Last Updated on 4 Ekim 2023 by Aslıhan Demiralay
Drothyy Arnold’ın gizemli bir şekilde ortadan kaybolması ve bu olayın hala çözülememesi tarihe geçen ilginç vakalardan biri. Peki Dorothy Arnold Kimdir? ve Dorothy Arnold Ne Zaman Kayboldu?
Dorothy Arnold’ın Hayat Hikayesi
Tam adı Dorothy Harriet Camille Arnold olan Dorothy Arnold 1 Temmuz 1886 tarihinde New York City’de doğdu. Parfüm ithalatçısı Francis Rose Arnold ve eşi Mary Martha Parks’ın 4 çocuğundan ikincisi olarak dünyaya geldi. Babası Harvard mezunu olan Dorothy, zengin ve sosyal bir ailenin çocuğuydu.
Dorothy Arnold New York’da bulunan bir kız okulunda eğitim gördü. Eğitimin burada bırakmayıp Pennsylvania’da bir üniversitede edebiyat ve dil üzerine lisans eğitimi aldı. Mezun olduktan sona aile evine dönen genç kadın yazarlık kariyerine başladı. Gönderdiği iki hikayenin reddedilmesi üzerine çevresinin alayları ve imalarıyla karşılaşan Dorothy, başarılı olamasa da yazarlık konusundaki çalışmalarını devam ettirdi.


Dorothy Arnold’ın Kayboluşu
12 Aralık 1910 tarihi ise her şeyin değiştiği gün olarak kayda geçti. Kız kardeşi için düzenlenecek partide giymek üzere bir elbise almaya, dönemin bilinen bir mağazasına giden Dorothy, daha sonra kitapçıya gidip bir kitap satın alır ve bir kız arkadaşıyla karşılaşır. Kız arkadaşı Dororthy’nin annesi ile yemek randevusu için Waldorf-Astoria Oteli’ne gittiğini ve en son öğleden sonra saat iki de O’nu gördüğünü söyler.
Akşam yemeği için ve gelmeyen genç kadın, ailesinin endişelenmesine sebep oldu. Bu arada Dorothy’nin arkadaşı Elsie Henry, Dorothy’yle görüşmek için gecenin ilerleyen saatlerinde Arnold’ların evini telefonla aradı. Telefonu anne Mary Arnold cevapladı ve Dorothy’nin baş ağrısıyla erkenden yattığın söyledi.
Basının ve çevrenin etkisinden korkan Arnold ailesi kızlarının kaybolmasını haftalarca polise bildirmedi, ancak aile dostları avukat John S. Keith’le görüştüler. Keith’de olayı duyduktan sonra Dorothy’nin kişisel eşyaları arasında bir araştırma yaptı. Bu araştırmaya göre genç kızın eşyaları ve giysileri arasında bir kayıp yoktu ve masasının üstünde okyanus ötesi gemilerle ilgili evraklar bulundu. John S.Keith çevre illerin hastanelerinde, morglarında ve hapishanelerinde aramalar yaptı ve bir sonuç alamadığında aileye dedektif tutmalarını önerdi.
Dedektifler, hastane gibi yerleri ararken Dorothy’nin arkadaşlarıyla görüştüler. Okyanus ötesi seyahat gemilerinin yolcuları araştırıldı ancak genç kızın eşkaline benzeyen insanlar bulunmasına rağmen kendisi bulunamadı. Avukat Keith ve özel dedektifler baba Francis’i polise gitme konusunda ikna ettiler. Bir basın toplantısı yapıldı ve gazetecilerin genç kadının bir erkek arkadaşıyla kaçmış olabileceği yönündeki sorulara, babası Dorothy’nin geçmişte yaşadığı ve onaylanmayan bir ilişkisini ima ederek cevap verdi.
Basın daha sonra ima edilen kişinin George Griscom Jr. olduğunu ortaya çıkardı. Dorothy’nin ailesi 42 yaşındaki bu adamla ilişkisinden hoşlanmıyordu ve ilişkiyi bitirmesini istiyorlardı. Ancak genç kadının hala George’la görüşüyor olma ihtimali vardı.
Yapılan bütün sorgulamalarda George Griscom Jr. konuyla ilgili hiç bir şey bilmediğini tekrarladı. Olay duyulduktan sonra bir çok ülkeye konuyla ilgili bilgiler veren ve ödülün niteliğinden bahseden yazılar polis tarafından gönderilirken, New York Times konunun unutulmaması için her gün yayın yaptı.
Bunlardan gerçek bir sonuç çıkmaması üzerine polis teşkilatı dosyayı kapattı. Akla gelen en uygun açıklama Dorothy’nin ölmüş olduğu yönündeydi.
Dosyanın kapanmasının ardından bir çok teori ortaya atıldı. Cinayete kurban gittiği, kaçırıldığı düşünüldü. Hatta George Griscom Jr. Dorothy’nin kötü giden yazarlık kariyeri nedeniyle intihar ettiğini ileri sürdü.
En dikkat çeken iddialardan biri de Dorothy’nin hamile kaldığı ve kürtaj yüzünden ölmüş olma ihtimalinin yüksek olduğuydu. O yıllarda Birleşik Devletler’de kürtaj yasak olduğu için, bu tarz operasyonlar merdiven altı kliniklerde, kötü şartlarda yapılıyordu. Aynı dönemlerde Pennsylvania’da polis tarafından basılan bir klinikte yaşananlar da bu iddiaları destekledi. Bu klinikte görüldükten sonra ortadan kaybolan bazı kadınlar nedeniyle Gizem Evi olarak adlandırılan bu yerde genç kadının kürtaj yaptırırken öldüğü ve cesedinin yakılarak ortadan kaldırıldığı iddia edildi. Ancak Arnold ailesi bu iddiaları kesin bir dille reddetti.
Arnold Ailesi kızlarını bulmak için 250 bin dolar para harcadılar. Baba Francis 1922 yılında, Anne Mary ise 1928 yılında hayatını kaybetti. Anne ve baba kızlarının başına ne geldiğini öğrenemeden bu dünyadan ayrıldılar.
Dorothy Arnold’ın Kayboluşunun Sonuçları
United Press Associations Arnold’ın aranması üzerine yapılan araştırmayı, “Çağının En Büyük Araştırması” olarak değerlendirdi.
Yazar Jacqueline Davies, Dorthy Arnol’ın kayboluşu ve 1911’de ki Triangle Gömlek Fabrikası Yangını’nı konu alan Lost kitabını yazdı.
Triangle Gömlek Fabrikası Yangını, 25 Mart 1911’de meydana geldi. 123 kadın ve 23 erkek işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bir faciaydı.