Last Updated on 6 Şubat 2023 by Aslıhan Demiralay
Kitap Tavsiyeleri
Okumanın yaşı ve zamanı olmayacağı gibi kitap tavsiye etmenin de zamanı olmuyor. Yeni çıkanlar ve mutlaka okunması gereken klasiklerden oluşan bir derleme. Yeni çıkan yada tekrar okumaktan zevk alınacak kitaplar..
Stephen King-Lisey’in Hikayesi (Lisey’s Story)
Stephen King’in ülkemizde daha önce Bir Aşk Hikayesi adıyla basılan kitap, orijinal adı Lisey’in Hikayesi olarak tekrar raflarda. Başarılı bir yazar olan Scott ve eşi Lisey arasında derin bir aşk ve bağlılık vardır. Ancak Scott’ın geçmişte yaşadığı olaylar hiç bir zaman peşini bırakmaz. Scott’ın ölümü ise Lisey’in başka sorunlar yaşamasına neden olur. Lisey bir yandan eşinin acısıyla baş etmeye çalışırken bir yandan da Scott’ın basılmamış eserlerinin peşinde olan kişilerle mücadele eder.
Lisey’nin Hikayesi kitabını Canan Kim çevirdi ve Altın Kitaplar’dan piyasaya çıktı.
Bu ilginç kitap 2021 yılında bir televizyon dizisi olarak yayınlandı. Dizi ile ilgili ayrıntılar için linke tıklayabilirsiniz.
Stephen King-Azrail Koşuyor
Efsanevi yazar Stephen King’in daha önce Richard Bachman mahlasıyla basılan romanı. Distopik bir gelecekte Birleşik Devletler’de adaletsiz bir düzen kurulur. Televizyon programlarında beş parasız insanların hayatları üzerine bahse girilen yarışmalar yapılır. Kitabın kahramanı olan Ben Richards da hasta olan kızını tedavi ettirmek için bu yarışmaya katılmak zorunda kalır.
Kitap Altın Kitaplar tarafından basıldı ve dilimize Gönül Suveren tarafından çevrildi.
Roman 1987 yılında The Running Man (Ölüme Karşı Koşan) adıyla film çekildi.
Hadleyburg’u Yozlaştıran Adam-Mark Twain
Graham Norton-Çiftlik
İrlandalı televizyoncu Graham Norton’un kitabında, İrlanda’da sakin bir kasabada yaşananlar anlatılıyor. Hayat bu kasabada her zamanki gibi ilerlerken, eski bir çiftliğin arazisinde insan kemikleri bulunur. Kemiklerle beraber, insanlar arasında ki öfke, sırlar ve pişmanlıklar da gün yüzüne çıkmaya başlar.
Yedi Yayınları tarafından yayınlanan kitabı Çağla Taşkın çevirdi. Graham Norton’un dilimize çevrilen diğer kitabı Koruyucu.
Graham Norton 1963 yılında doğdu. Aktör, komedyen, yazar ve televizyon sunucusu. 2009 yılından beri Eurovsion Şarkı Yarışması’nı BBC televizyonu için yorumlayan Norton kendi adıyla bir show programı da yapmaya devam ediyor.
Karl Ove Knausgaard-Son
Norveçli yazar Knausgaard’ın son kitabı. Genellikle hayatıyla ilgili ayrıntıları bütün çıplaklığıyla anlattığı kitapları ile tanıdığımız yazar bu kitabında da özel hayatından ayrıntılara yer vermiş. Eser Monokl Kitap tarafından basıldı ve Haydar Şahin tarafından Türkçe’ye çevrildi.
Karl Ove Knausgard, 1968’de Norveç’in Oslo şehrinde doğdu. Dünya çapında best-seller olan 6 otobiyografik kitap yazdı. My Struggle (Kavgam) ismiyle başlayan seride Aşık Bir Adam, Çocukluk Adası, Karanlıkta Dans kitapları yer alıyor.
Kendisi gibi yazar olan eşi Linda Boström Knausgård ve 4 çocuğuyla birlikte 2016 yılına kadar Oslo’da yaşadı. Günümüzde eşinden ayrılan Knausgard Londra ve İsveç arasında yaşamını sürdürüyor.
Ferzan Özpetek-Bir Nefes Gibi
Ünlü yönetmen Ferzan Özpetek’in son kitabı. Öğle yemeği hazırlayan bir çiftin kapısı aniden çalınır ve karşılarında İstanbul’dan gelen ve tanımadıkları bir kadın vardır. Kadının dinlenmeye değer hikayesi eskiye ait bir çok olaya ışık tutar. Daha önce İstanbul Kırmızısı ve Sen Benim Hayatımsın kitapları da Can Yayınları’ndan çıkan yazarın kitabını Neval Barlas çevirdi.
1959 yılında İstanbul’da doğan Ferzan Özpetek, sinema eğitimi almak üzere İtalya’ya taşındı. Başarılı bir çok filme imza atan yönetmen Dünya çapında üne kavuştu. En bilinen filmleri arasında Hamam, Harem Suare, Karşı Pencere, Kutsal Yürek ve Serseri Mayınlar sayılabilir.
Walter Tevis-Vezir Gambiti(The Queen’s Gambit)
Walter Trevis’in 1983 yılında basılan kitabı Netflix’in popüler bir dizisine dönüşmesi nedeniyle tekrar gündeme geldi. Kitap feminizme, bağımlılıklara ve satranca dair bir çeşit gerilim romanı. Henüz 8 yaşında yapayalnız kalan Beth Harmon’ın satrançla ve hayatla olan hikayesi.
İthaki Yayınları’ndan çıkan kitabın çevirisi Kerem Sanatel’e ait.
Walter Trevis 1928 yılında San Francisco California’da doğdu.1965 ile 1978 yılları arasında Ohio Üniversitesi’nde Edebiyat bölümünde profesör olarak görev yaptı. İlk romanı 1959 yılında basılan The Hustler’dı. The Hustler 1961 yılında efsanevi aktör Paul Newman’ın oynadığı bir filme de ilham kaynağı oldu. 1963 yılında The Man Who Fell to Earth isimli bir romanı daha basıldı. Bilim-kurgu türündeki bu roman da, baş rolünü David Bowie’nin oynadığı bir film haline geldi. Walter Tevis 1984 yılında kanser nedeniyle hayatını kaybetti.
Albert Cossery-Dilenciler ve Kibirliler (Mendiants et Orgueilleux)
Bir araya gelmesi imkansız insanların Kahire sokaklarında yan yana gelmesi ve yaşadıkları. 1955 yılında basılan kitap Kolektif Kitap Yayınevinden çıktı ve eserin tercümesi Servet Ugan’a ait.
“Karakterlerinin içinden geçtiği dinmeyen hüzne ve beyhudeliğe rağmen, Cossery her eserinde boyunduruğa karşı insanlardaki inatçı inancın gücünü göstermeye devam ediyor.“
-Henry Miller
Albert Cossery 1913’de Kahire’de doğdu. Hayatının büyük bir kısmını Paris’de geçiren sanatçı sanatçı sadece Fransızca yazdı. Eserleri Mısır’da ve hayali orta-doğu ülkelerinde geçer. 1945 yılından itibaren Hotel La Louisiane’de yaşayan yazar 2008 yılında hayatını kaybetti.