Last Updated on 19 Eylül 2022 by Aslıhan Demiralay
Düşünen Adam Heykeli Kimin?
Düşünen Adam Heykeli kimin? belki de en çok sorulan sorulardan biri. Fransızca ismi Le Penseur, İngilizce adı The Thinker olan Düşünen Adam heykelini ünlü Fransız heykeltıraş Auguste Rodin yaptı. Heykelin bir çok kopyası mevcut ama günümüzde orijinali Paris’te ki Rodin Müzesinde bulunuyor.
Auguste Rodin’in Hayatı
1840’da Paris’de işçi sınıfı bir ailede doğan Auguste Rodin anne ve babasının ikinci çocuğuydu. Kendisinden 2 yaş büyük bir ablası olan sanatçı daha çok kendi kendisini yetiştirdi.10 yaşında resim çizmeye başladı.
14 ile 17 yaşları arasında Petite Ecole (Küçük Okul) isimli matematik sanat üzerine uzmanlaşmış bir okula devam etti. Burada çizim ve boyama üzerine yoğunlaştı. Okulda daha sonra ünlü sanatçılar olan Jules Dalou(1838-1902) ve Alphonse Legros(1837-1911) ile tanıştı.
Rodin 1864 yılında ilk atölyesini tuttu. Aynı yıl hayatı boyunca çalkantılı bir ilişki yaşayacağı Rose Beuret’le tanıştı ve genç çift birlikte yaşamaya başladı.
Çiftin kısa zaman sonra Auguste-Eugène Beuret (1866–1934) ismin verdikleri bir oğulları oldu. Albert-Ernest Carrier-Belleuse ‘le tanıştı ve 1870 yılına kadar asistanlığını yürüttü. Bir süre Belçika’da çalışmalarını sürdüren sanatçı daha sonra Rose ile birlikte Fransa’ya döndü.
Auguste Rodin-Camille Claudel İlişkisi
1883 yılında henüz 18 yaşında ki Camille Claudel ile tanıştı. Camille’de genç bir heykeltıraş adayıydı.İkili arasında iki tarafı da zaman zaman yıpratan bir ilişki başladı. Camille Rodin’in bir çok heykelinin ilham kaynağı oldu. Birbirlerini sanatsal açıdan etkilediler.1898 yılında bu gelgitleri olan ilişki sona erdi. Bu durum Claudel için zor bir dönemi de beraberinde getirdi. Bir sinir krizi geçiren Claudel bir akıl hastanesine kapatıldı. Ömrünün geri kalan 30 yılını bu tesiste geçirdi.
Rodin ve Rose Beuret 1917 yılında evlendiler. Kaderin garip bir cilvesi olarak evlenmelerinden 15 gün sonra Rose, 9 ay sonra da Rodin hayatını kaybetti.
Her ikisi de Düşünen Adam Heykeli’nin altına gömüldüler.
Düşünen Adam Heykelinin Hikayesi
1880 yılında yeni açılacak Paris Dekoratif Sanat Müzesi Rodin’e bir kapı siparişi verdi. Dante’nin İlahi Komedyasının bir tasviri üzerinde çalışılacaktı. Rodin Cehennem Kapısı’nı seçti ve 10 yıl boyunca bunun üzerinde çalıştı.
Bu kapı üzerinde alışırken bir çok küçük heykel yapan sanatçı kapıyı müzenin açılışına yetiştiremedi. Bu durum ciddi bir skandala neden olsa da sanat tarihine dev bir eser kazandırdı. Kapının üst kısmında aşağıdaki figürlere eğilmiş gibi duran Düşünen Adam heykeli bulunur. Bu heykel yaklaşık 70 cm uzunluğundadır.
Rodin 1902 yılında bu heykelin büyük bir versiyonu üzerinde çalışmaya başladı. Asistanı Henri LeBossé ile birlikte 1904 yılında eseri tamamladı. İlk yapılan Bronz versiyonu Paris’te ki Rodin Müzesi’nin bahçesinde sergilenmektedir. Sanatçı eserinin gördüğü ilgi üzerine 10 adet bronz dökümünü yaptı ve daha sonra Rodin Müzesi de orijinalinden 12 adet kopya üretti.
Genellikle felsefi düşünceyi anlatan bir simge olarak görülen bir heykeldir Düşünen Adam.
Türkiye’de Düşünen Adam Heykeli
Düşünen Adam Heykeli’nin bir kopyası da İstanbul’da Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin bahçesinde yer alır. 1932 yılında hastanede yatan heykeltıraş Kemal Künmat tarafından yapılmaya başlandı. Daha sonra Künmat heykelin sağ kolu ve elini yapmadan bıraktı. Başka bir hasta olan Mehmet Pişdar tarafından yapımına devam edilen heykel 1951’de tamamlandı.