Last Updated on 12 Şubat 2024 by Aslıhan Demiralay
Tüm Dünyadan Yasaklı Filmler
Yasaklı filmler. Yıllarca sinema endüstrisi bazen farklı konular bulmak, sınırlarını zorlamak adına bazen de gerçekleri göstermek adına “çizgilerini” aşar. Bu çizgiler kimi zaman dini hassasiyet kimi zaman ise toplumsal yapılara dayanır ve bu filmler bulundukları ülkelerden makas yerler. Genellikle korku öğelerinin abartılması ve izleyenler için zor olduğu düşünülerek toplum sağlığı gözetilme sebebi öne sürülmüştür yasaklı filmler için.
Aşağıdaki filmler bazı yerlerde çizgilerini aşmış ve birçok ülkede yasaklanmış filmler.
1. Otobüs-1975
1974 yılında çevrilen ve uzun yıllar Türkiye’de Türk işçisini kötü gösterdiği için yasaklanan filmde mesleği oyuncu olan bir tek Tuncel Kurtiz yer alıyor. Diğer oyuncuların halktan ve işçi olduğu filmin konusu ise Almanya’ya gitmek isteyen bir grup işçinin kendini İsveç’in Stockholm kentinde bulurlar. İşçilerin yabancılaşmasını çok detaylı anlatılan filmin uzun yıllar boyunca gösterimi Türkiye’de yasaklanmıştır.
2. Pembe Flamingolar (Pink Flamingos)-1972
John Waters tarafından yazılan kurgulanan ve yönetilen 1972 yılında kara mizah türünde yapılan film, insanları rahatsız etmek için iğrençliği kullanan yönetmenin filmi en kötü kült filmler arasında yer alıyor. Sette bile yaşananların magazin konusu olduğu film birçok izleyici tarafından mide bulandırıcı olarak adlandırılıyor.
Filmin baş rollerinde Divine, David Lochary ve Mary Vivian Pearce baş rolde.
3. Ucubeler (Freaks)-1932
Tod Browning’in yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği korku filminde, ucube olarak oynatılacak aktörler gerçek hayatta bir sirkten seçildi. İzlemesi zor dayanılmaz olduğu gerekçesiyle 1932 yılında İngiltere’de yasaklandı. Yasaklanma sebeplerinin arasında hamile kadınların izleyip çocuklarının benzemesi endişesi dahi yatıyordu.
Baş rollerde Wallace Ford, Leila Hyams ve Olga Baclanova yer alıyor.
4. Persepolis-2007
İran asıllı Fransız Marjane Satrapi’nin çizgi romanında uyarlanan eserde, İran Devrimi sonrasında insanların hayatlarının nasıl değiştiği anlatılıyor. 2007 yılında Cannes’da ödül almasına karşın film İslam rejimini eleştirdiği için İran, Lübnan ve Tunus’ta yasak. Filmde geçen “İron Maiden” ve benzeri Rock gruplarının da gençleri kötü etkileyeceğinden korkuluyor.
siyasi anlamda yasaklı filmlerden biri.
5. Mikey-1992
1992 yapımlı film İngiltere’de yasaklı, tatlı sevimli bir çocuğun ailesini öldürdükten sonra başka bir aileye evlatlık verilmesini konu alan film rahatsız edici ve yanıltıcı bulunduğu için İngiltere’de gösterimi yasaklandı.
Dennis Dimster’ın yönettiği filmin senaryosu Jonathan Glassner’e ait. Brian Bonsall, Josie Bissett ve John Diehl baş rolde.
6. Otomatik Portakal (A Clockwork Orange)-1971
Usta yönetmen Stanley Kubrick’in 1971 yapımlı film bir distopik romandan esinlenerek yapılmış ve ahlaksız bir toplumu gösterdiği ve etkilerinin kötü olabileceği korkusuyla birçok ülkede yasaklanmıştır. Yasaklandığı ülkeler: İngiltere, İrlanda, Singapur, Malezya, İspanya, Güney Kore.
Anthony Burgess’in aynı adlı romanından uyarlanan filmde Malcolm McDowell, Michael Bates ve Patrick Magee baş rolde.
İlgili Haber: En iyi Distopik Filmler
7. İtirazım Var-2014
Onur Ünlü’nün yönetmen koltuğunda oturduğu 2014 yılında Serkan Keskin’in başrolünde olduğu film tam anlamıyla yasaklanmasa da +18 ibaresi konması çok konuşulmuştu.
Konusu itibariyle camide yaşanan bir cinayeti çözmeye çalışan bir imamın hikayesinin anlatıldığı ve farklı bir imam yapısının çocuklara göstermenin “sakıncalı” bulunduğu film, farklı bir imamın yaşam tarzını bize aktarıyor.