Gölgede ve Güneşte Futbol

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
golgede_ve_guneste_futbol_eduardo_galeano

Last Updated on 17 Haziran 2024 by Aslıhan Demiralay

Gölgede ve Güneşte Futbol-Eduardo Galeano

Uruguaylı ünlü gazeteci-yazar Eduardo Galeano’nun futbolu bir başka anlattığı kitabı Gölgede ve Güneşte Futbol. Futbol tarihi hakkında belki de okunabilecek en iyi kitap.

Kitapta yazar kısaca futbolun tarihini ve doğal olarak da Latin Amerika futbol tarihini anlatıyor. 1930’dan 2006’ye kadar olan bütün Dünya Kupalarından olaylar, anekdotlar ve ilginç futbolcu hikayeleri yer alıyor.

Latin Amerika futbolunu Avrupa’ya açan ülke Uruguay. 1924 yılında yapılan Paris Olimpiyatları için Paris’e doğru yola çıkan Uruguay milli takımı İspanya’da bir süre kalıp maçlar yaptı ve bütün maçlarını kazandılar. Olimpiyat öncesi bu kadar maç yapmalarının sebebi ise tabi ki maddiydi. Çünkü takımın yol parası yoktu maç yaparak para kazanıyorlardı.

Sadece bu tip bilgiler değil en çok golü hangi futbolcu attı? İlk rövaşatayı kim nerede yaptı? gibi ilginç bilgilerde kitapta yer alıyor. Merakta bırakmamak için hemen yazalım en çok gölü Arthur Friedenreich attı ve ilk rövaşatayı Ramon Unzaga yaptı.

Kitapta yer alan en ilginç hikayelerden biri de ünlü Brezilyalı futbolcu Garrincha’nın hikayesi. Çok küçük bir bebek olarak doğan Garrincha’nın bacaklarında anatomik olarak bozukluklar vardı. Zekasının normalin altında olduğu söylenen futbolcu bütün bu zorlukları aşarak Brezilya milli takımına kadar yükseldi ve milli takım kariyerinde sadece bir kez yenilgi gördü.

beyni_gelistiren_kitaplar
Beyni Geliştiren Kitaplar
garrincha
Garrincha

Kitapta bu ve bunun gibi keşfedilmeyi bekleyen bir çok hikaye var. Tabi kitabın yazarı olan Eduardo Galeano’nun ne kadar iyi bir hikaye anlatıcısı olduğu düşünülürse elden bırakılamayacak bir çalışma.

Gölgede ve Güneşte Futbol Can Yayınları’ndan çıktı ve dilimize Ertuğrul Önalp tarafından çevrildi.

Arthur_friedenreich
Arthur Friedenreich
en_iyi_latin_amerika_romanlari
En İyi Latin Amerika Romanları

Arthur Friedreich’ten bahsetmeden yazıyı bitirmek olmaz tabi 1892 yılında doğan futbolcu 1969 yılında hayatını kaybetti. Alman bir babayla siyahi Brezilyalı bir annenin çocuğuydu. FIFA listelerinde 1329 gol ile en çok gol atan futbolcu unvanını taşıyor. Brezilya futbol liginde oynadı ve lakabı El Tigre (Kaplan) ‘dı.

eduardo_galeano
Eduardo Galeano (1940-2015)
tek_yalniz_ben_degilim
Tek Yalnız Ben Değilim-Jean Louis Fournier

Eduardo Galeano

Kitabın yazarı Eduardo Galeano 3 Eylül 1940’da Montevideo Uruguay’da dünyaya geldi. Çok genç yaşta gazeteciliğe başladı. Uruguay’da askeri darbe döneminde hapse atıldı. Arjantin ve İspanya’da yaşadı. Özellikle Latin Amerika’daki sömürü düzenini anlatan kitaplarıyla tanındı. En ünlü kitapları: Latin Amerika’nın Kesik Damarları, Aşkın ve Savaşın Gündüz ve Geceleri, bu yazıda bahsettiğimiz Gölgede ve Güneşte Futbol, Yürüyen Kelimeler sayılabilir. Büyük usta Eduardo Galeano 13 Nisan 2015’de Montevideo’da hayatını kaybetti. Edebiyat dünyasında yeri doldurulamaz bir boşluk bırakarak..

Dünya Kupası’nı Kazanan Ülkeler

Yıl ve Düzenlendiği Ülke golgede_ve_guneste_futbol Şampiyon
1930 – UruguayUruguay
1934 – İtalyaİtalya
1938- Fransaİtalya
1950 – BrezilyaUruguay
1954 – İsviçreBatı Almanya
1958 – İsveçBrezilya
1962 – ŞiliBrezilya
1966 – İngiltereİngiltere
1970 – MeksikaBrezilya
1974 – Batı AlmanyaBatı Almanya
1978 – ArjantinArjantin
1982 – İspanyaİtalya
1986 – MeksikaArjantin
1990 – İtalyaBatı Almanya
1994 – ABDBrezilya
1998 – FransaFransa
2002 – Güney Kore & JaponyaBrezilya
2006 – Almanyaİtalya
2010 – Güney Afrikaİspanya
2014 – BrezilyaAlmanya
2018 – RusyaFransa
FIFA Dünya Kupası’nı Kazanan Ülkeler

Dünya Kupası’nı Brezilya 5 kez, İtalya ve Almanya dörder kez, Arjantin, Fransa ve Uruguay ikişer kez, İngiltere ve İspanya birer kez kazandı.

Bu Yazıyı Beğendiyseniz Bunlar da İlginizi Çekebilir:
beyaz_kitap
Beyaz Kitap-Han Kang
kitap_onerileri
Kitap Önerileri
kitap_kulubu_nasil_kurulur
Kitap Kulübü Nasıl Kurulur?
Gölgede ve Güneşte Futbol-Eduardo Galeano
En İyi Futbol Kitapları

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir