Last Updated on 9 Ekim 2023 by Aslıhan Demiralay
En iyi bilim kurgu kitapları. Hiç kuşkusuz yazın dünyasının en sevilen türlerinden biri bilim kurgu romanları. İnsanoğlunun uzaya, bilimsel gelişmelere merakının da etkisiyle gelişen bilim kurgu türünün en iyi romanlarını bir araya getirdik.
En İyi Bilim Kurgu Romanları
1. Dune-Frank Herbert (1965)
Bilim kurgu kitapları denilince akla ilk gelenlerden biri de hiç kuşkusuz Frank Herbert’in kitabı Dune. Atreidis Ailesi evrende ki en önemli madde olan Melanj baharatının bulunduğu Arrakis Gezegeni’nin kontrolünü elinde tutar. İmparatorlukta ki güçler bu gezegenin yönetimi için savaşırken, okuyucu çok katmanı bir hikayenin içinde bulur kendini.
“Yüzüklerin Efendisi dışında bu kitapla kıyaslanacak başka bir kitap yok.”
Arthur C.Clarke.
Dune 2012 yılında Wired Us okuyucuları tarafından tüm zamanların en iyi bilim kurgu kitabı seçildi.
Dune serisinin yazarı Frank Herbert 8 Ekim 1920 tarihinde dünyaya geldi. II.Dünya Savaşı sırasında bir yıl boyunca Amerikan Ordusu’nda fotoğrafçı olarak görev yaptı. Sağlık nedenleri nedeniyle ordudan terhis edildiğinde yazarlık kariyerine ağırlık verdi. Nebula ve Hugo Ödülleri’ni kazanan Herbert, 11 Şubat 1986’da hayatını kaybetti.


2. Vakıf (Foundation)-Isaac Asimov (1951)
Vakıf Isaac Asimmov’un Vakıf serisinin ilk kitabı. Romanda milyonlarca gezegeni içine alan bir imparatorluğun çöküşü anlatılıyor. İlk kitapta Vakıf’ın kuruluşuna yer veriliyor.
Isaac Asimov 1920 yılında yahudi bir ailenin çocuğu olarak Rusya’da dünyaya geldi. Aile Asimov 3 yaşındayken Birleşik Devletler’e göç etti. Kimya dalıda doktora sahibi olan Asimov, yazarlık kariyerini de devam ettirdi. 1983 yılında kalp ameliyatında kendisine verilen HIV virüslü kan nedeniyle 1992 yılında AIDS hastalığından hayatını kaybetti.


3. Solaris-Stanislaw Lem (1961)
Kris Kelvin isimli araştırmacı Solaris’de araştırma yapmak için bu gezegene gelir. Çalışmaları sırasında bir çok anıyla yüklendiği bir deneyim yaşamaya başlar. Ancak daha sonra diğer araştırmacıların da bu tür deneyimler yaşamaya başladığını fark eder. Kelvin kafasında Solaris’de kimsenin bilmediği bir anı yaratım merkezi olup olmadığını sorgulamaya başlar.

Bir çok kez filme de alınan roman en iyi bilim kurgu kitaplarından biri.
Stanislaw Lem 1921 yılında doğdu. Polonyalı olan yazar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Toplama Kampları’nda esir olarak tutuldu. Savaş sonrası tıp eğitimi alıp doktor olan Lem, bilim kurgu ve edebiyat eleştirisi konularında yazdı. Stanislaw Lem 2006 yılında 84 yaşında hayatını kaybetti.

4. Ay Zalim Bir Sevgilidir (The Moon is a Harsh Mistress)-Robert Heinlein (1966)
Ay’ı Dünya’dan kontrol eden otoriteye karşı, Ay yalnızca mahkum ve sürgünlerin gönderildiği bir yer haline gelmiştir. Bu muhteşem kitapta Ay’da gerçekleşen isyan ve devrimin hikayesi anlatıyor. İsyanın lideri haline gelen bir bilgisayar uzmanı, genç bir kadın ve yaşlı bir akademisyenin Ay’da yer alanların makus talihini değiştirme hikayesi.
“Ay’daki devrimi ve bilinç kazanan bir robotu incelikle anlatan eşsiz bir klasik.”
Jo Walton
Robert Anson Heinlein, 7 Temmuz 1907’de Missouri’de dünyaya geldi. Çoğunlukla “bilimkurgu yazarlarının duayeni” olarak anılan Heinlein, bilim kurgu türünün en etkili yazarlarından biriydi. Heinlein 4 kez Hugo Ödülü’nü kazanma başarısı gösterdi. Yazarın diğer önemli eserleri arasında “Yıldız gemisi Askerleri”, “Kızıl Gezegen”, “Yaban Diyarlarda ki Yabancı” romanlarını sayabiliriz. Ünlü yazar 8 Mayıs 1988’de California’da hayatını kaybetti.


5. Buz (Ice)-Anna Kavan (1967)
Anna Kavan’ın son ve en iyi bilim kurgu romanı. Yekpare bir buz kütlesinin bütün dünyayı sardığı ve önüne geleni yok ettiği bir dünya. Hikayenin erkek kahramanı isimsiz bir adam ve ruhani bir genç kadının peşinde. Buz kütlesi yaklaştıkça kadına karşı duyguları daha da artar ve şiddetlenir. Kadının etrafında ise onu tutsak eden bir muhafız yer alır. Buz tüm yolları kapatmaya yaklaştıkça adamın kadını ve muhafızı bulmak için zamanı tükenir.
Anna Kavan İngiliz yazar ve ressam. 10 Nissan 1901 tarihinde Fransa’nın Cannes şehrinde zengin bir İngiliz ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Diğer önemli romanları arasında “Kartal Yuvası“, “Uyku Tanrısı’nın Evi” sayılabilir. Anna Kavan 5 Aralık 1968 tarihinde hayatını kaybetti.

6.Hyperion-Dan Simmons (1989)
1990 yılında Hugo Ödülleri’nde en iyi roman ödülü alan, 2 kitaplık serinin parçası olan Hyperion romanında; Hyperion isimli bir gezegende, bütün kanunların ötesinde Shrike isimli bir yaratık vardır. Gezegende ayrıca bu yaratığa tapanlar, ondan çekinenler ve onu yok etmeye ant içmiş olanlar da yaşamaktadır.
Kıyametin kopmasından önce yedi hacı son bir yolculuk için Hyperion’a doğru bir yolculuğa çıkar. İçlerinden biri de tüm insanlığın kaderini elinde tutuyor olabilir.
“İnanılmaz derecede yaratıcı bir kalem… Cömertçe tasarlanmış ve muhteşem bir üslupla kaleme alınmış.”
The New York Times Book Review
Dan Simmons Amerikalı bir bilim kurgu ve korku romanları yazarıdır. 4 Nisan 1948 tarihinde doğan ünlü yazarın önemli eserleri arasında “Terör” ve “Kabus‘u da sayabiliriz.

7.Yeni Kristal Dünya (The Blazing World)-Margaret Cavendish (1666)
Belki de yazılmış ilk bilim kurgu romanlarından birinin bir kadının elinden çıktığını duymak bir çok okur için şaşırtıcı olacak ancak, Margaret Cavendish Yeni Kristal Dünya romanın yazdığında takvimler 1666 yılını gösteriyordu. Yeni Kristal Dünya kitabının dili bugün biraz eski gelse de, kitap korkusuz, feminist bir metne sahip ve zamanının çok önünde.
Cavendish’in ütopik hikayesi, yarı insanlar, yarı hayvanlar – tilki adamlar, balık adamlar, kaz adamlar tarafından yönetilen başka bir dünyaya seyahat eden kaçırılmış bir kadının maceralarını takip ediyor. Kitapta paralel dünyalar kavramı ilk kez okuyucuyla buluşuyor.
Margaret Lucas Cavendish, 1623 yılında doğdu. Ailesi İngiliz aristokrasisindendi. Newcastle Dükü William Cavendish ile evlendi. 1667’de Londra Kraliyet Cemiyeti’nde yapılan ilk toplantıya katılan ilk kadın oldu. Margaret Lucas Cavendish 1673 yılında hayatını kaybetti.



8.Kaplan! Kaplan! (The Stars My Destination)-Alfred Bester (1957)
Uzayda ölüme terk edilen bir adam, hayatta kalmayı başardıktan sonra intikam için yola koyulur. Ancak Gully foyle isimli bu adam tüm dünyayı değiştirecek bir sırrı da yanında taşımaktadır.
Kitap hakkında yapılan yorumlardan biri de kitabın Modern Monte Cristo Kontu olduğu yönünde.
Alfred Bester 18 Aralık 1913 doğumlu Amerikalı bilim kurgu yazarı ve senarist. 1953 yılında yazdığı Yıkıma Giden Adam (The Demolished Man) romanıyla o yıl ilk kez verilen Hugo Ödülü’nü kazandı. 30 Eylül 1987’de hayatını kaybetti.


9. Yakın (Kindred)-Octavia E. Butler (1979)
Ülkemizde yakın zamanda bir baskısı yapılan Yakın kitabı hiç kuşkusuz en iyi bilim kurgu romanlarından biri. 26 yaşında ki Dana mide bulantısı ve baş dönmesi sebebiyle sıkıntı çekmeye başlamadan önce, eşiyle yeni evine taşınmaya çalışan genç bir kadındır. Ancak ağrıları geçtiğinde kendini birden bire bir nehrin kıyısında bulur. Rufus isimli bir çocuğu boğulmaktan kurtardığında, aslında köleliğin en sert döneminin Maryland’in de olduğunu fark eder. Farkında olmadan bir zaman yolculuğu yapan Dana kölelikle ilgili çirkin gerçekleri ilk elden öğrenme fırsatı bulur.

Octavia E. Butler 22 Haziran 1947’de Pasadena California’da doğdu. Gençliğinden itibaren bilim kurgu türünde yazılar yazmaya başlayan Butler, bir çok kez Hugo ve Nebula Ödülleri’ne aday oldu. Butler MacArthur Fellowship’i kazanan ilk bilim kurgu yazarı oldu. Octavia Butler 24 Şubat 2006’da henüz 58 yaşında hayatını kaybetti. Octavia E. Butler’ın ülkemizde basılan diğer kitabı Lilith’in Dölü (Lilith’s Brood) isimli eseri.