancak 1931 yılında Hunan valisi hayvanların asla insan dilini kullanmaması gerektiğine ve hayvanlarla insanları aynı kefeye koymanın felaket olduğuna karar verdiği için Çin’de yasaklandı.
Alice Harikalar Ülkesinde Kitabından Alıntı:
“Ama ben delilerin arasına gitmek istemiyorum,” dedi Alice. “Ah, buna engel olamazsın,” dedi Kedi: “Burada hepimiz deliyiz. Ben deliyim. Sen delisin.”
8. Anne Frank’ın Hatıra Defteri-Anne Frank
Neden Yasaklandı: Genç bir yahudi genç kızı olan Anne Frank’in hatıraları, Anne Frank bir toplama kampında öldükten sonra yayınlandı. Kitap çok moral bozucu olduğu gerekçesi ile yasaklandı.
Nerede Yasaklandı: Kitap Amerika Birleşik Devleti’nin Alabam Eyaleti’nde yasaklandı.
Anne Frank’in Hatıra Defteri Kitabından Bir Alıntı:
“Yaşasam mı ölsem mi umursadığım bir noktaya ulaştım. Dünya bensiz dönmeye devam edecek, zaten olayları değiştirmek için hiçbir şey yapamam.”
9. Doktor Jivago (Доктор Живаго)-Boris Pasternak
Neden Yasaklandı: Sovyetler Birliği’nde yasaklandı.
Nerede Yasaklandı: Rus devrimi sırasında geçen bu destansı savaş zamanı aşk hikayesi, Bolşevik partiyi üstü kapalı eleştirdiği için 1988 yılına kadar Sovyetler Birliği’nde yasaklandı. Pasternak, 1958’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandığında, ödülü reddetti.
Doktor Jivago Romanından Bir Alıntı:
“İnsan yaşamak için doğar, hayata hazırlanmak için değil.”
10. Çanlar Kimin İçin Çalıyor (For Whom The Bell Tolls)-Ernest Hemingway
Nerede Yasaklandı: Çanlar Kimin Çalıyor kitabı İspanya’da yasaklandı.
Neden Yasaklandı: 1930’lardaki İspanya iç çatışması sırasında geçen bir savaş romanı, Çanlar Kimin İçin Çalıyor, antifaşist bir gerilla birliğine bağlı genç bir Amerikalı gönüllünün zorlayıcı hikayesini anlatıyor. İspanya’da Franco yönetimi altında Komünist ve Cumhuriyet yanlısı olduğu için yasaklandı. kitap ancak 1968 yılının sonlarında yayımlanabildi.
Çanlar Kimin İçin Çalıyor Kitabından:
“Cumhuriyete inancım tamdır ve inancım tamdır. Dini inancı olanların muammalara inanması gibi ben de ona şevkle inanıyorum.”
11.Lolita-Vladimir Nabokov
Nerede Yasaklandı: Lolita romanı Birleşik Krallık’ta, Fransa, Belçika ve Arjantin’de yasaklandı.
Neden Yasaklandı: Nabokov’un orta yaşlı bir bilim adamının 12 yaşındaki bir kız çocuğuna olan saplantısına ilişkin tartışmalı öyküsü, 1955’te ilk kez yayınlandığında hem beğeni hem de paniğe neden oldu: 1959’a kadar Birleşik Krallık’ta tamamen yasaklandı. Fransa, Belçika ve Arjantin’de de yasaklandı.
Lolita romanından:
“Lolita, hayatımın ışığı, kasığımın ateşi. Günahım, ruhum.”
İran Edebiyatından Önemli Bir Kitap: Feriba Vefi-Uçup Giden Bir Kuş