Last Updated on 6 Ocak 2025 by Aslıhan Demiralay
En İyi Türk Dram Filmleri
Türk Sinemasının En İyi Dram Filmleri. Sinemada dram, komediye göre daha ciddi bir yapıya sahip anlatı türü. Dram filmleri, izleyenlerin duygu durumunda çalkantı yaratabilecek, gözlerinin dolmasına neden olabilecek ve olaylara daha ciddi bir açıdan bakılmasını sağlayabilecek türden filmler. Öte yandan bu filmler, sinema tarihi boyunca izleyicilerin vazgeçilmezlerinden olmayı başardılar. Türk sinemasında da önemli yönetmenler tarafından bu türe yönelik filmler sıkça ürettiler. Türk sinemasının en iyi dram filmlerini sizler için derledik.
1. Uçurtmayı Vurmasınlar (1989)
Feride Çiçekoğlu tarafından yazılan ve Tunç Başaran tarafından yönetilen filmin kadrosunda Nur Sürer, Füsun Demirel ve Rozet Hubeş gibi başarılı oyuncular yer alıyor. Ulusal ve uluslararası pek çok ödül kazanan film, 62. Akademi Ödülleri’nde Türkiye’nin yabancı dilde en iyi film dalında Akademi Ödülü aday adayı olarak seçildi. Sinema tarihimizin kültleri arasında gösterilen film, beş yaşındaki bir çocuğun gözünden kadın mahkûmlarının hikâyesine odaklanır. Annesiyle birlikte hapishanede bulunan Barış, dört duvar arasında dünyayı tanımaya çalışır. Uçurtmayı Vurmasınlar, kader mahkûmlarının hikâyesine yakından tanık olacağınız ve adalet sistemi üzerine yeniden düşüneceğiniz harika bir film. Filmin IMDB puanı: 8.4.
Türk Sinemasının en iyi dram filmlerinden biri.

2. Eşkiya (1996)
Yavuz Turgul tarafından yazılıp yönetilen filmin kadrosunda Şener Şen, Uğur Yücel ve Kayhan Yıldızoğlu gibi usta oyuncular yer alıyor. 70. Akademi Ödülleri’nde Türkiye’nin yabancı dilde en iyi film dalında Oscar aday adayı olarak seçilen film, sinema tarihimizin kültleri arasında gösterilir. Eşkıya filmi, 35 yıl önce hapse girmesine neden olan arkadaşından intikam almaya çalışan bir adamın hikâyesine odaklanır. Baran isimli bu adam, hapisten çıkar çıkmaz köyüne döner. Ancak köyünün sular altında kaldığını ve en yakın arkadaşının sevdiği kızı kaçırdığını öğrenince intikam almak için İstanbul’a gider. Burada ise kendisini hiç beklemediği bir maceranın içinde bulur. IMDB en iyi 250 film arasında bulunan ilk Türk filmi olan Eşkıya’yı mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz. Filmin IMDB puanı: 8.2.
Türk Sinemasının en iyi dram filmlerinden bir olmakla kalmayan Eşkiya, Türk Sinema tarihinin en iyi filmlerinden biri.

3. Babam ve Oğlum (2005)
Çağan Irmak tarafından yazılıp yönetilen filmin kadrosunda Çetin Tekindor, Fikret Kuşkan Hümeyra, Tuba Büyüküstün ve Binnur Kaya yer alıyor. Sadık isimli genç, babasının Ege’de bulunan çiftliğinden üniversite okumak için ayrılır. Babası, Sadık’ın ziraat mühendisliği okuduğunu zannederken, gazetecilik okuduğunu öğrenince oğlunu evlatlıktan reddeder. Yaşamına başka bir şehirde devam eden Sadık evlenir ve baba olur. Ancak karısı doğum sırasında hayatını kaybeder. Bunun üzerine çocuğunu tek başına büyüten Sadık, günün birinde ölümcül bir hastalığa yakalandığını öğrenir. Çocuğunu ölmeden önce güvenilir kişilere bırakmak için yıllar sonra babasının çiftliğine döner. Bu durum, bütün ailenin geçmişiyle yüzleşmesine neden olur. Babam ve Oğlum filminde, aile kavramı üzerinden büyük bir dram işlenir. Filmin IMDB puanı: 8.3.
Babam Ve Oğlum Türk Sinemasının en iyi dram filmlerinden biri ve 2005 yılının kuşkusuz en çok konuşulan filmlerinden biri.

4. Beyaz Melek (2007)
Mahsun Kırmızıgül tarafından yönetilen filmin kadrosunda Yıldız Kenter, Erol Günaydın, Nejat Uygur ve Gazanfer Özcan gibi Türk Tiyatrosu’nun ve sinemasının efsanevi oyuncuları yer alıyor. 2007 yapımı olan Beyaz Melek, gösterime girdiği sene en çok izlenen film olmayı başardı. Öte yandan, 41. Houston Film Festivali’nde, “En İyi Uluslararası Yabancı Film” ve “Jüri Özel En İyi Yönetmen Ödülü” alarak, anayasamızda bulunan “Yaşlı ve Bakıma Muhtaç Kimselere Sağlık ve Yerinde Bakım Hizmetleri” kanun hükmünün çıkarılmasına önayak oldu. Film, huzurevine terk edilen bir grup insanın dramını konu alıyor. Yaşlı ve bakıma muhtaç durumda olan bu insanların hikâyesi, sinemaseverleri ağlatırken aşk ve sevgi üzerine düşünmelerine neden olacak. Filmin IMDB puanı: 6.5.

5. O… Çocukları (2008)
Sırrı Süreyya Önder tarafından yazılan ve Murat Saraçoğlu tarafından yönetilen filmin kadrosunda Altan Erkekli, Özgü Namal, Demet Akbağ ve İpek Tuzcuoğlu yer alıyor. 12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra siyasi suçlu olarak aranan karı-koca Türkiye’den kaçmak zorunda kalırlar. Ancak çocuklarını yanlarında götüremeyeceklerinden dolayı Mehtap isimli bir kadına bırakırlar. Mehtap ise seks işçisi olarak çalışan kadınların çocuklarına bakıcılık yapmaktadır. Yurt dışına kaçan çift, bir müddet sonra çocuklarını yanlarına aldırmak için İtalyan asıllı bir kadını Türkiye’ye gönderirler. İtalyan asıllı kadın ise Mehtap’a ulaştıktan sonra kendini bir dizi olayların içinde bulur. Bu sıra dışı hikâye, izleyenlere bambaşka hayatların kapısını aralar. Filmin IMDB puanı: 6.4.

6. Mommo Kız Kardeşim (2009)
Atalay Taşdiken tarafından yazılıp yönetilen filmin kadrosunda Elif Bülbül, Mehmet Bülbül ve Mete Dönmezer yer alıyor. Çekimleri Konya’da tamamlanan film, Würzburg International Filmweekend’de Seyirci Ödülü’nü kazandı. Ahmet ve Ayşe isimli iki küçük çocuğun dokunaklı hikâyesine odaklanan filmde, Anadolu kırsalında yaşayan insanların sert yaşam koşulları tasvir edilir. Annelerinin ölümünün ardından Ahmet ve Ayşe dedelerinde kalmaya başlar. Babalarının yeni eşi, Ahmet ve Ayşe’yi yanlarında istememektedir. Ancak dedelerinin ise çocuklara bakacak gücü olmadığından iki kardeş ayrılmak zorunda kalır. Mommo Kız Kardeşim filminin, izleyenlerin yüreğine işleyen bir hikâyesi var. IMDB puanı: 7.7.

