Last Updated on 19 Aralık 2022 by Aslıhan Demiralay

LGBTİ+ Bireyleri Anlatan En İyi Filmler

Türk Sinemasında LGBTİ+ Bireyleri Anlatan Filmler. İçinde yaşadığımız çağdaki en etkili kitle iletişim araçlarından biri olan sinemanın, toplum üzerinde sahip olduğu birden fazla özelliği bulunuyor. Sanatsal bir çalışma olmasının yanı sıra, yüzyıllar boyunca kitleler üzerindeki etkisi nedeni ile aynı zamanda propaganda aracı olarak kullanıldı. Özellikle içinde bulunduğu ülkelerdeki hâkim ideolojiyi destekleyecek şekilde üretilen sinema filmleri, iktidar sahiplerinin güçlerini pekiştirmesine ve iktidarlarının meşruluk kazanmasına yardımcı oldu. Ancak bu durum, hâkim ideolojinin dışında kalan birey, grup, düşünce ve fikirlerin sinemada temsillerinin ya sınırlı ya da hiç yapılmamasına neden oldu. Hemen hemen tüm dünyada azınlık durumunda bulunan ve pek çok ayrımcılığa maruz kalan LGBTİ+ bireyler bu gruplardan sadece biri. Günümüzde ise uluslararası kuruluşların, sivil derneklerin ve insan hakları aktivistlerinin çalışmaları nedeniyle LGBTİ+ bireylerin toplum içerisindeki ve sinemadaki temsilinde nispeten iyileşmeler yaşanıyor. Son zamanlarda gerek Türk sinemasında, gerekse yabancı sinemada LGBTİ+ bireylerin temsilinde yaşanan artış bunun en açık göstergesi. Türk sinemasında LGBTİ+ bireylerin hikâyesini konu alan en iyi 10 filmi sizler için derledik.

Serdar Akar ve Filmleri

10. Teslimiyet (2010)

Emre Yalgın tarafından yönetilen filmin kadrosunda Didem Soylu, Seyhan Arman ve Ayta Sözeri gibi yetenekli oyuncular yer alıyor. Toplumun homofobisini ve LGBTİ+ bireylere bakış açısını gözler önüne seren filmde, seks işçiliği yaparak hayatlarını kazanan 4 travestinin dram dolu hikâyesi anlatılıyor. Sanem, diğer travesti arkadaşlarından farklı olarak, hayatı boyunca kendisini kurtaracak bir adamı beklemiştir. Sonunda karşısına Gökhan isimli genç bir adam çıkar. İkili arasında yaşanan aşk nedeniyle toplumun baskısına dayanabilmek için çeşitli zorluklara katlanırlar. Filmin IMDB puanı: 5.0.

turk_sinemasında_lgbti_bireyleri_anlatan_filmler

9. Şöhretin Sonu (1981)

Fuat Özlüer tarafından yazılan ve Orhan Aksoy tarafından yönetilen filmin kadrosunda Bülent Ersoy, Ekrem Bora ve Serpil Çakmaklı gibi dönemin ünlü isimleri yer alıyor. 1981 yapımı olan bu filmde, Türk sanat müziğinin en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Bülent Ersoy’un hayatı anlatılır. Öte yandan, Bülent Ersoy’un cinsel kimliğini kabul ettirmek adına verdiği mücadeleyi konu alan filmde, transseksüellik konusuna değiniliyor. Filmin IMDB puanı: 6.2.

turk_sinemasında_lgbti_bireyleri_anlatan_filmler

Ozan Açıktan ve Filmleri

8. Düş Gezginleri (1992)

Atıf Yılmaz tarafından yazılıp yönetilen filmin kadrosunda Memduh Ün, Lale Mansur ve Meral Oğuz gibi dönemin önemli oyuncuları yer alıyor. Torino LGBT Film Festivali’ne katılan “Düş Gezginleri”, uluslararası bir eşcinsel film festivaline katılan ilk Türk filmi oldu. 1992 senesinde gösterime giren filmde, farklı geçmişlerden gelen Nilgün ve Havva isimli iki kadının aşkı anlatılıyor. Gösterime girdiği sene büyük yankı uyandıran filmi sinemaseverlerin ilgisini çekebilecek bir film. Filmin IMDB puanı: 6.4.

turk_sinemasında_lgbti_bireyleri_anlatan_filmler
7. Köpek (2015)

Esen Işık tarafından yazılıp yönetilen filmin kadrosunda Salih Bademci, Çağla Akalın ve Barış Atay gibi genç oyuncular yer alıyor. 2015 yılında gösterime giren filmde; kâğıt mendil satıcılığı yapan bir çocuk, seks işçiliği yapan bir transseksüel ve eşinin şiddetine maruz kalan genç bir kadının hikâyesi anlatılır. Zürih Film Festivali, İsviçre Film Festivali ve Solothurn Film Festivali’nden önemli derecelerle dönen film, İstanbul’da paralel olarak anlatılan üç hikâyeyi aktarır. Filmin IMDB puanı: 6.6.

turk_sinemasında_lgbti_bireyleri_anlatan_filmler
kafa_karistirici_filmler
Sinema Tarihinin En Kafa Karıştırıcı Filmleri
6. Hamam (1997)

