Last Updated on 13 Ekim 2022 by Aslıhan Demiralay
Alexandre Cabanel’in Hayatı
Alexandre Cabanel Fransız bir ressam.. Ülkemizde daha çok Düşen Melek (Fallen Angel) tablosuyla tanınan sanatçı akademik ressamların en büyüğü olarak tanımlandı 28 Eylül 1823 tarihinde Fransa’nın Montpellier şehrinde doğdu. Sanatçının babası mütevazi bir marangozdu.
Cabanel henüz 17 yaşında Pars Güzel Sanatlar Akademisi(Beaux-Arts de Paris)’ne girdi ve François-Édouard Picot birlikte çalışmaya başladı. Eserleri Paris Salon’da ilk kez 1844’de sergilendi ve Prix de Rome bursunu 22 yaşındayken kazandı.1864 yılında Paris Güzel Sanatlar Akademisi’ne öğretmen olarak atandı ve ölümüne kadar bu köklü kurumda öğretmenlik yaptı.


1855 yılında Légion d’honneur şövalye nişanını aldı.
William-Adolphe Bouguereau ile birlikte bir çok empresyonist ressamın çalışmalarının Paris Salon’da sergilenmesini reddetmesi nedeniyle Fransız Hükümeti’nin Salon des Refusés isimli bir sergi salonu açmasına neden oldu.
Başarılı bir akademik ressam olan Alexandre Cabanel’in özellikle Venus’ün Doğuşu (Naissance de Venus) isimli tablosu 19.yüzyıl akademik resminin en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilir. Bu tablo III.Napolyon tarafından satın alındı.
23 Ocak 1889 tarihinde Paris’de hayatını kaybetti. Paris’de Montpellier’de ve Toulon ve Béziers’de Alexandre Cabanel isimli bir sokak mevcuttur.
Fallen Angel-Düşmüş Melek

Alexandre Cabanel’in en bilinen tablolarından biri hiç kuşkusuz Fallen Angel-Düşmüş Melek. 1847’de yaptığı tabloda Lucifer’i resmeden sanatçı, Lucifer’in Tanrı’ya ihanet ettiği için cennetten kovulduktan sonraki halini betimler. Resimde Lucifer’e yakından bakıldığında gözünde ki göz yaşı damlası bütün gerçekliği ile görülür. Lucifer’in yüzünde annesine kızan bir çocuğun bakışından, öfke ve intikam dolu bir ifadeye kadar bir çok duyguyu hissetmek mümkün.
Tablo yapıldığı yıllarda Lucifer yani şeytanı resmettiği için eleştiriye uğradı. Ancak bu eleştiriler resmin başarılı olmasına engel olamadı .Tablo günümüzde Monpellier’de bulunan Fabre Müzesi (Museé Fabre) ‘nde sergileniyor.
Alexander Cabanel’in Tablolarından Örnekler