7. Uzun Hikâye (2012)
Osman Sınav tarafından yönetilen filmin kadrosunda Kenan İmirzalıoğlu, Tuğçe Kazaz, Altan Erkekli ve Zafer Algöz yer alıyor. Film, Mustafa Kutlu’nun Uzun Hikâye adlı eserinden uyarlandı. Film, 1940’lı yıllarda dedesiyle birlikte Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden Bulgaryalı Ali’nin hikâyesi konu alıyor. Ali yaklaşık 10 yıl sonra genç bir delikanlı olunca Münire’yi kaçırır ve mutlu bir birliktelik yaşarlar. Bu evliliklerinden birde Mustafa isimli çocukları olur. Ali, Münire ve Mustafa demiryolu boyunca gittikleri her kasabada farklı bir maceraya atılırlar. İnsanın içini ısıtan bu hikâye, hem hüzünlü hem de neşeli yapısıyla izleyenleri büyüler. Filmin IMDB puanı: 7.6.

8. Benim Dünyam (2013)
Uğur Yücel tarafından yönetilen filmin kadrosunda Beren Saat, Uğur Yücel ve Ayça Bingöl gibi başarılı oyuncular yer alıyor. Bu film, 2005 tarihli Hint yapımı “Siyah” isimli filmden uyarlandı. Çocukluğunda geçirmiş olduğu bir rahatsızlıktan sonra duyma, görme ve konuşma becerilerini kaybeden Ela’yı babası istememektedir. Annesinin yoğun çabaları neticesinde Ela için Mahir Hoca’dan yardım istenir. Mahir Hoca ise yıllar önce Ela’ya benzeyen ablasını trajik bir biçimde kaybetmiştir. Bu nedenle Ela’ya hocalık yapma teklifini kabul eder. Sonrasında ise Ela’nın Mahir Hocanın yardımıyla hayata tutunma mücadelesi başlar. Benim Dünyam, dram türünü sevenlerin izlemesi gereken bir film. IMDB puanı: 7.6.

9. Kış Uykusu (2014)
Nuri Bilge Ceylan tarafından yönetilen filmin kadrosunda Haluk Bilginer, Demet Akbağ ve Nejat İşler gibi usta oyuncular yer alıyor. 2014 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü kazanan film, ulusal ve uluslararası pek çok ödül alarak, sinema tarihimizin en önemli filmlerinden biri olmayı başardı. Film, emekli tiyatro sanatçısı Aydın, genç karısı Nihal ve Aydın’ın eşinden boşanmış kız kardeşi Necla’nın hikâyesini konu alıyor. Emekli olunca babasından kalan Kapadokya’daki oteli işletmeye başlayan Aydın, burada hayat, evlilik, sanat gibi konular üzerine düşünmeye başlar. Film, kendi yaşamları ve geçmişleriyle yüzleşen bu üç kişilik aile üzerinden, izleyiciyi de daha önce düşünmediği şeyleri düşünmeye sevk eder. IMDB puanı: 8.1.
Nuri Bilge Ceylan filmografisinin en iyi filmlerinden olan Kış Uykusu, Türk Sinemasının en iyi dram filmlerinden biri.

10. Mucize (2015)
Mahsun Kırmızıgül tarafından yazılıp yönetilen filmin kadrosunda Talat Bulut, Mert Turak, Seda Tosun ve Büşra Pekin yer alıyor. Film, İzmir’den Doğu illerinden birine tayini çıkan öğretmenin yaşadıklarını konu alıyor. Gittiği köyde mevcut imkânsızlıklara rağmen okuma-yazma bilmeyen köylülere okuma-yazma öğretmeye çalışan öğretmen, engelli bir gencin yaşama sevincinden etkilenir. Daha sonra bu gence de okuma-yazma öğretmeye çalışması köylüler arasında komik karşılanır. Ancak engelli genç, kendinden beklenmeye başarılar göstermeye hazırdır. Türkiye’de yaşayan engelli bireylerin sıkıntılarına dikkat çeken film, izleyenlerin yüreğine dokunan bir hikayeye sahip. IMDB puanı: 7.7.