Ferzan Özpetek’in yönettiği ve senaryosunu Stefano Tummolini ve Aldo Sambrell ile ortaklaşa yazdıkları filmin kadrosunda Francesca d’Aloja, Halil Ergün, Mehmet Günsür ve Şerif Sezer gibi başarılı oyuncular yer alıyor. 1997 senesinde gösterime giren film Türkiye’de büyük olay yarattı Filmde Francesco ile Mehmet’in eşcinsel aşkı anlatılır. Başarılı bir mimar olan Francesco, teyzesinden miras kalan hamamı görmek için İstanbul’a gelir. Evlilik hayatında problemler yaşayan Francesco burada Mehmet ile tanışır. İkili arasında çok geçmeden tutkulu bir aşk yaşanmaya başlar. Filmin IMDB puanı: 6.8.

turk_sinemasında_lgbti_bireyleri_anlatan_filmler
5. Lola + Bilidikid (1999)

Kutluğ Ataman tarafından yazılıp yönetilen filmin kadrosunda Gandi Mukli, Erdal Yıldız ve Baki Davrak gibi genç oyuncular yer alıyor. Türk toplumunda LGBTİ+ bireylere yönelik baskı ve ayrımcılığı gözler önüne süren filmde, eşcinsel olduğu için aile içi şiddete maruz kalan bir çocuğun hikâyesi anlatılır. Türk-Alman ortak yapımı olan film, ulusal ve uluslararası pek çok ödül kazandı. Filmin IMDB puanı: 6.8.

turk_sinemasında_lgbti_bireyleri_anlatan_filmler
4. Zenne (2011)

M. Caner Alper ve Mehmet Binay tarafından yönetilen filmin kadrosunda Kerem Can, Giovanni Arvaneh ve Erkan Avcı gibi başarılı oyuncular yer alıyor. Gerçek bir olaydan esinlenilerek hazırlanan filmde, eşcinsel olduğu için 15 Temmuz 2008 tarihinde vurularak öldürülen Ahmet Yıldız’ın hikâyesi anlatılır. Zenne, sıra dışı hikâyesi ve cesur sahneleri nedeniyle gösterime girdiği sene ülke genelinde tartışmalar yaratsa da Türk sinemasının kültlerinden biri olmayı başardı. Türk sinemasının sayılı LGBT konulu filmlerinden biri olan “Zenne” filmini IMDB puanı: 7.1.

Zenne (2011)-Trailer
turk_sinemasında_lgbti_bireyleri_anlatan_filmler
3. Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994)

Filmin yönetmen koltuğunda Atıf Yılmaz oturuyor. Filmin kadrosunda ise Uzay Heparı, Mehmet Teoman, Candan Erçetin ve Bennu Yıldırımlar gibi ünlü isimler yer alıyor. İstanbul’un arka sokaklarında geçen filmde; eşcinsellerin maruz kaldığı ayrımcılık, hayat kadınlarının sıkıntıları ve uyuşturucu satıcılarının hikâyesi anlatılır. İnsan ve insana dair her şeyin anlatıldığı Gece, Melek ve Bizim Çocuklar’da toplum tarafından ötekileştirilen insanların hayatlarına yakından tanıklık edilir. Filmin IMDB puanı: 7.2.

turk_sinemasında_lgbti_bireyleri_anlatan_filmler
kurak_gunler
Kurak Günler-2022
2. Dönersen Islık Çal (1992)

Orhan Oğuz tarafından yönetilen filmin kadrosunda Fikret Kuşkan, Mevlüt Demiryay ve Derya Alabora gibi usta oyuncular yer alıyor. 1992 yılında gösterime giren “Dönersen Islık Çal”, 15. Montpellier Film Festivali’nde en iyi film seçildi. Türk sinemasının kültlerinden birine dönüşen filmde, barmenlik yapan bir cüce ile fahişelik yapan bir travestinin hikâyesi anlatılır. Beyoğlu’nun arka sokaklarında geçen film, toplum tarafından dışlanan iki insan arasındaki duygusal dostluğu konu alır. Filmin IMDB puanı: 7.4.

https://youtu.be/YvPj3m6HO08
Dönersen Islık Çal (1992)-Trailer
turk_sinemasında_lgbti_bireyleri_anlatan_filmler
1. Benim Çocuğum (2013)

Can Candan tarafından yönetilen belgesel filmin kadrosunda Türkiye’den seçilmiş bazı LGBTİ+ bireylerin ebeveynleri yer alıyor. Toplumdaki homofobinin ve transfobinin çocuklar üzerindeki etkisi, onların aileleri aracılığıyla beyazperdeye aktarılıyor. Anne ve babalarının gözünden LGBTİ+ bireylerin hikâyelerinin aktarıldığı filmde, ailelerin kabullenme sürecinde yaşadıkları anlatılıyor. Filmin IMDB puanı: 8.1.

Bu Yazıyı Beğendiyseniz Bunlar da İlginizi Çekebilir:
nuri_bilge_ceylan
Nuri Bilge Ceylan Filmleri ve Sineması
tum_zamanlarin_en_iyi_amerikan_filmleri
Tüm Zamanların En İyi Amerikan Filmleri
en_iyi_fransiz_filmleri
En İyi Fransız Filmleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir