Last Updated on 23 Ekim 2024 by Aslıhan Demiralay
Keith Haring
Keith Haring, 1980’lerde ortaya çıkan, grafitiden ilham alan benzersiz sanat eserleriyle tanınan Amerikalı bir sanatçı ve sosyal aktivistti. Pensilvanya’da doğan Haring, tamamı parlak renkler ve kalın siyah çizgilerle işlenmiş, genellikle figürler, hayvanlar ve semboller içeren cesur, karikatürize çizimleriyle geniş çapta tanındı. Çalışmaları sıklıkla, özellikle AIDS farkındalığı, apartheid ve crack kokain salgını gibi konulara odaklanan aktivizm mesajları taşıyordu.
Keith Haring’in Hayat Hikayesi
Keith Haring Haring, 4 Mayıs 1958’de Reading, Pensilvanya’da doğdu. Annesi Joan Haring ve babası mühendis ve amatör karikatürist olan Allen Haring’di. Keith Haring’in Kay, Karen ve Kristen adında üç küçük kız kardeşi vardı. Sanata ve çizime küçük yaşlarda ilgi duymaya başlayan Haring babası ile birlikte çizimler yaptı.
İlk gençlik döneminde Grateful Dead ve Nixon karşıtı tasarımların yer aldığı tişörtleri satarak ülkeyi otostopla dolaştı. 1976 yılında Kutztown Bölge Lisesi’nden mezun oldu. 2 yıl boyunca Pittsburgh’daki Ivy Profesyonel Sanat Okulu’nda ticari sanat eğitimi aldı. Robert Henri’nin “The Art Spirit” kitabını okuması Haring için bir dönüm noktası oldu.
Haring’in şöhrete yükselişi New York City metro istasyonlarında yaptığı tebeşir çizimleriyle başladı. Yaptığı çizimler Tseng Kwong Chi isimli fotoğrafçı sayesinde daha da tanındı. Kendine özgü tarzı hızla dikkat çekti ve onu dünya çapındaki galeri ve müzelerde sergilenmeye yöneltti. Haring’in sanat eserleri 1980’lerin New York şehir merkezindeki sanat ortamıyla eşanlamlı hale geldi ve aralarında Andy Warhol ve Jean-Michel Basquiat’ın da bulunduğu çeşitli sanatçı ve müzisyenlerle işbirliği yaptı.
Keith Haring 16 Şubat 1990 tarihinde 31 yaşındayken AIDS’e bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti. Zamansız ölümüne rağmen Keith Haring’in mirası çağdaş sanat ve kültürü etkilemeye devam etti. Sanat eserleri güncelliğini korudu ve dünya çapında yeni nesil sanatçılara ve aktivistlere ilham verdi. Eserlerinin çoğu dünya çapında müzelerde, galerilerde ve kamusal alanlarda yer aldı ve bu da onun toplumsal değişim için bir araç olarak sanata olan bağlılığının güçlü bir hatırlatıcısı olarak hizmet etti.
Keith Haring ve Popüler Kültür
Haring’in imzasını taşıyan ürünler ölümünden sonra da bir çok üründe kendine yer buldu. Mirasçıları Adidas, Lacoste, UNIQLO, Supreme, Reebok ve Coach gibi markalarla işbirliği yaptı.
Keith Haring’in hayatı hakkında bazı belgeseller ve filmler de yapıldı. En önemlileri arasında: 2008 yapımı The Universe of Keith Haring, 2020 yapımı Keith Haring: Street Art Boy sayılabilir.